Olimpia, állatorvosi előadások: a nyugat-nílusi láz

olimpia-Pályi BernadettEgy érdekes téma került szóba az állatorvosi konferencia utolsó előadásán. Dr. Pályi Bernadett arról számolt be, hogy laboratóriumi körülmények között vizsgálták a nyugat-nílusi láz terjedését galambokban.

Ez azért is volt fontos, mert az utóbbi évtizedekben a madárinfluenza néven elhíresült kór esetében nagy volt a riadalom, megjelenésekor leállították a versenyeket és különféle korlátozásokat vezettek be. Később kiderült, hogy bár valóban tapasztalható a kórokozó jelenléte házi galambokon, azok nem terjesztik a fertőzést.

Pályi Bernadett, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Virológiai Főosztályának biológusa, a Nemzeti Biztonsági Laboratórium munkatársa elmondta: szigorú és nagyon korszerű laboratóriumi körülmények között folyt a kutatás. Arra voltak kíváncsiak, hogy a postagalambok vajon mennyire fogékonyak a nyugat-nílusi láz kórokozójára, s ha megbetegszenek, milyen mértékben adják tovább a fertőzést.

A nyugat-nílusi láz egy vírusbetegség, amely szúnyogcsípéssel terjed. Eddig főleg Afrikában, Európa déli részein, a Közel-Keleten, Indiában és az Amerikai Egyesült Államokban észlelték. Az ember mellett megtámadhatja a madarakat, lovakat, kutyákat és más állatokat is. Az általa okozott fertőző betegség 80-85 %-ban tünetmentesen zajlik le.

Madaraknál a betegség gyengeséget okoz, jellemző a hátraszegett fej. Egyes madárfajok, például a csirkék, úgy is megfertőződhetnek, hogy nem mutatják a betegség tüneteit. A legnagyobb pusztítás az amerikai varjak között történt.

Embereknél a lappangási idő 3-6 nap. A betegség bevezető tünetei: hányinger, láz, fényérzékenység, izomfájdalom, kötőhártya gyulladás, arcpirulás. Egyidejűleg testszerte nyirokcsomó-duzzanat mutatkozik, bőrkiütések jelennek meg a törzsön és a végtagokon. Ez az állapot kb. 6 napig tart, melyet gyors javulás vált fel. Idősekben, a betegség második periódusában, agyhártya-agyvelőgyulladás alakulhat ki, a halálos szövődmények is náluk gyakoribbak.

Jó hír, hogy bár laboratóriumi körülmények között a galambok megbetegedtek, de a fertőzés terjesztésében csak minimális szerepük lehet – derült ki a kutatásból. ♦

A megsárgult lapokon: Gust Ducheyne meséli...
VASÁRNAPI LEVÉL: Ez a mi olimpiánk volt!

Hozzászólások

Olimpia, állatorvosi előadások: a nyugat-nílusi láz — 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .