VASÁRNAPI LEVÉL: gyalogló, eltévedő, metrózó galambok

Furucz ZoltánAki régóta galambászik, már találkozott olyan dolgokkal, amikor tágra nyílt szemekkel nézte, hogy mi történik a dúcban, vagy éppen körülötte. A postagalambok is képesek váratlan és érdekes dolgokat produkálni, olyan “húzásokat”, amelyeket azután sokáig mesél a gazdi.

Halottunk már olyan galambokról, amelyek elfáradva leültek valahol az otthon közelében, de mert hajtotta őket a hazatérés ösztöne, gyalog vágtak neki az útnak. Egyik itt megjelent cikkükben is említenek egy történetet, amikor a madár az út szélén bandukolt, úgy talált rá egy postagalambász, aki kocsijával éppen arra járt. Szerencséje volt a megfáradt versenyzőnek, mert ily módon gyorsan visszakerült gazdájához.

(A cikk teljes terjedelmében szabadon olvasható!)

Olyan történetek is keringenek, hogy valamelyik galambot meghajtotta a héja, s gazdája szomorúan konstatálta az esti létszámellenőrzéskor, hogy a madár nincs meg, fészke, vagy ülőkéje üres. Néhány hónap múlva azonban, egy verseny alkalmával megérkezett az első galamb, amely boldogan vitorlázott a dúc körül, s amikor leült, akkor derült ki, hogy ez bizony a héjás hím. Rejtély, hogy hol volt, kinek a dúcában ette a “kenyeret”, s az is, hogy ha a héjatámadáskor nem esett különösebb baja, miért nem tért vissza korábban.

Velem történt és ez az eset is a hihetetlen kategóriába tartozik. Kezdő galambászként az egyik hétvégén azt láttam, hogy leszáll a tetőre egy fekete galamb. Igen ám, de az enyémek be voltak zárva, így egy kicsit tanácstalan voltam, hiszen nekem nem volt fekete galambom. A vendég néhány perc után rászállt a kerti dúc topogójára és határozott mozdulatokkal beugrott. Megfogtam és láttam, versenygyűrű van a lábán. Evett, ivott, felcéduláztam és az útjára engedtem. Néhány nap múlva kaptam egy köszönő levelet a gazditól, sportunk egyik ismert nagyságától és felajánlott két fiatalt is… A következő hétvégén megismétlődött a jelenet: a fekete leszállt a tetőre, bement, evett, ivott, megint felcéduláztam és elengedtem. Nemsokára jött a levél, ismét megköszönték, hogy segítettem a galambon és kiderült, hogy még helyezte is magát!

Lehetne még sokáig sorolni a történeteket. Azonban olyan galambot, amely metrón utazik, még nem láttam. Ezért is ajánlom nektek ezt a videót, amelynek főszereplője nem egy postagalamb, de így is jelzi, hogy mire képesek kedvenceink. (Furucz Zoltán)

[embedplusvideo height=”327″ width=”400″ standard=”http://www.youtube.com/v/75-ZWi422gg?fs=1″ vars=”ytid=75-ZWi422gg&width=400&height=327&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep5561″ /]

VASÁRNAPI LEVÉL - Fejlesztettünk: olvasd cikkeinket mobiltelefonon vagy tableten!
Látogatóban az Ungarn Fickónál és sikeresen galambászó barátainál Németországban

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..