VASÁRNAPI LEVÉL: elindultak a változások

Furucz ZoltánForrong a postagalambsport, legalábbis itt, Közép-Magyarországon. A Derby Klub megjelenése ugyanis alternatívát kínál, s egyre többen látják úgy, hogy érdemes váltani.

Gotthard László néhány napja jelentette be, hogy elkezdik Budapest környékén kialakítani a szatellit gyűjtőhelyeket. Rövid időn belül két városban le is zárultak a tárgyalások és eldőlt, hogy Vácott és Szentendrén 2015-ben már lehet a pénzdíjas versenyekre kosarazni. A bővítés nem áll meg, hiszen a klub jelentős szállítási kapacitással rendelkezik és szeptemberben újabb Geraldy-autókat rendelnek.

szabadon olvasható

A derbyseknél persze a pénzdíj is vonzó – a középtávon 50 ezer, hosszútávon 200 ezer forint az első helyezett galamb "jutalma" -, de sokkal inkább a megszokottól alacsonyabb költségek. Ők minden útra 200 forintért szállítják a galambokat, a jövő évre meghirdetett programjuk szerint az egész szezonra négy edzőutat és tizenhárom versenyt rendeznek, amelyen 18 ezer forintért vehet részt tíz galambbal bárki, aki a kiírásoknak megfelel. Ha több madarat küldünk, egyre olcsóbbá válik a fajlagos költség, sőt, aki 40 ezer forintos VIP-kártyát vált, az az egész szezonra ennyiért minden útra 100 galambot pakolhat.

Melyik kerület tud ezzel versenyre kelni?

És itt kell beszélnünk arról, hogy a Derby Klub hatására megindultak az átrendeződési folyamatok. A hírek szerint nemrég a B-I tagszövetségben rendkívüli küldöttgyűlésen vitatták meg, hogy hogyan tovább, hiszen a kerület ma is szorosan együttműködik a derbysekkel, miközben a saját röptetési költségei magasabbak. Sokan kérték a vezetést, hogy jövőre a teljes programjukat építsék a derby programra és a szállítást is velük oldják meg. A bajnokságot pedig a saját módszereik szerint számolják majd.

Egyelőre ennek vannak ellenzői, nem is kevesen. Érvelésükből kitűnik, hogy a tagszövetség egységét, jövőjét féltik, ami természetes dolog. De az is biztos, hogy mindenképpen váltani kell, mert a régi módon már nem lehet tovább csinálni.

Nálunk, a Dunakanyar Tagszövetségben sem. Ebben a szezonban egy rosszul előkészített autóbérlés miatt végül egy kocsival vagyunk kénytelenek lebonyolítani azt a programot, ami két járműre lett megtervezve. Így aztán most vasárnap, amikor e sorokat írom, délután lesz az utolsó gyűjtésünk hétfői feleresztéssel – nem először -, mert a Magdeburgból visszatérő autó indul ismét útnak.

egybol-ketto

Szállítóautónk elöregedett, ha le akarjuk cserélni, nagyon a zsebünkbe kellene nyúlni. Ezért javasoltam egy internetes körlevélben, hogy 2015-ben a kocsinkkal csináljunk egy tizenkét útból álló középtávú programot 300-400 kilométeres távokról, az évek óta kihasználatlanul álló utánfutónk felépítményét egy bérkocsira feltéve pedig tizenkét sprintversenyt szerveznénk Rajkáról. A hosszútávra a galambokat a Derby Klub autója vinné 200 forintért darabonként, igaz, csak egy központ gyűjtőhely lenne, mégpedig Vácott.

Így normális esetben szombat délelőtt lezajlanának a versenyek, s mivel az órabontást áttennénk hétfő estére, a családdal lehetne tölteni a hétvége nagy részét. Megváltozna az is, hogy pont az órabontás kezdetére oda kellene érni mindenkinek: a debysekhez hasonlóan egy-másfél óra állna mindenki rendelkezésére, hogy elhozza az óráját – az elektronikus rendszerek esetében ez simán megoldható.

Javasoltam, hogy alakítsuk át a mostani és a közepes, de megbízhatóan teljesítő galambok szelektálására ösztönző 10/5-ös bajnoki rendszert is. Mindenki annyi galambot küld, amennyit akar, a bajnokságban egy befutó és egy előre megnevezett galamb eredménye számít. Csak összeadjuk a helyezési számokat, és megvan az eredmény. Ebben az esetben a győzelemnek van a legnagyobb értéke, úgy, mint Nyugaton, s nem a lista közepén helyezést hozó tömeggalambnak.

Persze, nekem is ugrottak rögtön. Számítottam rá, hiszen fenekestől forgatná fel a jelenlegi rendszert. Nem azt állítom, hogy az én javaslatom a legjobb, de egy biztos: minél később váltunk, annál nehezebben fog menni. És annál kisebb esély lesz rá, hogy a postagalambsportban fogyó taglétszámot ismét a bővülés pályájára állítsuk.

Beindult az erjedés Budapesten és környékén. Visszafordíthatatlanul. Várható, hogy hamarosan az egész országban trovábbterjed… (Furucz Zoltán)

Térképen jelennek meg az érkező galambok adatai
Ragadozótámadás a tenger felett repülő falka ellen

Hozzászólások

VASÁRNAPI LEVÉL: elindultak a változások — 2 hozzászólás

  1. Korábban már említettem, hogy Cegléden is lenne igény egy gyűjtőhely beiktatására!
    Telephely is lenne! Nagykáta, Abony, Szolnok, Kecskemét, Monor, Stb körzeten belül lehetne gyűjteni a galambokat, és pl egy kis gereldival beszállítani Kerepesre!
    Nekünk ceglédieknek elegünk van a Molnár Miska féle 21-es tagszövetségből!
    Üdvözlrttel Zsiros Miklós

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..