Elindult az önállósulás útján a Derby Klub

Derby-galambszallito5A szövetségi küldöttgyűlésen a vitában ketten is élesen támadták a Derby Klubot. Bátor Antal és Mészáros János hozzászólása nyomán a küldöttek többsége elvetette az alapszabálynak azt a módosító indítványát, hogy a Derby Klub a maraton klubokhoz hasonlóan önállóan szervezhessen versenyeket. A tagszövetségek meg húzódzkodnak, a szövetség is módosított a korábbi megállapodáson.

A Derby Klub pedig lépett és nagyjából azt tette, amit tehetett: elindult az önállósodás útján. Ezzel elkezdődött a hazai postagalambászatban egy ketté osztódási folyamat, amelynek végét ma még nem látjuk. Az biztos, hogy mivel a postagalambok és a rögzítők magántulajdonban vannak, senki nem szólhat bele, hogy ki, kivel, mikor és hol versenyez velük. Mindenki, aki elfogadja a Derby Klub szabályait, szabadon küldhet náluk.

Ennyi. Ezzel szép lassan leépül annak a lehetősége, a szövetség befolyást gyakoroljon a klub tevékenységére.

Április 11-én pénteken az alábbi cikk jelent meg a Derby Klub honlapján:

Tisztelt Sporttársak!

A Derby Klub kezdettől fogva kereste a szoros együttműködést a szövetséggel. 2014 januárban megkötöttünk egy tagszövetségi megállapodást. Márciusban a küldöttgyűlés nagy többséggel elutasította klubunk jogát hivatalos versenyek megszervezésére, ezzel ellentmondva egy érvényben lévő szerződésnek.

A szövetség elnöksége levélben és a honlapján megerősítette szándékát a derbyk értékelésére a Magyar Bajnokságban. Ugyanakkor önkényesen részben új feltételeket szabott, a tagszövetségek többsége meg továbbra is ellenzi.

Mi ebben a megengedem-megtiltom főnökösködő huzavonában nem szándékszunk részt venni. A Derby Klub nem vállalja többé szövetségi hivatalos versenyek megrendezését.

Összpontosítunk a fő célunkra: minőségben példamutató nagy létszámú sportra, pénzdíjas izgalmakra és további rezsicsökkentésre. Egy megfizethető galambászati élményre.

Félreértés ne legyen: nem haragszunk a szövetségre. Így látták jónak, így döntöttek. Szerintünk helytelenül, mert a galambászat sorsáról nem a szövetség, hanem a galambászok maguk döntenek. A megtiltások ideje, reméljük, országunkban örökre a múlté. Van választási lehetőség. A tagszövetségi versenyek mellé egy új alternatívát kínál a Derby Klub. Megpróbálunk a szövetséggel egy laza, de jó viszonyt fenntartani. Ha ez sikerül, a klub szövetségi tag marad.

Együttműködünk a tagszövetségekkel is, ha igény van rá. Van konkrét elképzelésünk közös programok kialakítására, nagy létszámú versenyekre, szállítások racionalizására, az új és a tradíció, pénzdíjas meg “hivatalos” célok összefonására. Eddig elutasítással találkoztunk, indítványozni már nem fogunk, megkeresésre nyitottak maradunk.

Mi változik 2014-ben ?

1) A programon semmi. Maradnak a pénzdíjas derbyk, a Derby Liga, az időpontok, helyek. A közös feleresztések is maradnak.

2) A kiírás feltételein semmi. 2014-ben marad a tagság + versenyengedély kötelezettség. 2015-től ez is egyszerűbb lesz.

3) Az árakon csökkentünk: alapdíj a Budapest Derbyre 300 Ft helyett 200 Ft (pénzdíjra marad 1000 Ft).

4) A Nemzeti Bajnokságban való értékelést nem tudjuk kilátásba helyezni. A szövetségi hivatalosság a szövetség kezében van. Ha valaki szeretne visszalépni, természetesen az előnevezést visszafizetjük.

Dr. Gotthard László, a Galamb Derby Klub elnöke

Chris Hebberecht, aki hat galambbal lett bajnok
Galambjaink (sajnos) ügyes ellenfele: a héja

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..