Dél-Duna Tagszövetség: kaparós cimke a gyűrűn

feleresztésGyakori vitát okoznak az ellenőrzések a tagszövetségekben. Nem mindenütt veszik szigorúan, de az is baj lehet, ha mondjuk egy versenyző akár több héten át minden feleresztésnél ellenőröket kap. A tények sajnos azt jelzik, szükség van a rendszeres ellenőrzésekre, ám az is biztos, hogy sokkal kevesebb a probléma, mint amennyiről a pletykákban beszélnek. Sportunkban sajnos általános a bizalmatlanság, s ez egyelőre szét felé feszíti a közösséget, nem össze felé húzza.

Néhány helyen az idei szezonra már kiadták az ellenőrzési irányelveket. Általában az a jellemző, hogy a bajnokságban élen állókat szinte automatikusan bevonják a kontrollba, illetve a feltűnően jó eredményt elérők is számíthatnak az ellenőrök megjelenésére.

szabadon olvasható

A Dél-Duna Tagszövetség versenybizottság egy érdekes és hatékonynak tűnő megoldást választott, ennek részleteit körlevélben tették közzé.

“Az az egyesületet, amely nem jár el a szabálytalankodó tenyésztővel és továbbítja annak versenyanyagát a tagszövetségi versenybizottság felé, a tagszövetségi versenybizottsága elmarasztalja és azon a versenyhéten az egész egyesület eredményét nem számolja ki.

A reklamációs időszakban feltárt hibákat a tagszövetségi versenybizottság javítja a listákat.

A szövetség által kiadott séma szerint le kell ellenőrizni minden, 2x egymás után követőversenyen díjat szálló galambot. A tagszövetség versenybizottsága figyeli a lista élgalambjait, és megbízottja megkeresi azt az egyesületet, ahol díjat értek el. A gyűjtő helyre elsőnek érkezik, megvárja a tagokat és közli az ellenőrzésbe vont tenyésztő nevét, galambjainak számát. Kijelöli az ellenőrzésben résztvevő tagokat.

Az ellenőrzött kiteszi a galambjait a ládából az asztalra. A külön ellenőrzött galambokat kézbe fogják az ellenőrök. Kinyomtatják a benevezést és a nevezési listát. A listáról leellenőrzik a kézben fogott galamb számát és a gyűrűjére felhelyeznek egy címkét. A  címke másik részét a nevezésre ragasztják a galamb számával egy sorba.

A galambok érkezésekor a tenyésztő az ellenőrzött  galambot megfogja, leveszi a felragasztott címkét, lekaparja a bevonatot. Felhívja az ellenőrzésvezetőt és lediktálja a címkén látható számot, a galamb számát és érkezési idejét. Órabontáskor lekaparják az nevezési listára ragasztott címke bevonatát és összehasonlítják a galamb lábán lévővel. Mindkét tevékenységről jegyzőkönyvet készítenek, és azt 5 taggal hitelesítik.

A sofőrnek kell átadni a 4. példányt, a jelenléti ívet, a tépésminta egyik példányát. A borítékra rá kell írni: dátum, galambok darabszáma, versenyút neve, tenyésztők száma” – olvasható a körlevélben.

Kétségtelen, hogy ezzel a módszerrel nagy mértékben visszaszoríthatók a szabálytalanságok. Már csak azt kellene elérni, hogy ha az ellenőrzések mindent rendben találnak valakinél, akkor még véletlen se merüljön fel senkiben, hogy csalt. Ha mégis, akkor a tagszövetségnek el kell járnia a vádaskodóval szemben. (Furucz Zoltán)

Galamb Derby Klub: egymillió forintos díj!
II. Erzsébet királynő és a diákok galambjai

Hozzászólások

Dél-Duna Tagszövetség: kaparós cimke a gyűrűn — 1 hozzászólás

  1. Tisztelt Sportolók. Ez a rendszer tönkre teszi a MAGYAR POSTAGALAMB -Sportot. Bár galambjaim nincsenek már, de nap mint nap, látom olvasom cikkeiket.Régen én nyitott órával is mertem volna versenyezni.Annyira jó volt a Ceglédi A-25 egyesület légköre.Manapság. Egy két tehetősebb ember két három éven belül a csúcson van. Megkérdezem. Látták mikor kel. Fekszik. Mennyi időt tölt galambjaival.Mit is etet. Orvos jár e ki hozzá székletvizsgálatra. IGEN. ELÉRKEZTÜNK A PROFIZMUSHOZ. Javaslom. LEGYEN EGY AMATŐR BAJNOKSÁG. ÉS EGY PROFIZMUS. Hatalmas űrök vannak közte. Vannak sokan akik kedvenc sportjukért a családtól veszik el a pénzt.Sajnos erre nem figyelünk oda. Mert aki tartósan munkanélküli,hogyan is versenyzik, miből.Nem kenyerem az irás. de néha fiatalok feljönnek és mutatják fogott, beült galambjaikat. Nem lehetne egy országos rádió műsort szerkeszteni. Minden héten azonos időben. és leadni.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..