Segíts te is a kutatásban: ragadozómadarak kártételének felmérése

mozgo-galambTisztelt Sporttársak! Az alábbi felmérés a ragadozómadarak és a tenyésztett házigalambok, valamint tenyésztőik közötti kapcsolat jellemzőit kutatja. A galambtenyésztőknek (elsősorban a röptetőknek) hosszú ideje okoz komoly gondot a ragadozómadarak galambállományaikban tett predációja, mellyel szemben szinte tehetetlenek.

Előfordul az is, hogy az elkeseredett galambász a törvényi korlátokat átlépve kíván megoldást találni, ám ezzel jelentős természetvédelmi kárt is okozhat. Ez a felmérés egy diplomadolgozat és egy olyan program része, melynek eredményei reményeim szerint a jövőben érdemi és hatékony segítséget jelentenek majd mind a galambtenyésztők, mind pedig a természetvédelem számára, a régóta fennálló konfliktushelyzet rendezésére és mindkét fél veszteségeinek lehető legkisebb mértékűre szorításában. Ahhoz azonban, hogy hatékonyan kezeljük a problémát, számszerű adatokra van szükségünk. Ebben pedig számítok az Ön segítségére is!

(A cikk teljes terjedelemben szabadon olvasható!)

Az alábbi kérdőív elsősorban a röpgalamb fajtákat tenyésztők szempontjait figyelembe véve lett kialakítva, de bárki (dísz- és postagalambászok is) kitöltheti, aki találkozott már a fent említett problémával. A kitöltés minden esetben teljesen anonim, tehát nem áll sem módomban, sem szándékomban a kitöltő személyt beazonosítani. Kérem, hogy ennek tudatában pontos és őszinte válaszokkal segítse munkámat!

A kitöltés történhet ezen az online felületen, vagy nyomtatott formában. A nyomtatott kérdőíveket 2013. január 30-ig küldjék vissza a következő címre: 5940 Tótkomlós, Benedek Elek u. 14.

 

letölthető kérdőív                   online kérdőív

 

A csillaggal jelölt kérdések kitöltése a kiértékelés sikere érdekében kötelező.

Néhány kérdésnél a felsorolt válaszlehetőség alatt található egy szövegdoboz (other:).  Ha válasza nincs a felkínáltak között, ide írhatja be. Továbbá kérem, hogy a felmérés sikere és eredményessége érdekében lehetőség szerint minél több galambtenyésztéssel foglalkozó ismerősével, barátjával ossza meg ezt a kérdőívet! Erre jó alkalmat kínálhatnak a határidőig megrendezett egyesületi kiállítások is.

Bagi Zoltán,
a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Szövetségének (MGKSZ)
információs és tájékoztatási bizottsága

Egy érdekes ötlet, amiből igazán nagy siker lett: Galamb Street View – 110 éve
VASÁRNAPI LEVÉL: Karácsony este a családdal

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..