Hőségriasztás van érvényben, figyeljünk a startoknál!

időjárásA hétvégén szinte az ország egész területére érvényes hőségriasztás van érvényben, emiatt a szövetség körlevélben kérte fel a tagszövetségeket, hogy 350 kilométernél hosszabb távról ne rendezzenek most versenyeket. A hozzánk elérkező információk szerint ezt minden kerületben figyelembe veszik.

Ebben a nehéz helyzetben a gépkocsivezetőkre, de még inkább a kísérőkre hárul nagy felelősség. Minden szállítójármű visz magával vizet, ám ez út közben az esetek nagy részében nagyon felmelegszik, ezért ésszerű döntés, ha a starthely környékén valahol friss vizet vételeznek. A szövetségi javaslat szerint egészen a startig legyen víz a kocsiban lévő galambok előtt.

SZABADON OLVASHATÓ IKON-150Az időjárásra a magas nappali hőmérséklet a jellemző, ezért indokoltak a kora reggeli startok. Jó idő esetén, s ha nincs erős pára a környéken, akár már öt óra után is lehet engedni galambokat. Ebben az esetben a madarak legkésőbb tíz óráig megérkeznek dúcukba, így az útnak csak egy rövid szakaszán kell a kialakult kánikulában repülniük. Nehezítheti a helyzetet, hogy ellenszél is várható.

Az Időkép előrejelzése szerint szombaton folytatódik a meleg nyári idő, igazi kánikula várható sok napsütéssel.Egy-egy frissítő zápor, esetleg zivatar legfeljebb csak a keleti, északkeleti határ mentén alakulhat ki. Többfelé feltámad a délnyugati szél. Hajnalban 16-21°C, napközben 32-35°C várható. Nagyon erős lesz az UV-sugárzás!

Vasárnap folytatódik a kánikula, 33-36°C közötti maximumokat mérhetünk. Nagyon erős lesz az UV-sugárzás, vigyázzunk a napozással! Ugyanakkor délutánig elszórtan, késő délutántól többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok. A délnyugati szél továbbra is élénk, erős lehet.

Hétfőn egy hidegfront vet véget a kánikulának az ország nagy részén, többfelé várható zápor, zivatar, és feltámad az északnyugati szél. Keleten, délkeleten emelkedhet még 30 fok fölé a hőmérséklet.

Kedden helyenként kisebb eső, egy-egy zápor kialakulhat. A szeles időben 19-25°C közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán már több lesz a napsütés, csak elszórtan lehet egy-egy futó zápor. Keleten még szeles lesz az idő. Délután 22-27°C várható.

Jó repülést a hétvégén! (Furucz Zoltán)

Tour de France versenyt rendeznek postagalamboknak
Vasárnapi katasztrófa: a G7-en dolgoztak a tévéstábok

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..