VASÁRNAPI LEVÉL: az öreg galambász felszámolt

Furucz ZoltánManapság kezd felbolydulni a világ körülöttünk. Szinte nincs olyan szeglete, ahol nyugalom lenne. Európában olyan társadalmi viszonyokat erőszakolnak rá az emberekre, amelyek közepette nem érzik jól magukat, és sajnos azt is tapasztaljuk, hogy nem a józan ész mozgatja a döntéshozókat, hanem többnyire a szűk csoportok érdekei.

A zavaros világ sajnos rányomja bélyegét sportunkra is. Már csak nosztalgikus emlék a múltban erős és jól működő emberi kapcsolatok zöme. Nem, mintha nem lettek volna akkor is viták, de valahogy ezeken mindig sikerült úrrá lennünk, megtalálni a legjobb, legemberibb megoldásokat. Pedig többnyire nem az írott szabályok alapján döntöttünk, mert mondjuk meg őszintén, hogy a tagok nagy része soha nem olvasta el az egyesületi, vagy a kerületi alapszabályt.

A tájékozatlanság néha most is szembetűnő, főleg akkor, amikor valamilyen problémát kell, kellene megoldani. Ha panasz érkezik, nem szívesen foglalkozunk vele, még azok sem, akiket a közösség erre megválasztott. Nem nagyon dívik az egyesületekben és a tagszövetségekben sem az írásbeliség, a pontos, egyértelmű tájékoztatásra való törekvés. Erre sajnos sok példa van, tessék csak végignézni a kerületi honlapokat, mennyire üresek, kihasználatlanok és rosszul szerkesztettek.

Néhány napja Hirt Béla hívott fel, majd nem sokkal később egy rövid levelet is küldött.

“Volt egyszer egy galambász (jóval  70 felett) az Óperencián, vagy talán még
azon is túl egy mediterrán városban. Egyesületi tag lévén szeretet volna kis, 22 darabos állományával  versenyezgetni, ha sportszerű, etikus és törvényesen hozott határozatokkal az egyesület, illetve a kerület vezetősége ezt lehetővé tette volna, de nem tette. Így történt hát, mivel az  idős, talán kissé naiv galambász nem akarta a fejősboci szerepét betölteni, írt az egyesületi ellenőrző bizottság elnökének egy levelet. A levélben kérte, az alapszabályok paragrafusaira hivatkozva, hogy az EB elnöki feladatát teljesítve vizsgálja meg, be vannak-e tartva az egyesületnél, a kerületnél az alapszabályok előírásai. Biztosítva vannak-e a tagság jogai a döntések meghozatalakor.

A levélre az EB elnöke  még csak nem is válaszolt. Ezután újabb, kissé bővebb levelet írt az EB elnökének, de a megtisztelő válasz ezután sem érkezett meg. Az idős galambász  újabb levelet írt, most már az egyesület elnökének. A levélben kérte az elnököt, hogy a közgyűlés vegye napirendre a következő kerületi közgyűlés témáját, és az alapszabály szerint a küldöttválasztás és megbízás a tagság döntése szerint történjen meg.  Nem történt meg.

A levélre a megtisztelő válasz sem érkezett meg. Most már a kissé naiv galambász a szövetség illetékes tisztségviselőjétől kért levélben segítséget. Eredménytelenül. Két hónap elteltével a második sürgető levélre kapott egy  kissé “furcsa” választ, mely szerint a levelet  a szövetség illetékese elküldte az ügy kivizsgálására az illetékes kerületnek, Egyesületnek. Az ügyet azonban most sem vizsgálták ki.

Ezek után az idős galambász nem tehetett egyebet minthogy felszámolta állományát…”

Nem tudom, hogy Hirt Bélának igaza van-e az általa szóvá tett ügyekben, de az biztos, nem a legjobb megoldás, ha úgy teszünk, mintha semmi sem történt volna. Bizonyára az egyesület és a tagszövetség vezetése is részletes és pontos választ tud adni minden kérdésre, hiszen amennyire tudom, régi, tapasztalt galambászok kerültek a vezetésbe.

Sajnos azonban a dolognak van folytatása is. A levélíró arról tájékoztatott minket, hogy az ügyészséghez fordult… Úgy gondolom, nem ez a legjobb megoldás, de a vita ilyetén elmérgesedése elkerülhető lett volna, ha egy kicsit okosabban döntenek azok, akikre mindez valójában tartozik. (Furucz Zoltán) ♦

Egy fogós kérdés: hogyan tenyésszünk jó galambokat?
Egy fazekasmester, aki igazán hobbiból galambászik

Hozzászólások

VASÁRNAPI LEVÉL: az öreg galambász felszámolt — 10 hozzászólás

 1. Sajnos ez így van. No sokan nem azért hagyják abba a versenyzést, számolják fel állományukat mert megunták. Ez a gazdasági verseny, a családi pénzügyek rovására megy. Kijárok a Ceglédi Galambpiacra,vasárnap reggelente. Olyan állományokat hoznak, néha a szívem megfájdúl. Van egy Kecskeméti kupec megveszi őket egységesen 300 ft ért. Nem lehet semmit tenni. Van aki a fogottakat adja. van aki saját állományát. Múlt héten egy lambokat hoztak egy egész falkát .ilyenkor mondom, ej miért nem támogatja ORBÁN VIKTOR A POSTAGALAMBÁSZOKAT. Mértéktelen Stadion épitesre van pénz. nos .Mig Országosan nem Találnak változást nem lesz galambász. Ennivalóról kötelességről nem is szólva. Kineveltünk ket galambász fiatalt. és Fogták magukat irány Dánia. Most erre mit mondjak.Csak a kormány tud ki huzni bennünket a csávából. Már az interneten az olimpiáról kéne irni. osszátok vigyétek rovatban. Családotokkal keressétek fel a kiállítást. Jegyek elővételben ennyi. helyszinen ennyi. Nem az én feladatom. Ne csak a postagalambászokat célozzuk meg. Legyen látható mindenki számára. nekem is horvát. szlovén. szlovák, svéd ismerőseim vannak. Erről beszélünk, talán jönnek ujak.Tisztelettel. Halasi Attila Cegléd. attila.halasi.10@facebook.com

 2. Igen én irtam, Nem tagadom. Nálunk akkora nevek hagyják abba a postagalambozást. Nem tagadom. Jo lenne a facebookra feljönne a szövetség. Megnézné micsoda diszkurzus megy. Ép a mai napon egy Erdélyi fiunak javasoltam, Berki Kristián oldalát. Sárgagombás fertőzés volt. sokan mondták neki a kezeléseket. Én mondtam neki Vágja el a nyakát boncolja fel nézze meg ,hogy el van terjedve a betegség. Másképpen nem lehet leszoktatni őket arról beteg galambokat ne tartsanak, meg. Még valami. Ha az országos madártani egyesület fenn van a facebookon. miért nem lehet fenn egy MPSZŐBVETSÉG.

 3. Üdvözlöm az összes olvasót, és elnézést kérek az idétlen hozzászólásom miatt. Avasárnapi levélhez szóltam volna hozzá,de a hozzánem értésem megakadályozott.Kétszer kb. egyórás pötyögtetésem veszett kárba / nem voltam bejelentkezve/, jött egy hozzáértő segítőm most már talán menne de most már a kedvem ment el. Az volt a hozzászólás lényege hogy ezt az írást nemkellett volna megjelentetni, nem tudjuk a történet lényegét,ami megjelent az nagyrészt érthetetlen, el sem tudom képzelni hogy valahol ne örülnének egy új versenyző jelentkezésének. Itt valami más történt de hogy mi arrol fogalmunk sincs, így aztán csak az indulatos tagokat lehet jól felhergelni hogy milyen semmirevalók a vezetői. Nem jó játék, van elég bajunk enélkül is. Dióhéjban ez volt a hozzászólás.Köszi az elolvasást. Kajli I. Monor

 4. Tisztel Kajli István!

  Úgy látom, hogy nagyon is érti a cikk lényegét! Csak abban téved, nem az írás meg jelentetése hergeli fel a tagokat és nem a meg jelent írás minősíti a választott ” vezetőket” meg tették ezt saját maguk a történetben!
  Úgy gondolom, minimális jogi, erkölcsi és etikai elvárás az, hogy meg adják a kötelező tiszteletet a választott tisztségviselők a tagoknak azzal,hogy válaszolnak.
  “Nem jó játék, van elég bajunk enélkül is”
  Csupán ennyi az írás mondandója, Ez volt a célja.
  Hogy mi más is történt még azt majd az Ügyészség dönti el. Közzé teszem!

  .Üdvözlettel: Hirt Béla.

 5. Tisztelt Zoltán!

  Hogy a tagság is bele szólhasson a dolgok menetébe, talán jó lenne egy mindenki számára elérhető, nyilvános “faliújság” ahol mindenki elmondhatná közvetlenül, véleményét, javaslatát a dolgainkról.

  A kellő hozzáértésed okán rád gondoltam! Felvállalhatnád!

  Üdv. Hirt Béla.

 6. Kár vitatkozni a válasz adásokon.

  Megerősíthetem, hogy sem levélre, sem észrevételre, nem adnak választ a tisztelt megválasztott vezetők.

  A versenyszabályzat betartását meg senki nem ellenőrzi, általában az egyesületek saját szájízük vagy érdekük szerint alkalmazzák.

  • Ez azért van mert csaknem mindenhol /tisztelet a kivételnek/maffia működik. Az elnök és szűk baráti köre dönt mindenbe. Az aktuális szabályzat nem érdekli őket. Minden tettük, gondolatuk arra irányul hogy előnyös helyzetbe kerüljenek másokkal szembe. Cikis dolog lenne ha valamire választ , magyarázatot, indoklást kellene adni. Csak, azért, mást nem tudnának mondani, így inkább hallgatnak. Ebben partner a szövetség is.
   Az önzés igen az etika ismeretlen számukra.
   Sajnos /ez érthető/ a jóérzésű tagok többsége hallgat, félreáll, nem teszi ki magát a sértő, mocskolódó megnyilvánulásoknak.

   Így nem marad más mint: HAJRÁ DERBY KLUB!
   Remélhetőleg mihamarább az egész országot lefedi.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..