Megalakult a Galamb Derby Klub – levél a szövetségnek az együttműködésről

feleresztésHatalmas az érdeklődés a Royal és a Budapest Deby jövő évi versenyei iránt – mondta lapunknak Gotthard László. A honlapjukon megtalálható statisztika szerint október 26-ig a 4000 férőhelyre több mint 3000 előnevezés érkezett, s mivel arra számítanak, hogy a szezon kezdete előtt minden hely elfogy, nem szeretnék, ha hoppon maradnának azok, akik alkalmanként küldenének csak a versenyekre és nem az egész szezonban. Ezért már tárgyalnak egy új, a teherautóhoz hasonlóan felszerelt utánfutó megrendeléséről is.

Közben további fejlemény, hogy október 18-án megalakult a Budapest Derbyt és Royal Derbyt magába foglaló Galamb Derby Klub sportegyesület. A klub elsődleges célja a nyitott, több zónára kiterjedő pénzdíjas versenyek szervezése és lebonyolítása. A törvényszéki bejegyzés után (várhatóan 30 nap) kérelmezni fogják felvételüket a Magyar Postagalamb Sportszövetségbe  saját versenyszervezési joggal – olvasható új honlapjukon.

Cikkünk teljes terjedelmében szabadon olvasható!

Gotthard László a szövetség elnökségének levelet írt, amelyben részletesen felvázolja terveiket.

Gotthard László-szerk“2013 október 18-án megalakult a Galamb Derby Klub sportegyesület. A törvényszéki bejegyzéssel egyszerre kérni fogjuk felvételünket a Magyar Postagalamb Sportszövetségbe. A klub célja elsősorban a Budapest Derby és Royal Derby megszervezése. Versenyszervező egységnek tekintjük magunkat. Nyílt, pénzdíjas, FCI besorolású, olimpiai értékeléses versenyeket hirdetünk meg minden galambász számára, akinek magdeburgi dúctávolsága meghaladja a 710 kilométert. Versenyeink nyitottak a MPGSZ összes egyesületének, tagszövetségének, klubjainak tagjai számára. A kiírás részletei a www.galamderby.hu oldalon találhatóak.

A derbyről sok kérdés, vita, szóbeszéd, feltételezés és vélemény járja keresztül – kasul az országot. Rólunk lévén szó, szeretnénk mi magunk közölni az álláspontunkat.

Együttműködés egyesületekkel, tagszövetségekkel, MPGSZ-szel

Az MPGSZ-be tömörült magyar postagalamb társadalomnak szerves részeként fogjuk fel magunkat. Pénzdíjakkal, központi kosarazással és órabontással egy olyan versenyzést kínálunk, ami eddig ritkaságnak számított országunkban. Nem állunk versengésben egyetlen egyesülettel se, hiszen tagjai számára szervezzük versenyeinket.

Versenyengedélyt nálunk is lehet váltani, de nem a saját tagok toborzása a célunk. Egyesületektől független versenyszervező szerepet kívánunk betölteni.

Nem vagyunk a tagszövetségi versenyzés ellen. Bővítjük a kínálatot. Nem tisztünk eldönteni, melyik jobb, és nem is tartjuk szükségesnek. Mindenki válogasson kedve szerint a nagyobb választékból. A derbyk mindkét szervezője részt vett eddig is a B1 kerület versenyein.

De tiszta vizet a pohárba: valójában versengési szituáció alakulhat ki a többi versenyszervezővel, elsősorban a tagszövetségekkel. Mindenki sok galambot szeretne a versenyein. Meggyőződésünk, hogy az ilyen konkurencia hasznára válik a galambászatnak, és egy egészséges (galambász)társadalom okosan cselekszik, ha szorgalmazza a versengést.

Olyan félelmekről hallottunk, hogy a derbysorozat szét akarja zilálni a tagszövetségeket. Ez egyszerűen nem igaz.

Meggyőződésünk, hogy szükség van tagszövetségekre, maraton klubokra és derbykre, egymással minőségi versenyben álló versenyszervezőkre. Ez a fejlődés alapja, nem pedig a korlátozó szabályok bevezetése.

Ellenezzük azt a tervezetet, miszerint klubok és egyesületek csak tagszövetségi jóváhagyással hirdethetnek meg versenyt. A versenyszervezés joga nem lehet monopólium.

Közös feleresztések

Meggyőződésünk, a versenyen a galamb repüljön egyedül, de a galambászok a verseny fontos mozzanatait közösen végezzék el. Kosarazást, feleresztést és órabontást.

A derbyken a központi kosarazás és órabontás kötelező. Sajnáljuk, de elfogadjuk, hogy van tagszövetség, ahol ez nem kivitelezhető. A közös feleresztés viszont igenis kivitelezhető! Nem jár költséggel. A 2014-es programot abban a reményben hirdettük meg korán, hogy az érintett tagszövetségek csatlakoznak.

Tisztelettel megkérjük a tenyésztőket, szavazataikkal döntsenek a tagszövetségekben a közös feleresztések érdekében. Ellenérvek, kifogások sora fog elhangozni. Más országban lehet, a Budapest régióban régebben lehetett.

Ha van akarat, ma is lehet.

Nem derbys öncél vezérli ezt a felhívást. A csalás halálos lehelete megtalálta a magyar galambászatot is. Szövetségi vezetőkre, versenyszervezőkre, petíciókra, fórumokra és galambászokra, mindenkire szükség lesz a bizalom helyreállításához. A közös feleresztés bizalmat teremt.

Olimpia

Magyarország 2015-ben olimpiát rendez. Sokféle véleményt hallottunk, a miénk egyértelmű: munkával, pénzzel és érveléssel támogatjuk. Mindenben lehet kritizálni valót találni (ebben a levélben is), de kishitűségnek tartjuk az olimpia megkérdőjelezését. A sikeres olimpia egy lehetőség Magyarországon a galambászat népszerűsítésére.

Országunk esélyeinek növeléséhez nagylétszámú versenyekre van szükség. Más országok ezt már rég megértették. Közös feleresztés a megoldás. Lám, megint itt vagyunk. Tudjuk, nem mindenki pártolja a nagylétszámú versenyeket. Nekünk célunk.

Záró gondolatok a közlemény szerzőjétől

A nyitrai fiatalok világbajnoksága után eldöntöttem, saját galambászatomon felül a magyar galambászat érdekében is cselekszem valami hasznosat. Remélem, a Galamb Derby használni fog. Megkérem a galambász társadalmat, fogadja szeretettel az újszülöttet. Nem támadni érkezett a világba.

De szerepet és állásfoglalást vállal, ezáltal nem érheti el mindenki egyetértését. Célom Magyarországon látványosabbá tenni a versenyeket, szalonképessé a galambászatot, növelni presztízsét és érdekessé tenni nem galambászok számára is.

További kérdésekre szívesen válaszolok a www.galambderby.hu oldalon.

Dr. Gotthard László, a Galamb Derby Klub elnöke”

Úgy tűnik, a kezdeményezés sikerre van ítélve. Az idei versenyprogram kiváló megszervezése – még ha voltak is olykor döccenők -, a megbízható és korrekt  menedzselés máris sokakat fordított a derbyversenyek felé. Annál is inkább, mert 2014-re gyakorlatilag egy szezonra szóló, komplett programot állítottak össze, amire már most lehet készülni.

Derby-galambszallito5

Íme néhány vélemény a honlapjukon megjelent kommentekből:

“Tisztelt uram, elöszöris gratulálok, hogy felvállalta ezt az egész embertprobálò kezdeményezést! De egy kicsit furcsa, hogy főleg hosszùtávnál 710 km-ert ad meg alsò határnak. Ezzel a Budapestről nyugatra lakò összes postagalambászt kizárja a lehetőségéből, hogy részt vehessen a versengésben!” (Cseledi Sándor)

“Gratulálok az önálló szervezet megalakításához, ezzel lehetőség nyílik a Pannon Maraton Klub esetében a Magdeburgtól mért 800 km-es zónahatár alatti tenyésztőknek a közös hosszútávú megmérettetésre, egy új, pénzdíjas versenyzési formában. A szervezet nem gátja, hanem színesítője, a tagszövetségi versenyzésnek, önálló versenyszervezőként motiválhatja, egyben összefogja a más-más tagszövetségben versenyzőket a közös cél megvalósítása érdekében. Üdvözlöm, és támogatom, hogy Derby Klub kéri felvételét a szövetségbe, mert ez pont az összetartozást és nem a széthúzást erősíti, egy új, színesebb változattal. Sok sikert, és fogadja gratulációmat, ha ez egyáltalán számít az ügyben valamit.” (Mihalik Csaba, Pannon Maraton Klub)

“A 2013-as derbysorozattal a hátam mögött, bátran kijelenthetem, hogy ez a versenyzési forma sikerre ítéltetett. A hitvallásukban megfogalmazottak (tisztaság-áttekinthetőség, minőség-gondosság, közös izgalom, közös élmény) mindegyike valós tény. A mostani fejlesztések még elismertebbé teszik versenyeiket, ezáltal az itt versenyzőket. Kérem, hogy az előrevivő újítások bevezetéséről a későbbiekben se mondjanak le. Az eddig csak érdeklődőknek ajánlom, hogy vegyenek részt a 2014-es derby küzdelmeiben, hogy megtapasztalják a pozitívumokat.” (Magyar László)

Nagyszerű és sokak által várt dolog, hogy végre elindult a fejlődés sportunkban. S ami a legmeglepőbb: nem döcög, nem nyöszörög, hanem úgy megy, ahogy az elvárható. (Furucz Zoltán)

Egy kerti dúc, ahová a nappalin át vezet az út
Belga postagalambok kínai fogságban?

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..