A bíróság kimondta: a vadász felel a sólymokért

sebesült galamb-250Egy ausztriai látogatásom során egy postagalambász ismerősöm felhívta a figyelmemet egy újságcikkre, amely az osztrák Wild und Hund (Vadak és Kutyák) magazinba jelent meg 2015. augusztus 6-án a Kurz und Bűndig (Rövid, de velős) rovatban. Az írás a magyar postagalambászokat is érdekelni fogja.

A vadász felel a sólymokért. A Karintia területén működő vadásztársaságot egy vadkár miatt 2500 euró megfizetésére kötelezték, mert elvadult sólymok öt postagalambot leütöttek és felfaltak. Minderről a Kärtner Jäger (Karintiai Vadász), a Karintiai Vadászszövetség saját lapja 2015 júniusi számában részletesen beszámolt. A cikk leszögezi, hogy a Karintiai Vadásztársaság átfogóan, Ausztria-szerte felel a vadkárokért.

A kártérítési kötelezettséget a Karintiai Vadásztörvény 74. §, 2/a bekezdése foglalja magába: ”A vadászterületen belül a vadakért teljes mértékben és az emiatt elmaradt bevételekért, valamint a háziállatokban okozott kárért (vadkár) a vadásztársaság felel.”

Az itt fennálló esetben teljesen elegendő volt az, hogy a sólymok a postagalambokat közvetlen a galambdúc és a vadászterület közelében ölték meg. Az ítéletet a vadász megfellebbezte, azt az illetékes bíróság elutasította és a március 24-én kiadott végzésében a kiszabott pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

A cikkíró még megjegyzi: „Ha a védett farkasok által okozott kárt meg kell téríteni, akkor a védett ragadozó madarak által a háziállatokban okozott kárt is téríteni kell.” Ezekért is felelősséget kell vállalni valakinek.

Az egész galambászvilág szenved a szakszerűtlenül és értelmetlenül elszaporított ragadozó madarak miatt. Nem kevés azok száma, akik pont a ragadozók pusztításai miatt adták fel a galambászatot. Német felmérések szerint az utóbbi évek létszámcsökkenésében legkevesebb 20 százalék azoknak az aránya, akik az ő általuk becézett „levegő görényei” miatt álltak félre.

Dr. Mentzel, a Német Postagalamb Szövetség elnöke néhány évvel ezelőtt kemény harcot vívott az illetékes hivatalokkal. Szembe szállt azzal a tévhittel, hogy a ragadozók csak a beteg, nem életre való állatokat ölik meg. Ez nagy tévedés! Rendszerint a kiválóan versenyző, díjakat repülő, értékes galambokat
fogják meg és falják fel.

A német szövetség bizottságot hozott létre annak felkutatására, mi lehet az oka ennek a természeti torzulásnak. A bizottságot Herbert Wieden solingeni postagalambász vezette, akit mi magyarok is jól ismerünk és tőle tudjuk, hogy 2011-ben 16 nagyon kiváló évest hagyott meg a tavaszi versenyekre, melyeket azonban a héják a versenyek kezdete előtt egytől-egyig leütöttek a saját portáján és felfalták.

A bizottság annyit tudott elérni, hogy ahol a négyzetkilométerre eső ragadozó létszám több a megengedettnél, annak kilövésére engedélyt lehet kérni. Dr. Mentzel arra is kitért, hogy ez a veszély szélesebb a galambászattól. Az erdőkben már alig vannak énekes madarak és ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a német madarászok az oly kedvelt pintyet (tölgypinty), a stiglicet, kendericét odahaza tenyésztik, és az utódokat kiengedik a szabadba.

A pinyet, aminek Németországban ma is nagy rajongótábora van, októberben és november közepéig szabad befogni a kiváló éneke miatt. Ezért fiatal pintyet kell felnevelni és kiengedni az ottani pintyeseknek (Dr. Peter Krägenow – Der Buchfink).

A pintyezés, mivel az egyik legszebben éneklő magevőnk, régebben náluk is kedvelt volt. Hermann Ottó azt írta a könyvében: „jó pintynek tehén az ára”. Egyértelmű tehát, hogy sokakat érint ez a szakmaiatlan, a természetnek ártó, meggondolatlan szabályozás. Tenni kell ellene, mert különben erről is elmondhatjuk: „az unokáink sem fogják látni!” (Varga Antal)

VITA A JÖVŐRŐL: elnökségi munka új stílussal?
VITA A JÖVŐRŐL: a Derby Klub mindennek az oka?

Hozzászólások

A bíróság kimondta: a vadász felel a sólymokért — 1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..