Rejtély, hogyan találnak haza a galambok

Varjú Viktor és Csorna FerencSzaglás, mágnesesség, látás? Még ma sem tudja senki,hogy pontosan mi alapján tájékozódnak a legendásan hűséges postagalambok. Évszázados titok. Egy biztos: rekordidő alatt, 75 kilométeres sebességgel húzza haza őket a szívük – írja Buthy Lilla a feol.hu oldalon megjelent cikkében.

Egy galamb mindig oda repül vissza, ahonnan először kirepült. Küzdenek esőben, szélben, kánikulában, de mindig hazatérnek. Leginkább párjuk és a dúc iránti hűségük a legfőbb motorjuk.

szabadon olvasható

Persze, a galambászok sem bíznak semmit a véletlenre, egy jó helyezésért bármilyen gaztettre képesek. Jó dolog, hogy hazajönnek, de az is számít, hogy milyen gyorsan teszik. A legjobb motivációs technikájuk az özvegymódszer. A hímeket és a tojókat verseny előtt egy héttel külön dúcba zárják. Aztán egy-két percre összeengedik őket, amitől boldogok, de örömük nem tart soká. Még mielőtt egymáséi lehetnének, a galambászok véget vetnek a pásztorórának. Így küldik a hímeket a hosszú útra, ahonnan ők eszüket vesztve tekernek haza a párjukhoz.

Csorna Ferencnek, a Sárszentmihályi Postagalamb SE elnökének négyszáz galambja van. A madarak szeretete gyerekkorára nyúlik vissza, már ekkor lenyűgözte a galambok hűsége.

– Tizenegy éves voltam, amikor egy idős bácsi a kezembe nyomott két fiatal, kirepülés előtt álló galambot. Becsempésztem őket a házunk padlására, a szüleim mit sem tudtak róla. Szaporodtak, elhoztam még kettőt, és így tovább. Aztán persze fény derült a titkomra – meséli Csorna Ferenc.

Azóta már olyan galambot is kinevelt, amely Európa 18. legjobbja lett középtávon.

Varjú Viktor, az egyesület titkára a londoni olimpiai eredményeire a legbüszkébb. Négy küldött galambja közül három helyezte magát 2012-ben.

Sárszentmihályon beszélgettünk, nagy sürgés-forgás közepette. Speciális kamionok érkeztek a galambokért, mert épp a cseh-német határ közelébe, Döbelnbe indultak versenyezni. A galambok olyanok, mint a profi sportolók. Vannak Messik, vannak Ronaldók. Vannak, amelyek maratont futnak, mások meg rövidebb távon teljesítenek jól. Vannak kiemelkedő galambok, amelyek mindig nyernek, és vannak középszerűek.

A galambokat is edzeni kell, ez a döbelni megmérettetés is egyfajta bemelegítés a hosszabb távokra. Amikor hazajönnek kimerülve, súlyukat vesztve, regenerálni kell őket. Kapnak egy kis elektrolitot, szőlőcukrot, vitaminokat, így hamar hadba állíthatóak lesznek.

Persze minden verseny veszteséggel jár. Sok galamb esik ragadozók áldozatává, de olyan is akad, amelyik nem talál haza.

– Ha elstartol a mezőny, várjuk őket, kémleljük az eget, a vadgalambokat és kósza fecskéket elszidjuk. Az érzés, amikor megjelennek a mieink, a pillanat, amikor összecsuklanak a felhők között és egyből repülnek is be a dúcba, felbecsülhetetlen – mondja az elnök. ♦

Derby Klub: kérésre bővítik a gyűjtési kört
Józsefvárosi galambokkal etetik a sólymokat

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .