Hoppá! Most négy könyv is megjelent szinte egy időben

Gáspár István könyvének borítója1 Mostanában megélénkült a galambász szakkönyv-piac. Nemrég jelent meg a szövetség gondozásában Kerekes János remek összeállítása Anker Alfonz cikkeiből és egy fordítás alapján a Jan Aarden hosszútávú törzsének kialakulását bemutató könyv. Néhány hete pedig Gáspár István jelentkezett újabb kiadvánnyal, amely a szerzőnél meg is vásárolható. Érdekessége könyvének, hogy két nagyszerű galambászt mutat be úgy, hogy a kiadványnak két címlapja van.

Gáspár István sporttársunk harmadik könyvét tarthatja kezében a kedves olvasó. 1999-ben megjelent A versenyzés tudománya című könyve, amit Gál Ottóval közösen állítottak össze és ezt követte 2003-ban a nagy sikerű folytatása, amit már egyedül készített – olvasható az előszóban.

A mostani összeállítás két, méltán híres postagalambász, Anker Alfonz és tanítványa Szappanos István írásait foglalja össze. Nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy a könyv sikere borítékolható.

Felemelő érzés könyvalakban olvasni a régen megjelent, de ma is időszerű, jobbnál jobb írásokat. A postagalambsport iránti rajongás, alázat, segítőszándék, lelkesedés és jóindulat érezhető a könyv minden sorából.

Gáspár István könyvének borítója2Anker Alfonzról már annyi elismerő méltatást olvashattunk, hogy ahhoz újat hozzátenni szinte lehetetlen. „Ő volt a legnagyobb” – ha egy szóval jellemeznénk. Kitűnő írásaira feltéve a koronát, megírta A repülő keresztrejtvény című művét, amely olyan volt nekünk, akkori fiataloknak, mint a Galambász Biblia!

Emberi nagyságát példázza a Haász Ferenc főszerkesztő tollából vett idézet, melyet Anker Alfonz korán, 54 éves korában bekövetkezett halálakor írt: „Tiszta ember volt a szó legszűkebb és  legtágabb értelmében. Családjában, munkájában, embertársi kapcsolataiban a legigazibb férj, apa, barát és ellenfél volt. Hihetetlenül gazdag tudásanyagából bármikor készen állt ADNI! Mindig képes  volt befolyásolni a jelent és alkotni a jövőt.”

Szappanos István méltó képviselője az ankeri tanoknak. Egyik, 1989-ben megjelent írásában említi : “Azt hiszem, ha Anker Alfonz élne, Ő is valami hasonlót kezdeményezett volna. Ő mindig az  igazságért, az új dolgokért, a minőségért harcolt. Mi is ezt szeretnénk folytatni szerény  eszközeinkkel.”

Elmondhatjuk, hogy a folytatás jól sikerült, se szeri, se száma azoknak a galambászoknak, akik Szappanos galambokkal, vagy csak a Szappanos útmutatásoknak köszönhetik sportsikereiket. Szappanos István egy élő legenda! Találó mondásait nemegyszer idézik különféle galambász fórumokon, baráti összejöveteleken. Írásait olvasva valahogy az a hiányérzete támad az embernek, hogy ennyi tudással, szakértelemmel miért nem vállalt nagyobb szerepet a magyar  postagalambsport arculatának alakításában.

Anker Alfonz is így írt róla utolsó cikkében : „Agrármérnök barátom, a Bakony tájáról, évtizedes  galambász, első osztályú tenyésztő, A LEGRENDESEBB FICKÓ A VILÁGON.”

Ezen könyv írója, nemcsak kiváló szerkesztő, hanem kitűnő versenyző és postagalambász is. Csak a legutóbbi eredményeit említve: 2009-ben maga mögé utasította az öt ország galambjaiból álló nemzetközi mezőnyt Bambergből és nemzetközi ELSŐ díjat nyert a címlapon látható vörös hímjével! 2010-ben megnyerte a Pannon Maraton Klub összetett csapatbajnokságát. A két év alatt a maximális 6 út 6 helyezéssel, az induló mezőnyben egyedüliként a HU06-26-85427 vk h madara a klub legeredményesebb galambjának minősült és az olimpiai szereplésével együtt beírta magát sportunk híres vörös színű galambjainak csapatába, többek között Horváth János 468 vk h, Molnár Károly 21-es v h vagy a maraton világából Konrád János 9222 vk t társaságába.

Gáspár István sportbarátomnak gratulálok nagyszerű ötletéhez, amelyet e könyv formájában megvalósított és egyben köszönetet mondok neki a magyar postagalambászok nevében, hogy nem hagyta a feledés homályába merülni ezeket a pótolhatatlan írásokat, melyek méltán lehetnek
a magyar postagalambsport arany oldalai! – olvasható a Gulyás József által írt előszóban.

Gáspár István könyve megrendelhető postai utánvéttel a gasparistvan56@gmail.com, vagy a 30/518-9686-os telefonszámon 4000 Ft + 1240 Ft postaköltség áron (ez egy könyv, csak két címlapja van).

VASÁRNAPI LEVÉL: Az ellenőrzés mindent rendben talált
Echo Tv: A repülő gyémántok minden pénzt megérnek

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..