Derby Klub: némi programmódosítás a szezon előtt

Derby-galambszallito5Megváltoztatta versenyprogramját a Derby Klub. A friss közlemény szerint részt vesznek minden zóna-, illetve országos versenyen.

A szövetség az országos magdeburgi versenyt a szokottnál egy héttel korábban, július 19-én szervezi – olvasható a szervezők honlapján. A közös feleresztések érdekében átütemezték a programjukat és részt vesznek a zóna- és országos feleresztéseken.

Az előnevezett utakon semmi se változott. A Budapest Derby keretében meghirdetett versenyeket viszont egy héttel előre hozták, így részt vesznek  a 3-as zóna versenyein. A Derby útak a Magyar Nemzeti Bajnokságban és az Anker Alfonz Bajnokságban is értékelésre kerülnek. A négy Royal Derby út a középtáv, a Budapest Derby a hosszútáv. Rövidtávú bajnokságot nem szerveznek.

Február 10-én lezárult az előnevezés. Négy nappal a határidő előtt már majdnem teljesen betelt a létszám, aminek a szállítóautó kapacitása szab határt. Az 5958 férőhelyre 4860 előnevezés érkezett, 640 galambra fogadtak el még a határidőig jelentkezést. A megmaradt 458 helyet kosarazásnál pénzdíjas nevezésre szánják.

Nagyon ügyelnek a versenyek tisztaságára is, amit a közleményekhez fűzött olvasói megjegyzések nagyon fontosnak tartanak és támogatásukról biztosították a szervezőket.

“A versenyszervezők részvétele a saját szervezésű pénzdíjas versenyeken egy kényes kérdés. A Derby Klub a következő kódexet írja elő: a szervezők befizethetnek tetszés szerint galambot pénzdíjra, de pénzdíjat nem vehetnek fel! Minden esetleges nyeremény a rákövetkező verseny pénzdíjlistájának hosszabbítására lesz felhasználva” – írja Gotthard László.

A Derby két szervezője, Nagypál László és Gotthard László 2014-ben fejenként 120-130 galambbal kezdik a tervek szerint a szezont és – ha rendben van az állomány – a kosarazott galambok túlnyomó részét pénzdíjra nevezik.

“Ezzel az eljárással több célt szeretnénk egyszerre elérni:

1) A Derby tisztaságát ne érhesse kétely.
2) A fődíjat általában a mezőny ténylegesen leggyorsabb galambja nyeri el.
3) Galambászok vagyunk és őszintén, mi is szeretjük, ha galambunk pénzt nyer. Örömünkben így talán részt vesz más is.”

A Derby versenyekhez nem szükséges a Derby Klub tagság. Többen jelezték már a szervezőknek, hogy tagok valamelyik egyesületben, de szándékoznak derbyzni is, ezért tagságot szeretnének. Nem szükséges! Felesleges költséggel járna, mert az MPGSZ tagdíj kétszer esedékes. “Hozzánk minden versenyengedéllyel rendelkező galambász kedve szerint bármelyik versenyre jöhet bürokrácia nélkül. Nem teszünk különbséget tagok és nem tagok között” – olvasható.

Mint már megírtuk, többek kérésére egyfajta csapatversenyt is meghirdetnek, de ez nagyon messze van az idehaza megszokott és sokat bírált rendszertől. A Derby Liga a teljes lista élgalambjaira alapozott dúcbajnokság. Az eredményszámítás az MPGSZ szaklapjának 2013 augusztusi számában közölt tervezet szerint történik.

Csapatnevezés nincs. Mindenki kosarazhat versenyenként változó számú galambot. Minden küldött galamb automatikusan nevezettnek számít (Derby Liga bajnoka lehet az ember akár úgy is, hogy egyetlen galambot se nevez pénzdíjra).

Tíz vagy kevesebb galamb esetében az első két galamb ászpontjának az átlaga adja a dúceredményt. Több mint 10 galamb esetében minden megkezdett öt galambra egy élgalamb ászpontját számítjuk ki. A versenyen elért dúceredmény az élgalambok ászpontjainak átlaga.

A lényeges különbség a hazánkban megszokott csapatbajnoksághoz képest az, hogy csakis az élgalambok döntik el a versenyt, semmilyen befolyása nincs többé a tenyésztő ügyes vagy szerencsétlen csapatnevezésének.

A szezon végén összesített eredmény adja a Derby Liga Általános Bajnokát. Az első három helyezés pénzdíjban részesül.

Ezenkívül lesz közép- (Royal Derby) és hosszútávú (Budapest Derby) bajnok. Az évek folyamán Örök Derby Liga listát is vezetnek. (Furucz Zoltán)

Jusson is, maradjon is: hogyan vegyünk galambot?
Időjárási előrejelzés: meleg tavasz, forró nyár

Hozzászólások

Derby Klub: némi programmódosítás a szezon előtt — 1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..