Küldöttgyűlés: kockázatos a régi chipek forgalmazása

Bárdos István-250Szombaton, március 28-án tartották Budapesten, a megszokott helyen, a Ferencvárosi Művelődési Házban a Magyar Postagalambsport Szövetség idei küldöttgyűlését. A korábbiaktól eltérően a tanácskozás nyugodt mederben folyt le, rendkívüli döntések nem születtek, bár most is világosan látszott: a korábban elindított és esetenként lelassult változásokat fel kell gyorsítani, mert az elöregedő átlagéletkorú szervezet taglétszáma lassan fogy, s fennáll a veszélye az osztódásnak is.

A kitüntetések átadása után Bárdos István tartotta meg beszámolóját. A szövetségi elnök igyekezett a legégetőbb témákra koncentrálni, ezek közül gyakorlatilag szinte minden terítékre került.

SZABADON OLVASHATÓ IKON-150Felvetette például, hogy a gyorsan változó környezetre – elsősorban a jogszabályok gyakori változására – figyelemmel a szövetség és a tagszövetségek évente újítsák meg együttműködési megállapodásukat. Bejelentette továbbá, hogy véget akarnak vetni országon belül is a starthelyek ellenőrizetlen megválasztásának, ezért néhány héten belül közzéteszik, hogy Magyarországon honnan és milyen feltételekkel lehet feleresztéseket rendezni.

ingyenes újság mintaSzóba került az eredményszámolás is, amelynek lassúságát tavaly nagyon sokan megtapasztalhatták és emiatt sok bírálatot kapott a szövetség. Bárdos István most határozottan kijelentette: a hibákból tanultak, s a csapat az idén felkészülten várja a versenyszezon indulását.

Érdekes dolgok derültek ki a chipgyűrűkkel kapcsolatban. Az elnök szerint kényszerből, meggyőződése ellenére kellett úgy dönteniük, hogy ebben az esztendőben még engedélyezik a régi típusú chipek forgalmazását. Ez ugyanis magában hordozza egy csalás elkövetésének veszélyét. Bárdos István elmondta, hogy ezt számukra be is bizonyították (erről majd később olvashatnak – a szerk. megjegyzése). Ezért arra kell készülni, hogy jövő évtől már csak a csúcstechnológiával készült, kellően biztonságos chipeket lehet forgalmazni – mondta.

Facebook - kövess minketSzólt a szakbizottságok tevékenységéről is. A bírálóktól egy új bírálati szabályzatot vár az elnökség, s azt, hogy indítsák újra országon belül a bírálóképzést. Szükség van egy egységes nyilvántartásra is, hogy megtudjuk, hányan és kik rendelkeznek a megfelelő végzettséggel ahhoz, hogy egy kiállításra bírálóként meghívhassák őket. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a budapesti olimpián nem volt magyar bíráló, s ennek az az oka, hogy az FCI két nemzetközi tanfolyam sikeres elvégzéséhez köti az engedélyét. Magyarországon egyetlen szövetségi tag sincs, aki ilyennel rendelkezne. Mindössze egy sporttársnak van egy nemzetközi bírálótanfolyamról igazolása.

Szóba került a gyűrűkkel kapcsolatban, hogy az FCI előírásai szerint hivatalosan csak olyan eredmény vehető figyelembe a nemzetközi szövetség különböző rendezvényein, amelyeket az FCI logójával ellátott, hivatalos gyűrűvel repülő galamb ért el. Az évekkel ezelőtt kiadott olimpiai gyűrűk nem felelnek meg ennek az előírásnak – nincs rajtuk az FCI logója -, ezért a szövetség javaslatokat vár, hogyan lehetne megoldani ezt a problémát.

Természetesen szóba került az olimpia is. Bárdos István elmondta: pontos adatok csak akkor lesznek, ha a felkért könyvvizsgáló hitelesíti az elszámolást. Az látszik, hogy a rendezvényre sokkal többet kellett költeni, mint tervezték, a kiadások erősen közelítik a 100 millió forintot. Ehhez kapcsolódva az elnök megjegyezte, hogy nagyon drága volt a Syma-csarnok bérlése, ezért a következő országos kiállításra már új helyszínt kellene keresni. Ismét megköszönte a szövetségi tagok által szponzorációként befizetett összesen mintegy 15 millió forintot.

Téma volt a Derby Klubbal való kapcsolat is. Bárdos István kijelentette: a Derby Klub jelenleg is hivatalos tagja a szövetségnek, így az együttműködésre adott a lehetőség. Ennek feltétele azonban, hogy a klub a szövetség versenyszabályzata alapján szervezze versenyeit.

Az elnöki beszámoló után az ellenőrző és a fegyelmi bizottság elnöke tartotta meg beszámolóját, ezekről hamarosan beszámolunk. (Furucz Zoltán)

Szolgálati közlemény: nagytakarítást tartunk
Szavazás: volt, aki ész nélkül nyomta a gombokat

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..