Érdekes hír: galambok elemzik a röntgenfelvételeket

galamb vizsgálja a röntgenfelvételeket-250Amikor az ember beteg lesz, a patkány vagy a galamb talán nem a legjobb választás ahhoz, hogy meggyógyítsa. A betegségek megelőzésében viszont sokat segíthetnek. Ezek az állatok ugyanis olyan érzékenyek, hogy még a látható jelek előtt észreveszik a kialakuló betegséget a tudósok szerint.

A galambokat a legtöbb városi ember csak piszkos, fertőző és utálatos állatnak tartja.

Pedig a legújabb kutatások szerint ezeknek a madaraknak van egy olyan tulajdonságuk, ami sokat segíthet az egész emberiségnek.

A galamb agya nem nagyobb, mint az ember mutatóujjának utolsó ujjperce. Mégis, ebben a parányi agyban megdöbbentő képesség rejtőzik. A galamboknak olyan képi memóriájuk van, amivel könnyen be lehet tanítani őket arra, hogy észrevegyék a mellrák jeleit a röntgenképeken.

A galambok képesek megkülönböztetni egymástól az emberek arcán megjelenő érzelmeket, az ábécé betűit, de még Monet és Picasso képeit is. Lenyűgöző a vizuális képességük. Több mint 1800 képre tudnak visszaemlékezni – mondta Edward Wasserman, az Iowai Egyetem professzora. A galambokat két hétig tanították be és utána 85 százalékos pontossággal tudták megjelölni a rákos elváltozásokat az olyan képeken, amiket előtte még sohasem láttak.

De nem csak a galambok képesek jelezni a rákos megbetegedést. Az Arkansasi Orvosi Egyetemen egy németjuhász kutyát képeztek ki arra, hogy meg tudja különböztetni az egészséges embereket azoktól, akiknek pajzsmirigy rákjuk van, mégpedig a vizeletük szaga alapján.

Ezután élesben is bevetették a Frankie nevű kutyát, és 34 esetből 30-szor meg tudta állapítani, hogy rákos-e a vizeletminta gazdája.

A szaglásuk miatt kezdték el alkalmazni a patkányokat is az orvosi diagnosztikában. Pedig őket inkább úgy ismeri az emberiség, mint akik terjesztik a betegséget és nem gyógyítják. A rágcsálók orrában ezer különböző szaglószervi érzékelő idegvégződés van. Míg az emberi orrban csak 100-200.

A gambiai óriáspatkány, vagy más néven gambiai hörcsögpatkány olyan jól idomítható és olyan kiváló a szaglása, hogy Mozambikban két egészen különböző dologra is kiképzik őket. A mezőkön aknákat kerestetnek velük, mert messziről megérzik a TNT szagát. Az orvosok pedig a tuberkulózis, vagy gümőkór kiszűrésére használják a hatalmas patkányokat.

Az állatok ki tudják szagolni az emberi nyálkamintából a TBC baktériumot. Arra tanítják be őket, hogy amikor megérzik a fertőzés szagát, akkor álljanak meg és dörzsöljék össze a lábaikat. A hagyományos módszerek szerint a mintákat laborban, mikroszkóppal vizsgálják az orvosok. Száz mintát nagyjából két napig tart kielemezni. A patkányok ezzel szemben mindössze 20 perc alatt végeznek a munkával.

Ráadásul a drága orvosi berendezésekhez képest a patkányok olcsó munkaerőnek számítanak. Olyan különleges felszerelés sem kell hozzájuk, aminek a beszerzése gondot okozhatna a fejlődő országokban. (forrás: faktor.hu)

Scheily Gábor javaslatait levélben küldte el
Alapnevezés hagyományos órával versenyzőknek

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..