Küldöttgyűlés: a feljelentgetéseket meg kell előzni

Kupai Béla-250Rendbe kell tenni az iratkezelést, a szabályzatokat pedig összhangba kell hozni a jogszabályokkal és egymással – hívta fel a figyelmet Kupai Béla, az ellenőrző bizottság elnöke a küldöttgyűlésen. A grémium beszámolójában az is elhangzott, hogy minden szinten – beleértve az egyesületeket, a tagszövetségeket is – fel kell készülni az új Polgári Törvénykönyv előírásainak teljesítésére, s ez fontos változtatásokkal jár például az alapszabályokban.

Kupai Béla szerint a szövetségben illetékességi hatásköri anomáliák tapasztalhatók, s ezeknek véget kell vetni. Szerinte azzal, hogy az egyesületek, a tagszövetségek és a szövetség szabályzatai nincsenek szinkronban, lehetőség nyílik a feljelentgetésekre. Ha sikerülne szűkebbre zárni a réseket, kevesebb bírósági üggyel kellene foglalkozni.

SZABADON OLVASHATÓ IKON-150Az ellenőrző bizottság elnökének véleménye szerint az egyik legfontosabb teendő a versenyek ellenőrzésének újragondolása. Ez az alapja sportunknak, ezért mielőbb rendet kell tenni. Kupai Béla javasolta, hogy alakuljon egy ideiglenes bizottság a szabályzatok felülvizsgálatára. A munkába vonjanak be jogi szakembereket is, akik megfelelő segítséget tudnak nyújtani a harmonizációhoz.

Fontos a beérkező, illetve a szövetségből kiküldött levelek és egyéb dokumentumok pontos nyilvántartása is. Nagy lépés előre, hogy nemrég egy új iktatórendszert vásároltak. Ezzel nyomon követhető az iratok mozgása, selejtezése. Az iktató rendszer használatához külön szabályzat is készült.

Facebook - kövess minketA tagszövetségek és az egyesületek tevékenységét a felügyeletet ellátó ügyészségek rendszeresen vizsgálják. 2016 márciusától lép életbe az új Polgári Törvénykönyv, amely számos, a galambász szervezetekre is kötelezően vonatkozó változtatásokat tartalmaz. Ezeket át kell vezetni például az alapszabályokon és le kell adni a bíróságoknak határidőre. Kupai Béla szerint sajnos előfordul, hogy az egyesületek nem tesznek eleget a törvényi előírásoknak, ezért meg is büntethetik őket. Javasolta, hogy a szövetség szervezze meg a jogi segítségnyújtást a tagszövetségek és az egyesületek számára.

Ugyancsak javaslatként hangzott el, hogy tekintettel az összegek nagyságára, a szövetség költségvetését a tervezési és a teljesítési szakban könyvvizsgálóval ellenőriztessék, mert ez megnyugtató lenne a tagság számára is. “A szövetség törvényes működése biztosított” – mondta Kupai Béla, aki reményét fejezte ki, hogy a feljelentgetések megszűnnek és a vitákat a szervezeti kereteken belül rendezik majd az érintettek. (Furucz Zoltán)

VASÁRNAPI LEVÉL: Galambegészségügy mindenkinek
Interjú: olimpiai mérleg a szövetség elnökével

Hozzászólások

Küldöttgyűlés: a feljelentgetéseket meg kell előzni — 1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..