Fiatalok betegsége: leírás a megelőzésről, a gyógyításról

beteg fiatalMár javában tart a fiatalok őszi programja, a legtöbb tagszövetségben túl vannak az első közös edzőutakon a galambászok. Több helyen a hétvégén már versenyt rendeznek. Bár volt idő a szezonra készülni, mégis egyre több helyről érkeznek hírek, hogy megint felütötte fejét a fiatalok betegsége.

Nagypál László, a Galamb Hungária ügyvezetője, a Derby Klub egyik szervezője nagy tapasztalatú versenyző szakemberekkel összeállíttatott egy programot, amely segíthet e betegség leküzdésében.

Ezt osztjuk meg most olvasóinkkal.

Fiatal galambok betegsége:

Magyarországon kb. 2000 óta van jelen e komplex betegség, mely elsősorban cirkovírus és az azt kiegészítő adeno-, paramyxo-, himlő-, herpesvírus hatására alakul ki. A vírusok által legyengített szervezetet a másodlagosan fellépő egyéb fertőzések (salmonella, coli, staphylococcus, stb.) órák alatt ledöntik a lábukról a madarakat.

Tünetek:
– gubbasztás
– megváltozott fejforma
– furcsa tekintet, merengés
– csökkent repülési kedv
– nyálkás trágya
– hányás
– kb. 5-10 %-os elpusztulás

Megelőzés:
– más betegségekkel szembeni immunizálás (paramyxo, herpes, himlő, adeno…)
– ivóvíz fertőtlenítés (Avidress, Avitestin)
– dúchigiénia
– 25 Celsius fok feletti repülés mellőzése
– idegen galambok távol tartása

Veszteségek elkerülése:
– Tréningre való kosarazás előtt az állatok 20-30 perces megfigyelése, amennyiben a fenti tünetek bármelyike fennáll, vagy pusztán furcsán repülnek, nehezen ülnek be vagy furcsa megérzése van a tenyésztőnek, nem szabad küldeni az állományt.

Betegség vagy erős gyanú esetén:
– 2-3 nap repülésmegvonás („ágynyugalom”)
– kombinált antibiotikumos kezelés (maximum 3 nap, 1-2 nap szünetet követően újabb 2-3 nap, célszerű a napi gyógyszermennyiséget fél nap alatt bejuttatni, majd a nap másik felében máj-, bélregenerálós kiegészítővel itatni
– a takarmányadag 50%-os csökkentése, teleetetés elkerülése, lehetőség szerint tejsavó fehérjét, globulinokat tartalmazó készítmény alkalmazása, pl. Jungtierpulver.

Érdemes a javaslatokon elgondolkodni. ♦

Fegyveres rablók, sejkek és kukatolvajok lesnek rá
Kegyetlen mészárlás: tucatnyi galambot gyilkolt le a férfi

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..