VASÁRNAPI LEVÉL: Mire várunk? Tapsra?

Furucz ZoltánAz utóbbi napokban több olvasói levelet is közöltünk, amelyek írói udvariasan, de határozottan jelezték a szövetség vezetése felé: elfogyott a türelem, ezért most már hatékony és főleg gyors intézkedéseket várnak. És sajnos igaz: a hazai postagalambsportban is szaporodnak a problémák, s hiányzik a bölcsesség, aminek következménye egyebek között, hogy kvázi mára két tömörülés jött létre: a szövetség és a Derby Klub.

A levélírók általánosan fogalmazzák meg igényeiket, én azonban szeretnék ennél tovább lépni. Leírom konkrétan, mit kellene, lehetne a lehető leggyorsabban, akár már a tavaszi küldöttgyűlésen megtenni.

1. Rendezni kell a tagsági viszonyt.

Az új alapszabály-tervezetben, amely már olvasható a szövetség honlapján és amelyről mi is írtunk, megjelenik egy új fogalom, a civil társaság elnevezés. A törvény szerint az eddigi szigorú szabályok közé szorított egyesületi formából át lehet alakulni civil társasággá. Nem kell bejelenteni a cégbíróságra, nem kell könyvelőt tartani, adóbevallásokat készíteni és még egy sor előnye van ennek. A hírek szerint már nagyon sok helyen felkeltette az érdeklődést az új lehetőség, ezért várható, hogy sok egyesület, sőt, akár kerület is civil társasággá alakul.

Ennek fényében a postagalambsportban is a horgászokhoz hasonlóan kellene rendezni a tagsági viszonyt. Mindenki közvetlenül a szövetségnél tag, a tagdíj befizetésével jogot szerez arra, hogy a szövetség hivatalos versenyein galambokat indítson. Külön versenyengedélyt tehát már nem kell váltania, a tagdíjban – mint a horgászoknál az éves országos engedélyben – megszerzi a részvételi jogot bármely versenyen.

El kell törölni a tagokat megkötő szabályokat. Minden galambász ott versenyez, ahol akar és ahol elfogadják a jelentkezését (minden horgász annyi területi engedélyt vált, amennyit akar). Ha történetesen Szegeden is akar egy csapatot indítani, meg Debrecenben is, hát tehesse meg. Ha befogadják, kifizeti a megfelelő díjakat, hadd versenyezzen! Tehát teljes döntési szabadságot kell adni mindenkinek!

Ráadásul nem kell egyetlen egyesülethez vagy civil társasághoz sem tartoznia, ez nem feltétele a versenyeken való indulásnak. Így a közösségek csak azt fogadják be tagként, akit akarnak. Elképzelhető, hogy egy adott településen egy civil közösségnek csak öt tagja van, de a gyűjtéseken harmincan vesznek részt. Miért ne?

Nem lesznek fegyelmi ügyek. A civil társaságok működési szabályzatukban leírják, hogy bárki versenyezhet velük, aki betartja a versenyszabályokat és részt vesz a közösségi életben, betartva az együttműködés normáit. Ha valaki ennek nem tesz eleget, egyszerűen közlik, hogy nem kívánnak vele közösen versenyezni. Ennyi. Az elküldött szövetségi tag majd máshol vált “területi engedélyt”.

Csak megjegyzem, hogy a Derby Klubnak is tudomásom szerint 10 tagja van, mégis majdnem négyszázan versenyeznek az idén ott.

2. A kerületek és a szövetség szerepe

Évek óta rendezetlen a tagszövetségek, újabban ismét elnevezésükben visszaváltoztatni tervezett kerületek sorsa. Az új rendszerben minden kerület – amely, mint korábban írtam, akár civil társaság formában is működhetne – csak versenyszervezéssel foglalkozna. Gyakorlatilag ugyanolyan módon, mint most a Maraton Klub, a Derby Klub, vagy bármely más közösség.

A versenyeken az indul, aki akar, ha megfizeti a költségeket. Én vácdukaiként egy hétvégén indíthatnék galambot ily módon a Dunakanyar, mondjuk a B-I, és a Derby Klub feleresztésein, de ha úgy alakul, ugyanakkor pakolhatnék a maratonos versenyre is. És akkor négy versenyről jönnének a galambjaim! Az én döntésem, az én dolgom, ebben semmilyen korlátozásnak nem kellene lennie.

Ebben a helyzetben a kerületek között igazi versenyhelyzet alakulna ki, mert ahol drágán, rossz szállítási körülmények között bonyolítják a programot, ott előbb-utóbb egyre közelít a csőd. Csak azok maradnak talpon, akik megfontoltan, átgondoltan szervezik a versenyeiket.

Ugyancsak versenyszervezővé alakulna a szövetség is, amely kizárólag az országos versenyeket bonyolítaná. Ha kell, ehhez bérelt szállítójárművekkel, központi gyűjtőhelyekkel. Nem kötelező a versenyein részt venni, és ezeket az utakat beépíteni a kerületi programokba: aki el akarja indítani a galambjait az országos versenyeken, az megtalálja a módját, hogy elmenjen a gyűjtésekre.

3. Meg kell szüntetni a csapatverseny jelenlegi formáját

Már szinte mindenki látja, hogy nem jó a tízes csapat/ötös befutó szisztéma. Teljesen újra kell gondolni az egészet. Mit szólnátok egy olyan csapatversenyhez, ahol mindenki annyi galambot küld, amennyit akar, a csapatpontokat egy befutó és két előre megnevezett galamb hozza? Ha valaki tíz galambot küld, jóval nagyobb esélye van rá, hogy eltalálja az előre megnevezett madarait, mint aki százat.

Ezzel együtt a díjazást is át kell alakítani. Nevetséges, hogy filléres serlegeket és még szerényebb okleveleket osztogatnak. Az országos versenyeken is, ha pénzdíjról beszélünk, néhány tíz ezer forint már komolynak számít. De lehetne másképpen, sokkal több megbecsülést adva a győztes galamboknak és galambászoknak.

4. Egyszerűbb szabályok

A versenyszabályzat szerint a gyűjtéseken és az órabontásokon minimum hét tagnak kell jelen lennie. Ma már ez tarthatatlan. Első lépésként öt főre kell csökkenteni ezt a létszámot, majd háromra. Én az elmúlt évekből egyetlen olyan csalásról sem hallottam, amelyet gyűjtésen, vagy az órabontás során követtek el – ez az elektronikus rendszerek használata során szinte kizárt.

Hosszabb távon minden egyesületben, civil társaságban létre kell hozni a három tagú versenybizottságot, amely a gyűjtéseket és a bontásokat bonyolítja, ellenőrzi. A szabályt úgy kell módosítani, hogy e két fontos eseményen minimum három tagnak kell jelen lennie, ebből kettőnek a versenybizottságból.

5. Gyorsabb adminisztráció

Évek óta bajlódunk az országos listák elhúzódó számolásával. Ami most zajlik, abból rengeteg mende-mondta, és idegeskedés, ellenségeskedés születik. A szövetség érje el,  hogy minden tenyésztői órából egy adott szoftveren át bármely anyaórán keresztül azonnal és közvetlenül számítógépre lehessen tölteni az eredményeket, a kinyomtatás csak egy ellenőrzési lehetőségként szerepeljen a folyamatban.

A letöltött eredményeket még aznap este interneten keresztül, vagy más módon fel lehet tölteni a központi szerverre, ahonnan a számításokhoz fel lehet használni az adatokat. Gyakorlatilag egy hét alatt simán ki lehet számolni egy országos verseny listáját. A döntő ebben a határidők betartása, de a dolog egyszerű: aki elmulasztja a határidőt, annak galambja nem szerepel a listán.

Ha valamelyik kerület teszi ezt, majd a tagság felnégyeli a vezetést, de ezt intézzék el maguk között. Ha nem akarnak ilyen helyzetbe kerülni, majd olyan embereket bíznak meg közös ügyeik intézésével, akik meg is tudják csinálni, amit vállaltak. De az sem lehetetlen megoldás, hogy az országos versenyekre közvetlenül az egyesületek is feltölthetik az adatokat.

6. Szervezeti egység

Egy kicsit meglepődtem, amikor a szövetség elnöksége úgy döntött: nem járul hozzá, hogy a Derby Klubnak saját feliratos gyűrűt gyárthassanak. Miért? – döbbentem meg. Akik így voksoltak, nagyon nem látták a fától az erdőt, azt, hogy lehet huzakodni, de az alapvetően a szakadás felé tolja a folyamatot. Ez be is következett, s az idén a klubnak már saját gyűrűje is van. Ezzel kvázi létrejött egy másik szövetség is.

Jó ez nekünk? Egyáltalán nem. Még az idén a küldöttgyűlésen azonnal rendezni kell a szövetség és a Derby Klub viszonyát. 2017-ben a Maraton és a Pannon Maraton Klubhoz hasonlóan ők is saját feliratos szövetségi gyűrűt gyárthassanak és a versenyeik beleszámítanak a hivatalos szövetségi versenyekbe.

Máris hallom: de nem tartják be a szabályokat! Náluk például nem kötelező elmenni órabontásra. És? Nem gondoljátok, hogy lehet, hogy nekik van igazuk?

A szabályokat ne a csalókra szabjuk, hanem útmutatóként a becsületes galambászok számára.

Nem írok többet, így is biztosan lesznek sokan, akik szemében hirtelen a szálkából gerendává növök. Nem érdekel. Én szabad magyar állampolgár vagyok és így szabadon döntök, hogyan galambászok, galambjaimat hol versenyeztetem. És egyre többen vagyunk, akik hasonlóan gondolkodunk. (Furucz Zoltán)

VITA A JÖVŐRŐL: nincs időnk késlekedésre!
VITA A JÖVŐRŐL: halaszthatatlanok már a döntések

Hozzászólások

VASÁRNAPI LEVÉL: Mire várunk? Tapsra? — 8 hozzászólás

 1. Talán kompromisszumos megoldást is lehetne találni.A legfontosabb, hogy mindenki megtalálja a számára elérhető versenyzési formát.Valahogy így.Az utanként küldhető létszám korlátlan, egytől…..stb.Ezzel lehetőséget kapnának azok is akik (ezeregy okból)kevés galambot tartanak és azok is akik több versenyen akarnak egy időbe pár db galambbal részt venni. Tíz db alatt egyéni versenyben értékelendő. Tíz felett egyéniben és csapatban is.Akár több formában is egy-egy utat, hiszen a csapatverseny is a gyorsaságról szól.Lényeg, szabad emberek vagyunk, magunk dönthessünk körülményeink függvényében, melyik versenye milyen formában kívánunk részt venni.A többi idővel majd kialakul.

  Tanmese,aszt mondja az anya a lányának:lányom, ha már nem tudsz ellenállni dőlj hátra és próbáld meg élvezni a dolgot! Hát ezt javasolnám a szövetségnek is.Ha már nem lehet ellenállni, álljanak a váltózások élére.

  Üdvözlettel Hirt Béla.

 2. Alapvetően egyetértek az e heti VASÁRNAPI LEVÉL-ben felvázolt, a postagalambászatot sújtó problémák mibenlétével, de a javasolt megoldások nem mindég veszik figyelembe a hatályos törvényeket [gazdálkodás, járművek üzemeltetése, stb.] és a lehetőségeket [a díjazás átalakítás feltétlenül többletköltséggel járna. El kell dönteni, hogy anyagi megtérülésért (profi), vagy erkölcsi elismerésért (hobby) galambászunk.]
  A problémák megoldása csak minden körülményt figyelembe vevő javaslatok megvitatása és megfelelő egyeztetések után történhet.
  Konkrétan a „csapatversenyek” kérdésében szeretnék szólni!
  HIBA LENNE A CSAPATVERSENYT MEGSZÜNTETNI!
  Egy megfelelő értékelési mód kialakításával képet kaphatunk egy adott állomány teljesítményéről más állományokhoz képest. Olyan értékelésről beszélek, amely figyelembe veszi a tenyésztő által az adott versenyen nevezett összes galamb teljesítményét.
  Az igaz, hogy a jelenlegi “tízes csapat/öt (három) befutó” értékelési mód hamis képet ad, hiszen nem mindegy, hogy a csapatot alkotó versenyzőket mekkora állományból választjuk ki (ill. hány csapatot indítunk).
  A VASÁRNAPI LEVÉL-ben javasolt (mindenki annyi galambot küld, amennyit akar, a csapatpontokat egy befutó és két előre megnevezett galamb hozza) értékelés pedig inkább egy fogadási forma, mint csapatértékelés.
  Véleményem szerint az állomány minőségéről képet adó csapatértékelési mód az alábbiak egyike lehet:
  a) a Derby Klubban a Derby Ligánál alkalmazott értékelés
  (A Derby Liga a teljes lista élgalambjaira alapozott dúcbajnokság. Csapatnevezés nincs. Versenyenként változó számú galambot lehet kosarazni. Minden galamb nevezettnek számít.
  Eredményszámítás: 10 vagy kevesebb galamb esetében az első 3 galamb ászpontjának az átlaga adja a dúceredményt.
  Több mint 10 kosarazott galamb esetében minden megkezdett öt galambra még egy élgalamb kerül értékelésre. A versenyen elért dúceredmény az élgalambok ászpontjainak átlaga.)
  b) Külön csapatnevezés nincs. Versenyenként változó számú galambot lehet kosarazni. Minden galamb nevezettnek számít.
  Eredményszámítás: a bekosarazott összes galamb ászpontjának az átlaga (ászpontok összege/kosarazott galambok száma) adja a csapateredményt.
  Üdvözlettel: Tóth Sándor (Ócsa)

 3. Üdvözlöm a tisztelt sporttársakat. Zoltán téged pedig külön is.
  Úgy érzem, hogy ehhez a témához hozzá kell, hogy szóljak.
  Először meg kellene vizsgálni mi okozza a tagság rohamos csökkenését.
  Egyrészről a postagalamb sport jelentős drágulása. Ezt úgy gondolom senki nem vitatja. De hogy ezt mi okozza arról már a vélemények megoszlanak.
  Az én véleményem szerint maga a jelenlegi szervezeti felépítés. Ahhoz, hogy valaki ma versenyezni tudjon három helyre kell tagdíjat fizetnie.
  A szállítási költségek jelentős drágulására hivatkozva jelentős terhet rónak a tagságra. A költség hatékonyabb gazdálkodás helyett.Ezek a kerületek ugyan próbálnak teli kocsikat produkálni bármi áron. Még el nem végzett szolgáltatások felszámolásával is . Tudok olyan kerületről aki kötelező befizetést rút ki a tagságra a fiatalok versenyére akár küld a tag akár nem. Mind ezt teszi Szövetségi támogatással. Mivel a szabályzat szankcionálja az egyesületi vagy kerületi átigazolásokat meghatározott ideig nem térhetnek vissza.
  Önmagában a szervezeti egységek felfogása is hamis!
  Joggal teszik fel a kérdést miért?
  Had emlékeztessek Anker Alfonz egy írására ” Alulról felfelé ”
  Véleményem szerint a szervezeti egységeket mint szolgáltatót kellene felfogni. Az egyesület, a kerület, a szövetség nem ír elő semmit, ezek a szervezetek egyszerűen szolgáltatnak, még pedig azzal amivel az őket létrehozó tagság megbízza. Legalább is így kellene lennie.
  Meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy az egyes tagok ott versenyezzenek ahol az számukra a legmegfelelőbb. Szankcionálás nélkül.
  Az az piaci gazdálkodás. Meg kell követelni az egységes számítást a határ idők pontos be tartását. A szolgáltatások korrekt elvégzését.
  A másik fontos tényező az esély egyenlőség. Meg kell határozni, hogy egy tag hány csapatot indíthat. Én két csapat versenyeztetését javasolnám melyhez meghatározott nevezett tartozik a két csapat átjárható lenne de nem nevezett csapat taggal nem lehetne a csapatott ki egészíteni. A többi galamb nevezés nélkül egyéni versenyben küldhető és az egyéni teljesítménybe Bele számítana, Viszont a csapat versenybe csak a csapatban szerzett eredmény számít. A csapat versenyt nem szabad megszüntetni , hiszen ez tükrözi a legjobban az állomány minőségét.
  Ugyan akkor a tagság döntsön az egyéni verseny díjazásáról.
  Sporttársi üdvözlettel Kajtár Attila

  • Kajtár Attila ! Tudtommal Te nem vagy tagja egy egyesületnek , kerületnek ,de még a szövetségnek sem . Ezért nem tudom milyen jogon szeretnél beleszólni egy olyan közösség dolgaiba akinek mint ahogy az előbb említettem nem is vagy tagja . Próbálkozzál talán a horgászok , vadászok , vagy bármilyen más szabadidős tevékenységet folytató szervezetek belső ügyeibe beleszólni , mert biztos azokhoz is értesz annyit mint a galambászathoz . Mint kívülálló azokhoz is ugyanannyi jogod van hozzászólni mint a mi belső dolgainkhoz . De azért , hogy hozzáértésedet érzékeltessem válaszolok a felvetéseidre . Ezek a levelek amire Te is válaszoltál a szövetség munkáját próbálják segíteni bírálni . Nos az első felvetésed ami a tagdíjakat említi , kicsit téves ugyanis a szövetségnek semmilyen beleszólása nincs az egyesületi kerületi tagdíjakba . Az hogy egy egyesület , kerület szed-e tagdíjat , és ha szed akkor mennyit csak őrá és nem a szövetségre tartozik . A következő költségnövelő tényező amit említesz , az a röptetési költségek . Erre megint csak azt tudom mondani mint a tagdíjjakra , ehhez a szövetségnek semmi joga nincs beleszólni . A következő problémád az az átigazolások szabályozása . Itt megint fordítva ülsz a lovon mert nemhogy enyhíteni kellene rajta , hanem inkább szigorítani , mert akkor nem fordulhatna elő az a mi a legtöbb átigazolás hátterében van , nevezetesen az előnyszerzés . Számtalan eset bizonyítja ezt , ha a kerületek tagjainak a földrajzi elhelyezkedését megvizsgáljuk . Pont ez a lazaság amit a szabályok sajnos megengednek idéz elő olyan már már megmosolyogtató eredményeket amely semmilyen más sportban nem tapasztalható . Nevezetesen nyerhet valaki akár olimpiát is úgy , hogy ő saját maga válogathatja ki az ellenfeleit . Erre sajnos van is példa .
   Sporttársi üdvözlettel Süveges András

 4. Tisztelt Furucz Zoltán .

  Elolvastam leveledet és pár sorban leírom a véleményemet . Az első pontban írt dolgokra nincs mit írni , mert most folynak még az átalakulások civilszervezeteké . A második pontban a kerületek és a szövetség szerepét taglalod . A felhozott példád , nevezetesen az , hogy Te vácdukaiként küldeni szeretnél A Dunakanyar a B-I a Derbi klub és esetleg a maraton versenyre is , és ebben semmilyen korlátozásnak nem kellene lenni így akár négy versenyről is jöhetnének a galambjaid . Szerintem ebben most sincs semmilyen korlátozás sem , mert ha Te a fent nevezett szervezeteknek tagja vagy akkor miért ne küldhetnél ? Így nem is értem mi a problémád . Még ebben a pontban említed , az lenne a jó ha a kerületek között versenyhelyzet alakulna ki .Ez szerintem csak a tagságunk nagyon kis százalékát érintené és ennek a nagyon kis százaléknak is csak a töredéke vállalná azt, hogy ha valami problémája van a saját kerületének a versenyzési feltételeivel akkor valamelyik szomszédos kerület be igazolna át . Ahogy említettem az imént a tagságnak csak nagyon kis százaléka lakik olyan helyen ahol szóba jöhet szomszédos tagszöv . És ezek közül is nagyon kevesen tudnák vállalni azt a plusz költséget ami a távolabbi rakodási és órabontási helyszínek okoznak . Arról már nem is beszélve , hogy lehet fel sem vennék a másik tagszövbe , mert földrajzilag berepülésileg dúctávolságilag nem is illik oda . Az utolsó bekezdésedbe írtakat sem értem , mert azok most is úgy vannak ahogy írod ,ahogy szeretnéd
  .A harmadik pontban a csapatbajnokság megszüntetését próbálod propagálni . Az a megállapításod , hogy mindenki látja , hogy a tízes csapat ötös befutó nem jó enyhén fogalmazva sem igaz . Az igaz , hogy többen próbálták már több fórumon különböző kifogásokat emelni a csapatbajnokság ezen formája ellen , de azok ész érvekkel meglettek cáfolva . Te is említesz egy lehetséges alternatívát a csapatbajnokság lebonyolítására . Mindenki annyi galambot küld amannyit akar , idáig nincs különbség , a mostani számításnál is mindenki annyit küld amennyit akar , de a Te verziód szerint egy befutó és két előre nevezett galamb hozná a csapatpontokat . Szerinted akik nem képesek a galambjaikból megnevezni utanként tízet és ebből az öt befutó hozza a csapatpontokat . Képesek lesznek kettőt előre megnevezni . A Te szisztémád szerint 100 % -ban el kell találni a kettőt , a mostaniban van 50% hibázási lehetőséged . Akinek ez problémát okoz mert abban biztosak lehetünk azok akarják megváltoztatni akiknek ez problémát okoz , majd a kettőt elfogja találni . Ha véletlenül nem találja el már nagyobbat bukott , mint az aki az öt helyett csak négyet vagy hármat helyez . Ha azt a kicsinek nem nevezhető lehetőséget is megvizsgáljuk ami a Te verziód szerint a tetszőlegesen küldhető galamblétszámból egy befutó jelent , még hamisabb képet kapunk . Ahhoz azt hiszem nem kell nagy jóstehetségnek lenni , de még matematikusnak sem , hogy az egy befutónál mennyivel van nagyobb esélye a többet küldőnek a kevesebbet küldővel szemben . Ha már valamin változtatni szeretnénk nem árt ha azt jó irányba tesszük . Említed még a díjazás mértékét , a gyűrűgyártás kérdését . Ezekben a kérdésekben tényleg rendet kellene tenni .Az elsőben biztos azonos véleményen vagyunk , a másodikban meg biztos nem , de mivel a megtörténteket már nem lehet meg nem történté tenni , legalább a bajt már ne tetézzük .

  Sporttársi tisztelettel Süveges András .

  • András, köszönöm, hogy végigolvastad, amit írtam, és azt meg külön köszönöm, hogy szakmai alapon igyekeztél véleményt mondani.

   A csapatversennyel kapcsolatban szeretnék egy pár dolgot leírni. Nálunk évek óta folyik a vita, hogy miként oldjuk meg – ezeket alapvetően sok galamb – kevés galamb ellentét motiválja. Mert azt mondják, hogy aki öt csapatot röptet, ebben a szisztémában sokkal könnyebben rá tud erősíteni a következő úton a legjobb csapatára, mint az, aki 10 galambbal versenyez. Neki nincsenek tartalékai…

   Ebből eredően szinte folyamatos ellentét van a küldött galambok számát tekintve. Mindenki csak a befizetett csapatát küldheti – mondják egyesek, míg mások azt szeretnék, hogy ha van hely a kocsiban, lehessen pluszgalambokat küldeni. Igen ám, de az előző véleményen lévők még azt is szeretnék, ha a pluszban küldött, nullás galambok csak külön listán szerepelnének, mert ezek “leszorítják a csapatban repülő galambokat a listáról”.

   Na most legyél okos! Szerintem az egyetlen jó megoldás a 10-es csapatlétszám eltörlése lehet: küldjön mindenki annyi galambot, amennyit akar! És ezen belül kellene valamilyen szabályt kialakítani a csapatversenyre. Nem mondom, hogy az én ötletem a legjobb, jó lehet a Derby Klub számítási módszere is vagy bármi más, amely alapvetően az esélyek kiegyenlítését is tartalmazza.

   MÁS: ma sokkal merevebbek az egyesületek, a kerületek és a szövetség működési szabályai. Feleslegesen. Bízzunk az emberekben, hogy helyben a legjobb, legokosabb megoldást megtalálják. Legyenek nyitva a lehetőségek és mindenki, minden közösség hadd válasszon szabadon. Nem kell például átigazolási időszak, ha valaki úgy gondolja – és persze be is fogadják -, akár az ötödik verseny után is átmehet a szomszédos egyesületbe versenyezni, csak azért, mert ott jobban érzi magát. Nem kell kettős tagdíjat fizetnie, nincs pluszköltsége. Legfeljebb az egyesületi versenyben hátrányba kerül – de ő ezt tudja -, ám ezt el is fogadja!

   Újra felértékelődnek a közösségek, az emberi kapcsolatok. Nincsenek kötelezően összezárva a sporik, ha valaki nem tartja be a közösségi normákat, a most megalakuló CIVIL TÁRSASÁGOK egyszerűen eltanácsolják őket.Nincs fegyelmi vizsgálat, tortúra, bíróságosdi. Becsület van, tisztesség és korrektség. Senki nem zárja ki az elküldötteket a galambászatból, mehetnek másik közösséghez, ahol befogadják őket…

   Sok dologról kellene, érdemes lenne beszélni. Sajnos kevés az a fórum, ahol erre lehetőségünk van.

   Furucz Zoltán (A42)

   • Zoltán !
    Nincs rálátásom a kerületed versenyzési befizetési szisztémájára és természetesen beleszólni sem szeretnék . Csak azt tudom , nálunk , hogyan van és azt , hogy a tagság megvan elégedve a kerületünkben folyó szakmai gazdasági munkával , és talán az országos kiállításon elért győri eredmények is ezt támasztják alá. A tavalyi olimpiára az ország 30 galambjából ha jól emlékszem 12 db volt győri . A többi 29 tagszövetség osztozott a maradék 18 résztvevő galambon . Az általad felvetett problémák nálunk nem léteznek . A befizetési tarifák úgy vannak megállapítva , hogy a tagság nagy százaléka az összes versenygalambját az összes útra befizeti és az állapotuk és egyéb okok miatt oda küldi ahova jónak ítéli . Ezért az autó szállítási kapacitása szinte 100% -ig kivan használva . A csapatverseny témáját és a különböző számítási módokat már sokszor sokféle kép megvitattuk és még nem találtunk jobbat a jelenlegi rendszernél és ezért nálunk a tagság nem is akar ezen változtatni .

    Süveges András F02

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..