VASÁRNAPI LEVÉL: legyen felvételi vizsga?

Furucz ZoltánNem lepődtem meg, hogy az elmúlt heti vasárnapi levelemben felvetett probléma, nevezetesen, hogy a szövetségi versenyszabályzat adta lehetőséget kihasználva néhány sporttárs a központi gyűjtőhelyen akar kosarazni, miközben az egyesületével is szeretne versenyezni, megmozgatja majd a galambászokat. Kaptam levelet és telefonhívást kerületi vezetőktől, korábbi versenybizottsági elnöktől és "egyszerű" tagoktól is.

A beszélgetésekből egy érdekes dolog kristályosodott ki: a magyar postagalambászok 99 százaléka nem ismeri az országos versenyszabályzatot! Hogy hányan olvasták el az egyesület alapszabályát, netalántán a tagszövetségét, arra már ne is kérdezzünk rá, mert szerintem azokon kívül, akik írták, senki. Ezek a dokumentumok csak akkor kerülnek elő, ha egy-egy vita elfajul, mert akkor már sokan úgy gondolják, hogy a szabályzatokkal megtámogatják a vélt vagy valós igazukat.

szabadon olvasható

A múlt vasárnap leírt történet szereplői is ebbe a helyzetbe kerültek. A két sporttárs ügyével kapcsolatban többen is felhívtak telefonon. Volt, aki úgy gondolta, személyeskedés áll a háttérben, mások szerint nem teheti meg az anyaegyesület, hogy feltételeket szab. Ám állítom, ha a vitában résztvevők mindegyike elolvasná az országos versenyszabályzatot, öt perc alatt el lehetett volna dönteni, hogy az adott helyzetben mi a megoldás.

Éppen ezen gondolkodva jutottak eszembe a horgászok. Éveken át én is rendszeresen jártam a vízpartokat. Emlékszem rá, hogy amikor felvettek a horgászegyesületbe, vizsgát kellett tennem, s különböző halismereti, horgászetikai kérdésekre kellett jó válaszokat adnom ahhoz, hogy a tagságom véglegessé váljon.

Vajon nem lenne-e helyes, ha ugyanezt bevezetnénk a postagalambászok számára is?

Sőt, tovább megyek. Az egyesületemben szeretném elérni, hogy minden új belépő kapja meg az alapszabályunkat, olvassa el, s csak akkor válhat a közösség tagjává, ha írásban nyilatkozik, hogy az alapszabályt megismerte és annak előírásait magára kötelezően elfogadta. Ugyanígy lehetne eljárni a tagszövetségi és a szövetségi szabályzatokkal is.

Ha ezek a kérdések nem huszadrangú feladatként lennének kezelve, akkor ma nem lenne ennyi parttalan, vádaskodó vita, szájtépés. És a vitatkozók sem ügyvéddel jelennének meg a tárgyalásokon, hanem a szabályzatokkal. Mert meggyőzédésem, hogy ma azért fogadnak ügyvédet, hogy helyettük a szakember tanulmányozza e dokumentumokat és úgy csűrje-csavarja, hogy az  az ügyfele számára jól süljön el.

De gondoljunk csak bele: ez egy hobbi! Nem kötelező csinálni, nem kötelező belépni egy egyesületbe sem, attól még lehet galambokat tartani. De ha valaki csatlakozik hozzánk, attól joggal várjuk el, hogy ismerje, tartsa be és védje meg szabályainkat. (Furucz Zoltán)

A postagalamb: túl az 1.500.000 látogatón!
Olimpiára készülnek a csongrádi galambok

Hozzászólások

VASÁRNAPI LEVÉL: legyen felvételi vizsga? — 1 hozzászólás

 1. Zolikám!
  Éppen ezekkel a témákkal készültem foglalkozni egy kicsit és erről tettem telefonon említést. Sajnos az egészségi állapotom egy kicsit most gátol, de
  “kikényszerítettél”egy-két gondolatot. A központi gyűjtőhelyek kijelölésével szabályzatban rögzítve is egyetértek. Van vele kis gond azonban, nevezetesen, ha valamelyik sporttárs a felsorolt lehetőségek mellett “rá is akar játszani” úgy hogy ártson az egyesületének. Pl. kis létszámúak és borotva élen táncol a 7 fő megléte.
  Az egyesület rákényszerül nélküle(nélkülük)egy kedvezőtlen választásra. Veszélybe kerül a verseny eredményük, míg a központi gyűjtőhelyre menők eredménye az egyesületében számol.
  Elég egy-két valós vagy vélt kifogás és bomlik az egyesület.
  Gondolom nem lesz gyakori a példám, de érdemes elgondolkodni a végrehajtásnál.
  A másik gondom, én már igen régen tag és valamilyen szinten vezető vagyok.
  Amióta nem vagyok kerületi elnök(2001) és nem Csorja József a Tagszövetség VB. elnök nem emlékszem, hogy lett volna valamiféle szabályismertető összejövetel, a különböző hasznos és gyakorlatban használatba vett szabályok egyesületi, tagi szintű oktatás. Ösztönösen (sok helyen) megszokásból, sőt érdektelenül működik az egyesület. A 2013-as év “botrányai” példa erre.
  Később még visszatérek a gondolat folytatásához egy félig már kész cikkem kapcsán.
  Addig is jó gondolkodást az összes VB-nek!

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..