Olimpia, állatorvosi előadások: a nyugat-nílusi láz

olimpia-Pályi BernadettEgy érdekes téma került szóba az állatorvosi konferencia utolsó előadásán. Dr. Pályi Bernadett arról számolt be, hogy laboratóriumi körülmények között vizsgálták a nyugat-nílusi láz terjedését galambokban.

Ez azért is volt fontos, mert az utóbbi évtizedekben a madárinfluenza néven elhíresült kór esetében nagy volt a riadalom, megjelenésekor leállították a versenyeket és különféle korlátozásokat vezettek be. Később kiderült, hogy bár valóban tapasztalható a kórokozó jelenléte házi galambokon, azok nem terjesztik a fertőzést.

Pályi Bernadett, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Virológiai Főosztályának biológusa, a Nemzeti Biztonsági Laboratórium munkatársa elmondta: szigorú és nagyon korszerű laboratóriumi körülmények között folyt a kutatás. Arra voltak kíváncsiak, hogy a postagalambok vajon mennyire fogékonyak a nyugat-nílusi láz kórokozójára, s ha megbetegszenek, milyen mértékben adják tovább a fertőzést.

A nyugat-nílusi láz egy vírusbetegség, amely szúnyogcsípéssel terjed. Eddig főleg Afrikában, Európa déli részein, a Közel-Keleten, Indiában és az Amerikai Egyesült Államokban észlelték. Az ember mellett megtámadhatja a madarakat, lovakat, kutyákat és más állatokat is. Az általa okozott fertőző betegség 80-85 %-ban tünetmentesen zajlik le.

Madaraknál a betegség gyengeséget okoz, jellemző a hátraszegett fej. Egyes madárfajok, például a csirkék, úgy is megfertőződhetnek, hogy nem mutatják a betegség tüneteit. A legnagyobb pusztítás az amerikai varjak között történt.

Embereknél a lappangási idő 3-6 nap. A betegség bevezető tünetei: hányinger, láz, fényérzékenység, izomfájdalom, kötőhártya gyulladás, arcpirulás. Egyidejűleg testszerte nyirokcsomó-duzzanat mutatkozik, bőrkiütések jelennek meg a törzsön és a végtagokon. Ez az állapot kb. 6 napig tart, melyet gyors javulás vált fel. Idősekben, a betegség második periódusában, agyhártya-agyvelőgyulladás alakulhat ki, a halálos szövődmények is náluk gyakoribbak.

Jó hír, hogy bár laboratóriumi körülmények között a galambok megbetegedtek, de a fertőzés terjesztésében csak minimális szerepük lehet – derült ki a kutatásból. ♦

A megsárgult lapokon: Gust Ducheyne meséli...
VASÁRNAPI LEVÉL: Ez a mi olimpiánk volt!

Hozzászólások

Olimpia, állatorvosi előadások: a nyugat-nílusi láz — 2 hozzászólás

  1. Megint tanultam. Végighallgattam a műsort. Sok ember elszalad mellette. Köszönöm az előadónak./61 évesen tanulni jó.

  2. Sokan ha meglátnak egy galambot abban csak betegséget, lát!Holott védő oltások tömkelegét kapja, itatással gyogyszert kap. Korházi tisztasággal felérő ellátásban részesül!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*