Debreceni konferencia: a Galamb Derby folytatja! (videó: Nagypál László előadása)

Derby-galambszallito5A decemberi debreceni galambászfórum vendége volt Nagypál László, a Royal Derby alapítója, aki a 2014-es tervekről beszélt. Tulajdonképpen sok újat nem mondott, de nem is mondhatott, mert az új versenyzési formáról minden friss hír gyorsan elterjed és a galambászok az országnak ebben a szegletében is jól ismerik a hazai postagalambsportba új szelet hozó kezdeményezést.

Ebben az évben már Galamb Derby néven fut a program, amely közép- és hosszútávú versenyeket kínál az érdeklődőknek. A középtávú utakat gyakorlatilag egy hónap alatt, még a szezon elején lefuttatják, ezeket követik – kellő felkészítési időt hagyva – a hosszú utak. Továbbra is pénzdíjas versenyeket hirdetnek, s ez nagyon vonzó az érintett régióban élő sporttársak számára. Debrecenben éppen azt hiányolták többen is, hogy miért nem terjesztik ki az ország más területeire is ezt a remek kezdeményezést, amire Nagypál László elmondta, hogy látják, nagy lenne az igény, de egyelőre csak a kerepesi központú versenyzést tudják biztosítani, de foglalkoznak a témával.

Cikkünk teljes terjedelmében szabadon olvasható!

Utalva az előtte a hazai szövetség életében megjelenő, különböző problémákat részletesen ismertető Bárdos István elnök szavaira, a Galamb Derby vezetőjeként Nagypál László azt emelte ki, hogy nem vastag szabályzatokat akarnak gyártani, hanem egyszerű, könnyen megismerhető és betartható szabályok alapján, a lehető legjobb körülményeket biztosítva igyekeznek megszervezni a versenyeket. Ehhez nem kellenek szavazások, viták, mert a döntést egy szűk csapat hozza meg – aki elfogadja a szabályokat, az versenyezhet, aki nem, annak megköszönik az érdeklődést és jó repülést kívánnak galambjainak, de máshol.

A jövő alighanem erre fog elmozdulni szerte az országban. A csapatversenyzés túlhaladottá vált jelenlegi formájában – több tagszövetségben például arról folyik a vita, hogy az ötös befutós szisztéma helyett az utanként három előre megnevezett galambbal számolt csapatverseny váltsa le a régi formát -, ezt sokan érzik, de egyelőre a kerületi vezetők ellenállásán megbuknak az újító szándékok.

Azt láttuk 2013-ban, hogy egyre több a negatív esemény sportunkban, s ez arra utal, hogy elérkezett a változtatás ideje. Hamarosan sor kerül a szövetség idei küldöttgyűlésére, kérdés, hogy a tagszövetségek által delegált tagok mennyire lesznek felkészültek arra, hogy a postagalambsport megújításának kezdeményezői legyenek majd. (Furucz Zoltán) ♦

Ötvenhét galamb pusztult éhen Tatabányán
Debreceni konferencia: itt az idő a gyökeres változtatásokra! (videó: Bárdos István előadása)

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..