Olimpia, állatorvosi előadások: a dopping időszerű téma

Patrick Derycke-250A nyolcvanas években jelentek meg az első hírek arról, hogy a postagalambsportban is kezd terjedni a dopping – hangzott el azon az előadáson, amelyet dr. Patrick Derycke tartott az olimpia első napján, pénteken Doppingellenes küzdelem a postagalambsportban: aktuális problémák és ajánlások a doppingellenőrzésben címmel (hangfelvétel).

Kezdetben a cortison volt a menő, a fiatalok teljesítményét növelték ezzel a szerrel. Később már új szerek is megjelentek a piacon. Az 1990-es években a hollandok és a belgák indították el az első kezdeményezéseket az ellenőrzések elindítására. Néhány év múlva a németek is csatlakoztak hozzájuk.

Ma már kidolgozott sztenderdek alapján lehet a doppingvizsgálatokat elvégezni. Gondot okoz, hogy csak minősített laboratóriumokban lehet a minták elemzését elvégezni, ezekből viszont meglehetősen kevés van, ezért egy ilyen akció meglehetősen drága.

Ma már galambtermékek is tartalmazhatnak olyan anyagokat, amelyek egy, a zéró toleranciára épülő doppingvizsgálaton fennakadnának. Németországban létrehozták az úgynevezett kölni listát, amelyen azok a galambtermékek szerepelnek, amelyek garantáltan nem tartalmaznak a dopping kategóriájába tartozó alkotóelemeket.

Több galambász kellene a jobb olimpiai eredményhez
Varga Jocó & Anett: tiszta szívű, erős galambok kellenek

Hozzászólások

Olimpia, állatorvosi előadások: a dopping időszerű téma — 1 hozzászólás

  1. Ha doppingol valaki akkor az már készül az adott versenyre! Tehár jobb mintha nem doppingol csak úgy kicsit betegen bekosarazza a galambját. A doppingoló csak sajátjának árt, a nem doopingoló ez egész ketrecnek árthat!

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..