Szavazás: volt, aki ész nélkül nyomta a gombokat

szavazás-250Nagyon meglepődtünk, hogy mekkora aktivitást váltott ki legújabb szavazásunk, amelyben arra voltunk kíváncsiak, hogy szerinted az idei küldöttgyűlésen fel kellene-e venni a szövetségbe önálló klubként a Derby Klubot és ezzel elismerni a versenyein repülő galambok eredményeit? A téma azért is időszerű, mert egyrészt néhány héten belül indul a versenyszezon, másrészt hamarosan sor kerül a Magyar Postagalamb Sportszövetség idei küldöttgyűlésére.

Mint ismeretes, tavaly a küldöttek úgy döntöttek, hogy elutasítják a Derby Klub kérelmét és nem veszik fel az önálló klubok sorába. Ezzel azt érték el, hogy a szövetség és a derbysek lassan fejlődő kapcsolata szinte teljesen megszakadt, így az elmúlt évi klubos versenyeken a galambok által teljesített eredményeket, díjkilométereket nem lehetett figyelembe venni a szövetségi elszámolásoknál.

SZABADON OLVASHATÓ IKON-150Mivel úgy gondoljuk, nem a széthúzást kellene erősíteni, hanem sportunk jövője érdekében kompromisszumokat kötni, ismét szerettük volna a szavazás elindításával felhívni a figyelmet erre a megoldatlan problémára. Mert mindannyiunknak az az érdeke, hogy egy egységes és erős szervezetbe tömörüljenek a postagalambászok. Még akkor is, ha olykor nehéz engedményeket tenni másoknak…

Néhány nap alatt soha nem látott számú voks érkezett, ám többen is jelezték, hogy voltak olyan, néhány perces, vagy egy-két órás időszakok, amikor több tucat szavazattal nőtt a mérleg. Utánanéztünk, s valóban: találtunk több olyan IP-címet – ez az azonosító egy adott időszakban mindig ugyanazt a számítógépet jelöli -, ahonnan nagyon sok igen, vagy nem szavazat érkezett.

Ezért módosítottuk a beállításokat, s tegnap estétől minden gépről legfeljebb háromszor lehet voksolni, tekintettel arra, hogy néhány helyen, elsősorban a munkahelyeken egy gépet többen is használnak. Ha tehát már véleményt nyilvánítottál, és kimerítetted a kvótádat, a rendszer nem enged újra szavazni. Oldalunkon egyébként nem csak regisztrált előfizetőink, hanem bárki voksolhat.

Ezen kívül töröltük a voksok közül mindazokat, amelyeket egy IP-címről több mint tízszer egymásután adtak le. Ezzel talán sikerült valamelyest reálisabbá tennünk a szavazás állását.

Tudjuk, hogy a Derby Klub léte, tevékenysége néhány sporttársban ellenérzéseket vált ki. Beszélgessünk, vitatkozzunk, szavazgassunk – de az indulatokat tartsuk távol e fórumoktól. (Furucz Zoltán)

Küldöttgyűlés: kockázatos a régi chipek forgalmazása
A ragadozókkal is küzd a maratonos specialista

Hozzászólások

Szavazás: volt, aki ész nélkül nyomta a gombokat — 21 hozzászólás

 1. Véleményem: a Derby klub szövetségi elismerése nem egyenlő az összetartással, illetve az el nem ismerése nem egyenlő a széthúzással.
  A Derby klub egy üzleti vállalkozás, a szövetség pedig (legalább is elvileg) a tagok nonprofit önszerveződése. Mindkettő jó, de inkompatibilis egymással. Lássuk be, itt egymás versenytársairól, sőt ellenfeleiről van szó, és nem elvárható, hogy az egyik versengő fél a történeti versenyelőnyét önként feladja.

 2. Mindkét szervezet valójában “üzleti vállalkozás”, annyi különbséggel, hogy az egyikben (Derby Klub) képződhet nyereség, de az elszámolások nem nyilvánosak, míg a másikban (szövetség) a profit nem cél, és a pénzügyi jelentést a küldöttgyűlés elvileg megismerheti. Ugyanígy “pénzügyi vállalkozás” a Pannon Maraton Klub és a Maraton Klub is. Van még egy jelentős különbség, ami viszont nem állítja egymással szembe a szövetséget és a Derby Klubot: az utóbbi jelentős pénzdíjakat fizet. A szövetség is fizet pénzdíjat, de meglehetősen szűk körben. A lényeg: ha a Derby Klub a szövetség befogadott, önálló klubjaként működne, egyrészt ez jó lenne a galamboknak és a galambászoknak az eredmények elismerése szempontjából, másrészt jó lenne sportunknak is, mert egy átlátható, ellenőrizhető, együttműködő közösségben maradnának a postagalambászok. Így viszont egy mesterségesen gerjesztett szembenállásnak vagyunk a részesei. Sajnos.

 3. H!

  Mindkét előttem szólónak igazat adok az általuk leírtakkal kapcsolatban.

  Azt azonban mindenki vegye figyelembe, hogy az önellátó, társadalmi munkában végzett egyesületi életnek befellegzett. Ennek roppant egyszerű oka a PÉNZ! Bármit kell csinálni, segíteni, jórészt hallgatnak és kifogásokat keresnek az emberek. Sokan nem merik kimondani, mert szégyenlik, hogy nincs plusz 1-2000 Ft-juk sem például üzemanyagra. Ez persze nem szégyen, hanem egy nagyon szomorú tény. Így aztán jobbára azok tolták az elmúlt években az egyesületek szekereit, akiknek volt némi extra ZSé a zsebükben. Ők viszont szépen lassan megunták ezt a nem kívánt szerepet. Én nem ostorozom a szövetség vezetőit, tegyék meg ők maguk, mert már réges-régen fel kellett volna ismerni a negatív tendenciákat! Ha a megfelelő időben orvosolták volna ezeket, akkor sok minden másképp alakulhatna ma is. De a szövetség betegsége áttétes stáduimba lépett és az a gyanúm, hogy ezen már a kemoterápia sem fog segíteni.
  A szövetség vezetőinek önként le kellene mondaniuk a posztjaikról és olyanoknak átengedni azt, akik alkalmasabbak erre a feladatra. Az ugyanis gondolom mindenki számára egyértelmű, hogy kiknek a vezetése alatt jutott idáig ez a több mint 130 éves közösség. Ha ez nem történik meg, akkor egyre mélyebbre fogják magukkal rántani azt ami még egyáltalán felmutatható maradt az elmúlt évekből!
  Senki ne higgye, hogy a gyűlölködés, a bosszú a feljelentgetések, ármánykodások vezetnek valahova. Akinek ez nem világos az nézzen bele egy történelem könyvbe és ezrével megtalálja az ilyen viszályok megfelelőjét a múltban. Csak tanulni kellene belőle… ezek a legegyszerűbb minták!
  UDv!
  Attila

 4. Tisztelet Sporttársak!
  Az igaz,hogy a Derby klub egy üzleti vállalkozás. A távolság miatt nem veszek részt
  a versenyein, de akik részt vesznek ne szenvedjenek semminemű hátrányt galambjaik eredménye legyen szövetségi szinten is hivatalos.

 5. Kedves Ernő és mások!

  A paródia non-stop előadása már rég elkezdődött a Verseny utcai székházban.
  A többség már jól kinevette magát az elmúlt évek felejthetetlen előadásain, sajnos sokan voltak akik már kínjukban nevettek.

  Így érthető, hogy ez a vidám társaság szép lassan elsétált egy komolyabb előadásra.
  Így bizonyára maradtak mára üres helyek az első sorokban, hogy mások, talán épp ön, részesei legyenek a további “paródiának”

  Mindazonáltal kötve hiszem, hogy a Derby vezetői két kézzel kapkodnának a Szövetség vezetőinek derékra csatolható egylábú fejőszéke után.

  Mindig van megoldás, és az nem a büntetés, szankciók vagy gúnyos megjegyzések formájában fog megtörténni.

  A Szövetség nem fog megszűnni, mert a léte fontos, nekünk akik még sporttársaknak hisszük a társainkat.
  Hogy mikorra tud normalizálódni és megoldódni ez a helyzet, az csakis a jelenlegi vezetők önkontrollján múlik.
  Bárdos úr mondta egy pár éve a közgyűlésen, hogy “csak rá kell nézni a politikai közszereplők jogi vitáira és látszik, hogy onnan vették át a mintát a galambászok”

  Nos igen, ez így is van, mivel nap mint nap látjuk, amint egymás képébe hazudnak ballépéseik után a politikusaink…

  Hány politikai VEZETŐ mondott le az elmúlt időkben? Egy se… No comment

  Kellemes napos, tréningezős hétvégét mindenkinek!
  Attila

  • Alapvető hiba van a gondolkodásban, ugyanis maga az ember ugyanaz marad, bárhová is szalad a gondok elől.
   Ezért a Derby napjai meg vannak számlálva, mert konfliktus nélkül nem létezik emberi közösség, és a kishítűek és passzívak továbbállnak majd.
   Nekem sajnos az egész történelmi tapasztalatból ismerős, átéltem ezt az eufórikus hangulatot a Peller és a Guzsik Kluboknál kétszer. Akkor is temették a régi módszert, olvasd a korabeli dokumentumokat.
   Szóval a bajok előtt meg kell állni, és szembe kell nézni velük.

   • Ernő!

    Hányan is voltak az általad említett klubokban?

    Igen a kishitűek majd elszaladnak ezzel is erősítve az ott maradókat és gondolkodásra késztetve azokat, akikre próbálnak rátelepedi.
    A Szövetség napjai meg vannak számlálva: 48662 nap telt el az alakulása óta.

    Van egy nagyon egyszerű törvény: “a kritikus tömeg”
    Udv! Attila

 6. Teljes mértékig egyetértek az előző hozzászólással. A derby versenyein induló galamboknak van esélye olyan koeficens elérésére az induló létszámból adódóan ami színvonalasabb olimpiai szereplést vonna maga után az országos csapat számára!!! Lehet várni a csodát és szájtátva nézzük a lengyelek sikereit, akkor amikor amikor az ország jelentős része olyan tagszövetségben versenyzik ahol a versenyek nagyrészén az indulólétszám nem éri el a 2000-es létszámot.Nem is értem hogy ha a derbysek kötelezőnek érzik magukra az országos versenyszabályzatot akkor hogyan akadályozhatják meg az eredményeik elismerését helyi kiskirályok.

  • Ez egy szokásos közhelygyűjtemény, az ilyen látszólagos igazságok miatt van az amortizáció. Az átlag és többség galambász olimpiai sporteredményt sosem ér el, nem is igen vágyik rá, az egész cirkusz és dobpergés arra ösztökéli, hogy minél távolabb maradjon a dologtól. A kiürült dolgos helyekbe aztán betódulnak a szerencselovagok, akik vállalkozásnak tekintik az eredményt, a törvényeket maguk felé hajlítják, és a kisember, a túlnyomó többség még messzebb álldigál, mint addig.
   A szövetség reformra szorul, vissza kell adni a tagok számára az önbecsülést, a tettvágyat, a lehetőségeket.

 7. A szerkesztő általában távol tartja magát a vitáktól, de örömmel olvassa mások hozzászólását… Most kivételt teszek, mert Gyuri utolsó mondata nagyon megfogott. Ide másolom:

  A szövetség reformra szorul, vissza kell adni a tagok számára az önbecsülést, a tettvágyat, a lehetőségeket.

  Szerintem a következő fő szempontok alapján kellene elindulni felfelé a lejtőn:

  1. csak egy egységes postagalambsport képzelhető el, a megosztás végezetes hiba lenne

  2. e szervezeten belül a legtágabb teret kellene adni minden jó kezdeményezésnek (pl. Derby Klub és hasonlók)

  3. mélyreható reform a tagszövetségek működésében (a szövetség jelenleg erőtlen velük szemben, hiszen a kerületi vezetők szervezik a szavazatokat a szövetségi választásokra…)

  Olyan nem lesz, ami mindenkinek jó, de olyan igen, amely mindenkinek többféle lehetőséget biztosít, amelyekből szabadon választ, hogy melyik számára a legkedvezőbb. Ma nagyon kicsi a mozgástér, van a kerület, a maraton és a derby. Kifújt.

  Itt, a Dunakanyar Tagszövetségben is belefutottunk ezekbe a problémákba, remélem, a nemrég (nagy nehezen) megújított vezetés megértette a tagság üzenetét. A szállításon máris változtatunk, és az emberi hozzáállás is javult, amióta váltottunk.

  Továbbra is azt mondom: vissza kell adni a postagalambászat örömét. Mert ez hobbi, szórakozás. Ha valaki vállalkozásszerűen akarja működtetni a dúcát, tehesse meg, de olyan szabályok legyenek, amelyek legalábbis megpróbálják kiegyenlíteni az esélyeket a kis és a nagy létszámmal versenyzők között.

  Tehát a kérdés nem vagy-vagy, hanem és-és. (Furucz Zoltán)

 8. Hagyjuk már a lengyeleket, meg azt is, hogy ki mitől tátja el a száját, mint Jani a moziban! A Derby klubb se garantálhatja az olimpiai sikert, meg tulajdonképpen az amúgy se sokat ér.
  Azok az emberek, akik eddig széthúztak a tagszövetségekben, majd kis idő múlva a Klubban is káoszt keltenek. És mi a garancia a tartós működésre? Két személy. Az egyik bármikor kiviheti a hasznot, a másik meg bármikor abbahagyhatja a pénzbeli támogatást. Úgy már nem lesz olyan szép a kép, és benéz a ló az ablakon.

  • Természetesen garancia nincs az új de a régi közösségek működésére sem, de az esély szerintem jár mindenkinek.Azt mindenkinek magának kell tudnia hogy mire fekteti be a magánvagyonát de ha csak kis időre mások is profitálhatnak belőle az számomra szimpatikus.Az hogy mennyit ér az olimpiai eredmény arról pontosat az tud mondani aki már volt ilyen helyzetben.

   • Ja, biztos jó dolog nyerni az olimpián, meg a pénz se rossz, ha jön vele. Foglalkozzon is vele az a pár ember, aki nyer. Nem az olimpia a postagalambsport mozgatórugója, csak egy show. Kell ahhoz egyfajta bambaság, hogy a lengyeleket tartsa valaki a legjobbnak, csak mert a nagy galambtömeg és más dolgok miatt ők a favoritok a nagy cirkuszban.
    A jövőről találgatásról: a régi közösségek minden bajukkal együtt elvannak már jópár évtizede, a Derby viszont már leállt egyszer.
    A két szervezet verseng a létszámért, és a létszám pénz. Sokáig ilyen helyzetben béke nem lehet.

 9. Kedves Romero!

  Igazat adok sok mindenben, de az idő majd választ ad jó pár ma még nyitott kérdésre.

  Egy valamit tudomásul kell venni: nem életképesek a mai rendszerben működő, egymástól elszigetelt egyesületek, legfőképp azért, mert közel nulla a közösségi munka.

  A Derby-ben nem kell a közösségi munkára várni, odamegy a spori
  (vagy az anyja vagy a szomszédjam mert mindegy kivel küldi)
  fizet, sorba áll, leadja a galambjait az ablaknál és vége. Ennyi, hazamegy büfézik trécsel, jól érzi magát.
  Aki meg az ablak mögött áll az kap érte juttatást, kedvezményt, mert dolgozik.

  NINCS:
  várjuk meg a teherautót,
  fogd már meg te is a ládát,
  itasd már a galambokat,
  segíts már gumigyűrűzni,
  szedd ki a szaros karton papírt,
  gyere már el a saját autóddal az ilyen-olyan gyűlésre…
  stb…
  stb…

  Én soha nem ilyedtem meg ezektől, de baromira meguntam, hogy mások igen.

  Aki majd a Derby-be megy vagy elfogad bizonyos szabályokat vagy elgondolkodik rajta, hogy tényleg jobb-e máshol.

  Érdekes lesz az idei év.
  Van több mint 20 tagszövetség, mégis mindenki azt fogja figyelni, hogy ki nyert élhelyezéseket a Derby versenyein.
  Vajon miért lesz így?

  ÉS végül Furucz Zoltánnak lesz igaza, aki továbbvitte a gondolatmenetet: ÉS -ÉS !

  /// A ló meg addig is háttal áll és a szomszédba néz… 😀

  Üdvözlettel!
  Attila

  • Nem akarlak idegesíteni, mert a másik tévedésed is létezik, azt gondolod, minden ember olyan, mint te.
   Mi tokkal-vonóval 18 ezerért rendezzük a versenyeinket, a járulékos költség kicsi, mert elmegyünk a galambokért.
   Aki tőlünk Halásztelekre megy, az évi minimum 40 ezret a közúti közlekedésre költ. Ez áll 2*17 versenyre/bontásra szállításból és 6 tréningre, 40*1000 forint. Nem mondhatod, hogy drágán számolok, 25 Ft/km. A taxi Pesten 280-ért megy.
   Itt valaki írta, hogy számít egyeseknek 1-2 ezer is.
   Ki marad talpon szerinted?

  • Nem biztos, hogy Pesttől messze is annyian követni fogják a díjakat, mint gondolod. Ha mégis, akkor a jobb reklám és a pénznyeremény miatt. Én a dúcbajnokságot fogom követni inkább.
   Amúgy a kényelem és szervezettség nagy előny, és pénzt fizetve érte is megéri, ebben igazat adok.

 10. Azért elég érdekes helyzet attól várják sokan az eredmények hitelesítését akinek nem tagjaik (nem a club,hanem a versenyre küldők nagy része)(szövetség)nincs tagdíj,versenyengedély,de azért mit gondolnak hogy nem hitelesítik az eredményt mikor ők versenyeznek.Versenyezzenek nincs ezzel semmi baj,csak követelődzni nem kell mikor az alapvető feltételeket nem tartsák be annak érdekébe hogy hivatalos eredmények legyenek.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..