VASÁRNAPI LEVÉL: hol vannak az adatok?

Furucz ZoltánHétvégén, a verseny napján sokan vagyunk, akik korán reggel aggódva figyeljük az interneten postafiókunkat, vagy keressük a tagszövetség honlapján a startinformációkat. A legtöbb helyen nagyjából ez a közélemény áll: A galambok Straubingból fel lettek engedve 7 órakor.

Manapság, 2014-ben egy kicsit vicces, hogy csak ennyi telik tőlünk. Ám ez is azt jelzi, hogy az illetékesek nagyon nincsenek tisztában azzal, mekkora is a felelősségük, s ez a tehetetlenség, az ej ráérünk arra még mentelitás erodálja szép lassan sportunkat.

szabadon olvasható

A fiatalabb galambászok és egyre több idősebb spori számára természetes, hogy sok információt az internetről gyűjtenek le. Se szeri, se száma azoknak az oldalaknak, ahonnan például időjárási adatokat lehet összeszedni. A verseny napján sokan böngészik ezeket.

Minden tagszövetségben kötelezően fel van szerelve a szállító jármű GPS-szel, amely szintén fontos adatokat szolgáltat. De ezeket a legtöbb helyen csak egy kiválasztott kör láthatja.

Rendet kellene tehát tenni az adatok kezelése és felhasználása körül.

Ha rajtam múlna, a következő hétvégétől minden tagszövetségben bőséges információt adnának a start után a galambászoknak.

Nálam így nézne ki egy startközlemény:

Feleresztés: Humpolec, 274 km, 2014. április 19. szombat 07 óra (EKoord: 47°36´42.0" KKoord: 19°11´32.5").

A startengedélyt kiadta: Kovács Ferenc kerületi VB-elnök. Kísérő: Kiss Béla, gépkocsivezető: Nagy András.

A gépkocsi mozgásának adatai:

Az autó a gyűjtés után, április 18-án pénteken 22 óra 08 perckor indult el a starthelyre és 402 km-t haladt odáig. Folyamatos haladás után érkezés április 19-én 05 óra 04 perckor. A gépkocsi ezután mozgást a feleresztésig nem végzett. (GPS-adatok)

A konténerben a beállástól a nyitásig a páratartalom 48 és 71 %  között változott, a hőmérséklet 14 és 21 fok között ingadozott. (GPS-adatok)

Etetés 06 óra 02 perckor, itatás 06 óra 38 perckor. (kísérő)

Időjárási adatok a tervezett repülési útvonalra:

A feleresztés helyén tiszta égbolt, napsütés, gyenge észeki szél, 20 fok (forrás: meteo.hu + kísérő). A tagszövetség körzetében gyengén felhős égbolt, közepes észak-nyugati szél, 22 fok (forrás: idokep.hu).

A repülési útvonal nagyobb városainak időjárása:

– PRÁGA: tiszta égbolt, gyenge északi szél, 22 fok, GYŐR: gyengén felhős, gyenge északi szél, 23 fok, BUDAPEST: tiszta égbolt, közepes észak-nyugati szél, 21 fok.

A kísérőtől származó információk szerint minden galamb elhagyta a ketreceket, sérült madár nem volt.

Kovács Ferenc VB-elnök

Ezek az adatok minden esetben a starter rendelkezésére állnak, csak annyit kellene tennie, hogy rászán tíz percet, leírja, és a kerületben megszokott módon nyilvánosságra hozza a start után fél órán belül. Hogy a galambászok tudják, mire számíthatnak, ha gondok vannak, megértsék, mi történik.

Kíváncsi vagyok, hány helyen jelennek majd meg hasnoló, sok fontos információt tartalmazó közlemények a feleresztések után. Ahol nem nézik baleknek, szegény hülyének a sporikat, ott komolyan veszik, hogy a XXI. században élünk. Ahol viszont továbbra is az az elv, hogy mi vagyunk az okosok, a többiek meg eszik, nem eszik, nem kapnak mást, ott marad az egymondatos szöveg.

Amíg van kinek írkálni. Mert így lehet lassan tönkretenni ezt a szép sportot. (Furucz Zoltán)

Sokat fizethet, aki Bécsben galambot etet
Fontos szabályok, amiket be kell tartani!

Hozzászólások

VASÁRNAPI LEVÉL: hol vannak az adatok? — 6 hozzászólás

 1. Üdvözöllek Zoltán!
  Most olvastam a cikket melyben az adatok közléséről van szó. Sajnos nagyon egyet kell veled értenem, annak ellenére,hogy a Gabor – Bekeményített a szövetség: egy érdekes körlevél , hozzászólásában egyes kerületekre a korrekt minősítést írta. De a legjobb jóindulattal sem nevezhető korrektnek az a kerület amely a feleresztési videókat ugyan felteszi a netre , de a díjlistát már nem vagy csak nagy késéssel. Pl. 12-es kerület az 5. hó 4. verseny díjlistáját csak 5. hó 16-án. tette közzé. Miért? Lehet gondolkodni és rosszat gondolni. Ez csak fél munka, amiért a tagság fizet, tehát szolgáltatás.
  Baráti üdv Kajtár Attila.

 2. Üdv!

  Nagyon jó cikk, és sajnos pontosan tükrözi a valóságot. Az illetékesek, valóban nem érzik a felelősségük súlyát, és nem érzik fontosnak a tagok informálását. (Ők tudják, hogy mi a helyzet, a többi nem érdekes)
  Talán nem a megfelelő emberek kezében van az irányítás? Ki tudja….

 3. Ejj ejjj Kedves Sporttársak… 😀

  Valóban nagyon jó cikk ez. De megfigyelte-e már valaki, hogy abban a pillanatban, ha valamilyen felelősséggel, szabadidő feláldozásával és extra kiadással járó vezetőt szeretnének kinevezni, mindenki úgy lapít, mint az a bizonyos a fűben, (aki nem a húsvéti nyuszi…)

  Vajon miért van az, hogy mindig ugyanazok az emberek tolják a szekereket.
  Miért mindig ugyanazok az emberek hoznak létre vagy tartanak karban dolgokat.

  Nem dumálni kell és méltatlankodni, mutogatni, ajánlgatni…
  Ha valami nem tetszik meg kell csinálni, oszt jóidő.
  Bár azzal ugyebár dolgozni kell. És a legnagyobb bökkenő, hogy, ha már elkezdte az ember, akkor ahhoz tartani is kellene magát.

  Na ez az ami nem megy sok sportbarátnak, mert a mottójuk: vállalj keveset, nem érhet baleset!

  Példának okáért rögtön itt van egy élő eset: Biatorbágyi egyesület Facebookon odalökve ajánlja figyelmembe ezt a cikket.
  De azt nem ajánlja és eddig se tette, hogy: “annyira jó ez a cikk én megcsinálnám ezt a budapest02 honlapján, légyszives adj hozzáférést és majd én mindig hívogatom a startfelelőst, hogy küldje a mindenre kitérő extra adatokat!

  Szóval egy szó, mint száz én is kezdek eljutni arra az álláspontra, hogy csinálja aki akarja, legyen vele boldog…

  Üdvözlettel! Attila

 4. Semmiféle szolgáltatást nem ad a kerület, mert nem vállalkozás.
  A kerület és egyesület a ti közös versenylebonyolító szövetkezésetek, valamennyien hozzátehettek a jobbításhoz, csak akarni kell.
  A kerületi vezetők csak megbízottak ügyeitek vitelére, ha elégedetlenek vagytok velük, keressetek másokat. De annyi egészen bizonyos, hogy ez nem egyszerű feladat, a tagság nem akar semmit tenni, csak elmondja, mit csicskázzanak neki a vezetők, és esetleg kritizál. Ráadásul az értelmesek hamar rájönnek, hogy a galambászvezetés háládatlan feladat, ahol rengeteg ingyenmunkát várnak el tőlük lentről és fentről egyaránt, köszönet nélkül.
  Szóval ez egy átgondolatlan cikk, igényeket könnyű kitalálni. Az írástudók azon fáradozzanak inkább, hogy több embert rávegyenek a munkára, erre volna szükség.
  És próbáljuk megbecsülni és támogatni azokat, akik valamit (pontosabban mindent, ami szükséges) tesznek a magyar postagalambsportért. Ebbe beletartozik az is, hogy nem rosszhiszemű megjegyzésekkel keltjük a feszültséget.

 5. Tisztelt U.Attila és Gelencsér E.sportársak nagyon jó a hozzászolásuk! A kőkemény valóságot tükrözik,akinek nem tetszik a vezetésük tessék leváltani és a munkát felvál lalni és megmutatni a frankót!!! Irják hogy szolgáltatás de uraim a szolgáltatásért mun kabért szokás fizetni amiből meg lehet élni! De itt fizetség hejett jó esetben kritika jár roszabb esetben….ide nem merem leírni hogy mi! Ezért tisztelt kritizálók,észt osztók tessék elvállalni ezt a “szolgáltatást” biztos felsőfokon tudják végezni,mert kiváloann tudják hogyan kell csinálni! Sok sikert kívánok hozzá! Cseledi Sándor ui. Ha valaki valamit ír akkor ìrja alá a nevét,mert így tisztességes!

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..