VASÁRNAPI LEVÉL: Olvasd el az alapszabály-tervezetet!

Furucz ZoltánA hónap elején jelent meg a szövetség honlapján az új alapszabálytervezet, amelyet majd a jövő év elején összeülő küldöttgyűlésnek kell elfogadnia. Elegendő idő áll tehát rendelkezésre ahhoz, hogy mindenki elmondhassa véleményt.

A szöveg jelenlegi változatát áttanulmányozva azt mondhatjuk: érdemes rászánni egy kis időt a változások tanulmányozására. Hasznos olvasmány lehet mindenkinek, aki úgy szeretne galambászni, hogy tisztában van a jogokkal és a kötezettségekkel.

SZABADON OLVASHATÓ IKON-150A szövetség elnöksége jól érzékelhetően igyekezett választ adni az elmúlt hónapokban megjelent új problémákra és szembenézni azokkal a kihívásokkal, amelyek a postagalambászatban megjelentek. Gondolok itt a Derby Klub megalakulására és tömegeket vonzó tevékenységére, de felszínre kerültek olyan, szándékosan vagy gondatlanul elkövetett szabálytalanságok is, amelyek borzolták a kedélyeket.

A teljesség igénye nélkül hadd emeljek ki néhány érdekes dolgot az alapszabály tervezetéből. A kötelező törvényi átalakítások mellett a készítők számos érdekes, vagy fontos változást is javasolnak elfogadni. A IV. pont 2. bekezdésében ez olvasható: “Csak az a jogi személy, egyesület, alapítvány, civil társaság, versenykerület lehet tagja a Magyar Postagalamb Sportszövetségnek, amely a Magyar Postagalamb Sportszövetség alapszabályát és szabályzatait magára nézve kötelezően elfogadja…”

Ha figyelmesen elolvassuk, felfedezhetjük, hogy megjelenik – és ezt nem sokkal később a versenykerületekre (a tagszövetség szó helyett konzekvensen ezt használják) is kiterjesztik – az alapítvány és a civil társaság kifejezés is. Ami praktikusan azt jelentheti, hogy immár nem kötelező egyesületet alapítani, elég, ha összefog néhány ember, adnak egy nevet a csoportosulásnak és máris csatlakozhatnak valamelyik kerülethez, azon keresztül pedig a szövetséghez.

A tagsági jogviszony több féle módon is megszüntethető. Eddig is mód volt például arra, hogy a szövetség felmondjon a renitens tagjainak. “A tagsági jogviszony megszűnik a Sportszövetség általi írásbeli felmondással harmincnapos határidővel, amennyiben a tag nem felel meg az Alapszabályban rögzített feltételeknek. A felmondásról a Sportszövetség küldöttközgyűlése dönt.”

 

SZAVAZTÁL MÁR? KÉRJÜK, SEGÍTS MÁSOKNAK VÉLEMÉNYEDDEL!

 

Tisztázni igyekeznek a korábbi vitákat is azzal, hogy kimondják: a szövetség tagjai a küldöttközgyűlés által meghatározott mértékű tagdíjat fizetnek, a kettős tagsággal rendelkező természetes személyek kettős tagdíjat fizetnek. A maraton klubok tagjai mentesülnek a kettős tagdíjfizetési kötelezettség alól.

Változhat a küldöttgyűlések lebonyolításának rendje is. A szabályok szerint ugyanis a tanácskozást levelezető elnökként eddig a szövetség elnöke dirigálta. Az alapszabály mostani tervezete szerint viszont ezt a jogot átadhatja másnak is, erről azonban a jelenlévő küldötteknek szavazással kell döntenie.

Bővülhet a szövetség elnökségének hatásköre is, bár ez elsősorban azokat a közösségeket érinti majd, akik versenykerületet, vagy egyesületet akarnak váltani. Az elnökség joga ugyanis – már jelenleg is – a tagsági viszonnyal kapcsolatos döntések meghozatala, ezen belül a versenykerületek felvételi kérelmének elbírálása, és azokkal a megállapodás megkötése vagy felbontása és  – ez az újdonság – a versenyzők, versenyzői közösségek versenykerületbe sorolása.

Az új alapszabály már tartalmazhatja azt, az egyébként teljesen ésszerű változtatást is, hogy a jövőben az etikai ügyekkel a fegyelmi bizottság foglalkozzon. Az elképzelések szerint így a grémium neve is megváltozna fegyelemi és etikai bizottságra.

Továbbra is téma a kerületi szerveződések ésszerűsége. A most is érvényes alapszabály kimondja: a sportszövetség versenykerületei Magyarország közigazgatási egységein belül Budapesten és a megyékben hozhatók létre, melyeknek tagjai civil szervezetek, vagy természetes személyek. Egy megyében lehetőleg 1 versenykerület működjön, de több megyében is működhet 1 versenykerület. Újdonság azonban, hogy a következő szöveg olvasható a tervezetben: “A versenykerület taglétszáma minimum 100 fő.”

A mostaninál sokkal nagyobb mozgásteret adna a fejlődésnek, a klubok és egyéb közösségek szervezésének az az elképzelés, hogy azon egyesületek, alapítványok, civil társaságok, egyéb jogi személyek, akik nem tartoznak versenykerülethez, elnökségi határozattal besorolhatók a területileg illetékes versenykerületbe versenyzés céljából.

Csak néhány, a szövegben egyébként zölddel jelzett változtatásra hívtuk fel a figyelmet. Tudom, nem mindenkinek van türelme elolvasni az egész alapszabályt, de legalább azt kellene elérni, hogy akik tavasszal majd küldöttként szavaznak, ismerjék a dokumentumot és úgy döntsenek, hogy tudják, mire mondanak igent vagy nemet. (Furucz Zoltán)

Gyorshír: elhunyt Nyitrai Ferenc, a Nemzet Galambásza
Czékus János szerint jó évet zárt az Alföld Derby Klub

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..