VASÁRNAPI LEVÉL: egyesületből civil társaság?

Furucz ZoltánKét hete arról írtam, hogy a szövetség változtatásokat javasol az alapszabályban. Ezekről majd a jövő tavaszi küldöttgyűlés dönt.

Megjelent a tervezetben a civil társaság fogalma. Ezt egy korábbi törvény módosítása tette lehetővé. Arra gondoltam, majd utánanézek, miről is van szó, de pár napja hosszabb telefonbeszélgetést folytattam egy Miskolc környéki galambásszal, aki azt mondta: létrehoztak egy civil társaságot, amely teljesen önállóan, még a szövetségtől is függetlenül szeretné majd a galambászéletet szervezni.

Akkor hát nézzük, miről is van szó.

Az interneten több forrást is találtam, ezeket végigböngészve állt össze a kép.

Az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény helyébe 2012. január 1-jével az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (Civil tv) lépett. A jogszabály számos újdonságot, illetve változást hozott a társadalmi szervezetek számára.

A Civil tv. a „társadalmi szervezet” megnevezés helyett a „civil szervezet” elnevezést vezette be. A civil szervezet fogalma magában foglalja a civil társaságot, az egyesületet és az alapítványt.

A civil társaságot természetes személyek nem gazdasági érdekű közös céljaik előmozdítására és közösségi célú tevékenységük összehangolására vagyoni hozzájárulás nélkül hozhatnak létre. A civil társaság az egyesülethez képest egy lényegesen lazább szervezet, amelynek működéséhez nem szükséges bírósági nyilvántartásba vétel sem, s ennek következtében a civil társaság nem rendelkezik jogi személyiséggel sem.

Ebből következik, hogy ez egy laza közösség, amelyet a közös célok tartanak össze. Bár nincs nyilvántartásba vételi kötelezettség, a szakemberek azt tanácsolják, hogy érdemes írásban is rögzíteni a csatlakozó tagok jogait, feladatait, hasonlóan, mint a mostani egyesületi alapszabályok. Minden csatlakozó tagnak el kell fogadnia e dokumentumot, hiszen ez tartja össze és szabályozza a közös munkát.

A jogszabály szerint nem kell nyilvántartásba vetetni, ha változások következnek be, azt nem kell bejelenteni sehová. Tehát lényegesen egyszerűbb lehet a működés.

Mivel ez egy kiforratlan működési forma, ésszerű lenne, ha a szövetség a tavaszi küldöttgyűlésre részletes, írásos tájékoztatást küldene ki arról, hogy miként tudnak működni, a szövetségen belül együttműködni a civil társaságok. (Furucz Zoltán)

Íme egy szerződésminta, amit a neten találtam:

………………… CIVIL TÁRSASÁG TÁRSASÁGI SZERZŐDÉS

I. ÁLTALÁNOS ADATOK

Civil Társaság neve:  ………..……….  CIVIL TÁRSASÁG
Székhelye:
Működési területe

II. JOGÁLLÁS

A   …………………  Civil Társaság   a Ptk. 578/J.§ (1)-a alapján Civil Társaság, amely bírósági bejegyzést nem igényel. Természetes személyek a társaságot nem gazdasági érdekű közös céljaik előmozdítására hozták létre.  Közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, a szervezete pártoktól független, és azoknak anyagi támogatást nem nyújt. A Társaság nem önálló jogi személy, a tagok felelőssége egyetemleges.

III.  A TÁRSASÁG CÉLJAI ÉS TEVÉKENYSÉGE

Célunk, hogy tagjainknak………………………………………… Társaságunk  ennek megfelelően összejövetelein ilyen irányokban tevékenykedik: példát mutatva igyekszik szakmai és hivatásbeli kötelességnek eleget tenni, – az ifjúságnak a közösségi rendezvényekkel, oktatással és példával   segíteni, – nyitottá tenni tagjainkat a helyi és országos társadalmi felelősség vállalására.

Tevékenységét az alábbi területeken fejti ki:
–  havi rendszerességgel találkozót szervez,
– az  együttműködés kereteit „házirendben” rögzíti.
– tájékoztatók, rendezvények előkészítése, megszervezése, lebonyolítása.
– marketing, Sajtó, és média kommunikáció szervezése.

IV. A CIVIL TÁRSASÁG TAGSÁGA

A  …………..  Civil Társasága a ………  egyesületből  alakult. A tagsággal kapcsolatos minden döntést a Civil Társaság Rendes tagjainak többségi véleménye határozza meg.

Társaság tagi formái:
1. Ifjúsági tagok
2. Rendes tagok

A tagsági viszony megszűnik:
– kilépéssel;
– kizárással,
– Civil Társaság megszűnésével.

A társaságot a társasági szerződésben ügyvitelre kijelölt tag kivételével bármely tag azonnali hatállyal indokolás nélkül felmondhatja, a tag halála, illetve felmondása esetén a társaság pedig csak akkor szűnik meg, ha ezáltal a tagok száma egy főre csökken.

Kizárásnak van helye, ha a tag:
– akadályozza a Civil Társaság működését vagy veszélyezteti célkitűzéseinek megvalósítását.

V. A CIVIL TÁRSASÁG KÉPVISELETE

A társaságot ügyvivő  képviseli.

Ügyvivő: …………………………………………………………….

– A Társaságot harmadik személyek és a hatóságok előtt az ügyvivő képviselheti  önállóan. Kizárólag az ügyvivő jogosult a Társaság nevében aláírni, vagy más módon kötelezettséget vállalni. Amennyiben a Társaság rendelkezhet bankszámlával és egyéb pénzeszközökkel, akkor az ügyvivő  önállóan rendelkezhet  felette.
– Az ügyvivő  személyéről a Társaság többségi véleménye határozhat.

A társaság alapító tagjai (név, lakcím)

1.  …………………………………………………………………….

2.   .……………………………………………………………………

3.  .……………………………………………………………………

4.  .……………………………………………………………………

Kelt: ……………..

alapítók aláírása

…………………………………………………….
.

Ahol a csodapárokból több is van: Freddy Vandenheede
Szabó Imre: tükrös trükkök, napi penzum, pénzdíjak

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..