Tour de France versenyt rendeznek postagalamboknak

galamb-tour-de-franceJúlius elején rendezték meg postagalamboknak az első Tour de France versenyt, amelyet a 15 ezer tagot számláló Francia Postagalamb Szövetség (FCF) szervezett e szabadidős tevékenység népszerűsítésére – számolt be a hírről több média is, köztük az Amerikai Népszava magyar nyelven. A verseny az észak-franciaországi Lille-ből, az FCF, illetve a regionális szövetség székhelyéről indult, az érdeklődők két héten át követhették szárnyas kedvenceiket a verseny 13 szakaszán.

– Belgium után mi vagyunk a második nagy galambtenyésztő ország. Ennek ellenére évek óta fogy a galambászok száma, bár a fiatalok körében növekszik az érdeklődés – mondta el Jean-Jacques Dupuis, a nord-pas-de-calais-i szövetség elnöke.

SZABADON OLVASHATÓ IKON-150– Ezzel a Tour de France versennyel elsősorban azt akarjuk, hogy az emberek megismerjék hobbinkat – tette hozzá José de Sousa, annak a Francia Postagalamb Szövetségnek az elnöke, amelynek 800 klubja és 14 ezer 500 tagja van. A postagalamb Tour de France többek között Nantes, Orange és Reims városokat érintette és összesen mintegy 2 ezer kilométer hosszú volt.

Akárcsak az AFP francia hírügynökség előde, a Havas idején, a postagalambokat távirathordó gyűrűkkel látják el.

Ötös csoportokban, 100-200 kilométerről kell elérniük eredeti galambdúcukat, óránkénti átlagos 75 kilométeres, illetve 120 kilométeres csúcssebességgel.

A francia galambtenyésztők klubokba tömörülnek. A FCF adatai szerint évente 700 ezer fiatal galambot gyűrűznek meg, hétvégenként a versenyszezonban 500 ezer galamb szeli át Franciaországot minden irányban.

– A jövőben tervezzük felvenni a kapcsolatot a Tour de France kerékpáros verseny szervezőivel, s megállapodni velük, hogy a postagalambok Tour de France versenyét velük egy időben rendezhessük meg – mondta Sousa elnök. (forrás: Amerikai Népszava és yahoo.com – megjelent A postagalamb 2011/3. számában)

Szeles, hűvös, esős időjárásra számíthatunk a hétvégén
Hőségriasztás van érvényben, figyeljünk a startoknál!

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..