VASÁRNAPI LEVÉL: központi gyűjtőhely

Furucz ZoltánÉrdekes problémába futott bele néhány napja az egyik egyesület. Két sporttárs, akiket munkájuk tartósan az egyesület székhelyétől távolabbi városba köt, azt kérte, hogy ebben a szezonban minden versenyen hadd gyűjthessen a tagszövetség által hivatalosan kijelölt központ gyűjtőhelyen, de eredményeiket továbbra is számolják bele az egyesületi bajnokságba.

Nosza lett nagy felzúdulás, s mindjárt előkerült egy tiszta fehér lap, amelyre már el is kezdték felírni: JEGYZŐKÖNYV. Az lenne a megoldás – mondták többen is első nekifutásra -, hogy a tagság kinyilvánítja: ilyen feltételekkel nem versenyez a két sporival.

szabadon olvasható

Szerencsére sikerült az indulatokat lecsillapítani. Ehhez jó iránymutató volt a szövetség 2014-ben érvényes versenyszabályzata, amely a központi gyűjtőhelyekkel kapcsolatban a következőket írja le:

"A központi gyűjtőhelyeken, tagszövetségi versenyeken a tagszövetség bármely tagja, vagy tagjának bármely versenygalambjai vehetnek részt. Országos versenyeken a Magyar Postagalamb Sportszövetség bármely tagja, vagy tagjának galambjai részt vehet a központi gyűjtőhelyen történő gyűjtésben – bontásban, a  versenyszabályoknak megfelelően.

Minden versenyző, minden versenyen amelyik gyűjtőhelyen végzi a gyűjtést, ott köteles az órabontást is elvégezni. Indokolt esetben ettől eltérést a tagszövetségi versenybizottság utólag írásban engedélyezhet (például országos versenyek, maraton versenyek stb.)".

A dolog ez alapján tiszta és világos: a központi gyűjtőhelyen bárki, bármikor saját belátása szerint gyűjthet, de ebben az esetben az órabontáson is ott kell megjelennie. Bár emlékezetem szerint korábban nem ez volt a cél, hanem az, hogy azok, akik valamiért az egyesületi gyűjtésről elkésnek, vagy olyan közösségek tagjai, ahol nincs meg a gyűjtéshez előírt létszám, szabályos körülmények között tudják kosarazni a galambjaikat.

Igen ám, de hogyan lehet beszámítani az eredményeket az egyesületi versenybe?

Erre is van megoldás, amelyhez az országos versenyszabályzat szintén ad iránymutatást.

"Az egyesületi tagok postagalambversenyekkel kapcsolatos tevékenységét alapvetően az egyesületi versenybizottságok szervezik. Az egyesületek a Magyar Postagalamb Sportszövetség helyi teljes jogú hivatalos képviselői. Ebben a minőségükben biztosítják a versenyrendezés szervezeti és technikai feltételeit, felügyelik az egyesületi tagok tevékenységét, felelősséggel tartoznak a tagszövetség, országos szövetség felé a szabályok betartásáért és betartatásáért, valamint hitelesítik és képviselik az eredményeket. Az egyesületek gyűjtőhelyeinek listáját a tagszövetségek felé kötelesek lejelenteni."

Minden egyesületben évtizedek alatt kialakult gyakorlat szerint folyik a gyűjtés és az órabontás. A szabályok azt is előírják, hogy milyen feltételek érvényesek az adatok és a dokumentumok kezelésére, Ezek alapján a történetben szereplő két sporttárs eredményeit csak úgy lehet elfogadni, ha ezeknek eleget tesznek.

Gyűjtéskor az egyesületi gyűjtés jegyzőkönyvében fel kell tüntetni az általuk küldött galamblétszámot, illetve a procedúra befejezésekor a versenyládába be kell zárni a jegyzőkönyvek egy példányát és más dokumentumokat.

Ezzel kapcsolatban az országos versenyszabályzat ezt mondja:

"A kiállított iratok biztonságos tárolására két lakattal zárható, leplombálható versenyládát kell rendszeresíteni. A versenyládát úgy kell lezárni, hogy az abban tárolt adatokhoz a titkossági idő alatt senki ne férhessen hozzá. Az elektromos gyűjtő szettet a hagyományos órákkal versenyzők dokumentációját követve kötelező a gyűjtőhelyen, vagy pedig 2 lakattal ellátott ládában tartani a gyűjtés végeztével. A két lakat kulcsa külön-külön megjelölt személyeknél van elhelyezve. Versenyadatokat tartalmazó iratokat a gyűjtés befejeztével a gyűjtőhelyen leragasztott, a ragasztásnál aláírásokkal és pecséttel ellátott, azonosítható borítékban kell továbbítani. Ez az egyesület felelőssége."

Ennek megfelelően a központi gyűjtőhelyen elvégzett gyűjtés után az egyesületi gyűjtés befejezéséig el kell juttatni a központi gyűjtőhelyen pakoló sporttárs gyűjtési jegyzőkönyvének egy példányát az egyesület gyűjtőhelyére, méghozzá lepecsételt és legalább két tag által aláírt, lezárt borítékban. A beérkező adatokat az egyesületi versenybizottság feldolgozza és ezt a jegyzőkönyvet a többivel együtt a lezárt versenyládában tárolja.

Órabontáskor ugyanez az eljárás: az adott sporttrás bontási jegyzőkönyvének egy példányát az egyesületi bontás befejezéséig kell átadni az egyesületi versenybizottságnak, amely a többi tag papírjaival együtt továbbítja azt a tagszövetségi versenybizottságnak.

Azon persze érdemes elgondolkodni, hogy hosszútávon működik-e egy ilyen megoldás. Már csak azért is, mert az egyesületek a közösségi munkára épülnek. Ha valaki nem, vagy csak korlátozottan tud részt venni a csapatra váró feladatok elvégzésében, előbb-utóbb biztosan szembe kell hogy nézzen a többiek rosszalló megjegyzéseivel. (Furucz Zoltán)

Olimpiára készülnek a csongrádi galambok
A piacon lövöldözött a galambokra, elítélték

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..