Bírálóképzés: iskolapadba ültek a galambászok

bírálóképzés3-700A Magyar Postagalamb Sportszövetség Bíráló Testülete (OBB) és a Győri 11. Tagszövetség, valamint a rendezvénynek otthont adó F02 Győrszentiváni Egyesületmég tavaly ősszel galambász és bírálói tanfolyamot indított, melynek a célja egyrészt bővíteni a tagszövetségi szintű bírálói testület létszámát egy, az eddigieknél magasabb színvonalon.

A szövetség korábbi nyilatkozataiban már több alkalommal elhangzott, hogy az olimpiákon – bár eddig is jól szereplő – magyar galambok színvonalának stabilizálására és ennek növelésére fokozottan emeltszintű bírálói tanfolyamokat kell szervezni. Másrészt viszont lehetőséget kell adni olyan törekvő fiataloknak, akik elhivatottságot éreznek a színvonalas bírálatra és ezt a későbbiek folyamán gyakorolni is akarják.

Remélhetőleg ezt csak első gyakorlati lépcsőfokként használják az ennél magasabb fokú, országos szintű bírálói képzésükhöz és vizsgájukhoz. A tanfolyam után nem volt kötelező a vizsga, azonban aki részt vett rajta, jelentős galambászati ismeretekre tehetett szert, melyeket felhasználhat akár saját tartási és versenyzési technológiájában is.

Az első alkalomkor a tanfolyamra meghívott szövetségi vezetők tartottak előadást – elsőként Doholúczki Tibor alelnök, ezt követte Konrád János országos versenybizottsági elnök, aki beszámolt az új eredményszámoló programról, melyet a www.galambom.hu honlapon már el lehet érni. Ezt követően Tóth István, az országos bíráló bizottság elnöke tartott előadást, melyben részletesen ismertette a standard postagalamb bírálatának menetét, feltételeit és a pontozás elveit.

A hallgatóság soraiban a 11., a 12., a 13., a 14., a 25. és a 29. tagszövetség jelöltjei foglaltak helyet, szinte mindvégig, mintegy 36 fő.

A galambász képzés és bírálói tanfolyamsorozat négy egymást követő vasárnap délelőttön folyt, neves meghívott előadókkal, akik kimerítve minden igényt, a tartástechnológiáról, a galambegészségügyről, a standard tenyésztésről és a galambok kiállításra való felkészítéséről szóltak. Ebben a témakörben az előadásokat szakemberek tartották, így dr. Berta Krisztián, a szövetség állategészségügyi bizottságának elnöke, aki vetített képes előadásában tárgyalta a széleskörben elterjedt galambbetegségeket, az ezek felismeréséhez tüneteket és az ezzel kapcsolatos helyes eljárást.

Dr. Jilly Bertalan a tojásrakástól elkezdett és kifejlett, galambig tartó szelekcióról, az egészség megőrzéséről, majd ezt követően az állománytakarmányozási alapismeretekről tartott nagyon fordulatos előadást, melynek 22 oldalas változatát megkapták a hallgatók is. Ezt a dokumentációt a 11-es Tagszövetség feltette honlapjára is, hogy galambász társaink minél szélesebb körben juthassanak ezekhez a versenyeredményünket talán egyik legfontosabban befolyásoló tényezőkhöz.

Vétek János a mindannyiunkat foglalkoztató fiatal galambok betegségéről tartott előadást, ennek esetlegesen lehetséges megelőzéséről, enyhítéséről és a kezelés lefolyásáról.

Természetesen a hallgatóság a különböző témakörökben kérdéseket is tehetett fel, melyekre az előadók a legújabb ismereteiknek megfelelő választ adtak. A galambászképzést minden esetben követték a bírálói tanfolyamok, melyeknek előadói a jelenlegi magyar országos bírálói testület tagjai. Talán a legtöbb gyakorlati útmutatót előadásával Tóth István és Nádas Pál, mint az OBB „nagy öregjei” nyújtották előadásról-előadásra. Mellettük nem kisebb nevek, mint Kustyán Tamás, Szentesi Endre, Nagy Gábor és Csidey József segítették a tanfolyam magas szintű munkálatait elméleti és gyakorlati oldalról egyaránt.

Az elméleti anyag után minden esetben gyakorlati bemutató oktatásokat kaptak az ”újoncok” a helyszínen kiállított galambokon, majd saját maguknak kellett a tanultak alapján végigvinni egy bírálatot.  A tanfolyam záróakkordjaként pedig Tóth István elnökletével Doholúczki Tibor, Nádas Pál és Kustyán Tamás vizsgabizottsági tagok előtt tagszövetségi szintű vizsgát tehetett az a kilenc vállalkozó szellemű jelölt, akik végül is sikeresen oldották meg a feladatokat.

Személy szerint nagyon jónak tartottam, hogy az elméleti vizsgán húzott tételek a.) és b.) pontjainak kitárgyalása után a gyakorlati vizsgán hangosan kellett megindokolnia a vizsgázónak a két bírált galambról, hogy miért az általa adott pontszámokat ítélte meg. Nyilván egyik-másik esetben a vizsgabizottság segített helyre tenni a még nem teljesen elmélyült fogalmakat.

bírálóképzés2-700

Akikre a bírálatok alkalmával a tagszövetségek számíthatnak, és sikeres vizsgát tettek:

– Földing Norbert 11.Tgsz. F30
– Kókai Csaba 11.Tgsz. F13
– Viglidán Ágoston 11.Tgsz. F24
– Czebe Imre 11.Tgsz. F03
– Balog Norbert 11.Tgsz. F01
– Németh Gábor 11.Tgsz. F01
– Rigla Ferenc 12.Tgsz. C08
– Raffer Roland 13.Tgsz. D16
– Szántó József 13.Tgsz. D03

A hallgatóság soraiban feltűnt, hogy a fiatal korosztály is szépszámmal képviseltette magát, és vizsgára jelentkezett a közelmúltban kiváló standard tenyésztőként bemutatkozó, 19 éves Viglidán Ágoston is, a mezőny legfiatalabb tagja, akinek teljes családja – édesapja László, nagybátyja Péter, nagyapja testvére Gyuri bácsi – igazi galambász dinasztiát alakítottak ki. A jövő bíztató jeleként már bontogatja szárnyát Ágoston öccse, Gellért és unokaöccse, Mátyás is. Ennyit jelent a személyes példa, a motiváló eredményesség, persze ha van rá a gyerkőcben hajlandóság.

Vizsgára jelentkezett a fiatalabb generációhoz tartozó Földing Norbert, a szövetség elnökségének tagja, aki édesapjával együtt kiváló versenyző (4-szeres Magyar Mesterversenyző), és most úgy tűnik, a standard területén is színvonalat szeretne produkálni úgy a tenyésztésben, mint a bírálatban egyaránt.

– Norbi, az elmúlt években nyújtott kiváló versenyzői teljesítményeitek után hogyan gondoltál a standard tenyésztésre, a tanfolyamra, vizsgára való jelentkezésre és a jövőbeni bírálatra? – kérdeztük tőle.

– Több oka is van. Elsősorban az elmúlt években Kustyán és Viglidán sporttársak által elért országos eredményeik kíváncsivá tettek. Fontosnak érzem megismerni, hogy a klasszikus standard galambok szakszerű minősítése hogyan is történik. Erre nagyon jó lehetőség ez a tanfolyam. Természetesen nagyon sok gyakorlásra van szükség, és a későbbiekben minél több galambot kézbe kell venni, leminősíteni. Tenyésztési terveim már vannak, de ez sem megy egyik évről a másikra.

Másodsorban mint a tagszövetség titkára és a szövetség elnökségének tagja kötelességemnek érzem, hogy a postagalambászattal kapcsolatosan a lehető legtöbb ismeretet elsajátítsam.

Meglepetésemre szolgált, hogy a közelmúlt modern magyar galambászat és versenyzés „úttörői” közül itt láttam Szili Pétert, mint a standard bírálói tanfolyam hallgatóját. Megkérdeztem Pétert, hogy a tanfolyam elvégzésével kapcsolatban mik a tervei.

– Mint vizsgázó jelölt természetesen nagyon örülök, hogy részese lehetek ennek a rendezvénynek, azonban vizsgámat korábbi elfoglaltságaim miatt az országos kiállítás idejére halasztom. Valójában versenyző beállítottságú galambásznak tartom magam, de mindig is érdekeltek az eredményes és egyben szép standard jellegű galambok. Ez egy egészen más jellegű dolog, és most felkészültnek érezem magam ennek az ágazatnak a megismerésére is. Mivel a közelemben adódott egy ilyen kiváló lehetőség, úgy gondoltam, elérkezett az idő arra, hogy belevessem magam a bírálat rejtelmeibe-tudományába, ezáltal megismerve a jelenlegi alapvető standard követelményektől kezdve a legmagasabb szintig mindent.

Nyilván nagy segítségemre szolgál az eddigi tapasztalat, melyet mint korábbi élversenyző sikerült megszereznem – ismerve az ország szinte minden nagy tenyésztőjét és galambjait. Úgy gondolom, hogy ebben a kategóriában is meg kell mutatni a világnak a versenyeken eredményes és a standard követelményeknek megfelelő, a szemet is gyönyörködtető galambot. Mint ilyen, természetesen szeretnék a legmagasabb szintig eljutni és esetlegesen ezzel is szolgálni a szövetség magasabb szintű célkitűzéseit a standard bírálatok terén – mondta Szili Péter.

Végignézve a vizsgát, egy nagyon lelkes és jól érvelő fiatalember határozott mondatai csengtek vissza a fülemben. Sem az elméleti vizsgán, sem a gyakorlati vizsgán nem kellett noszogatni, hogy esetleg még ezt vagy azt, hogy is látja. Tóth István, tesztelve a tudását, még plusz kérdéseket is tett fel, amikre szintén frappáns válaszokat kapott.

Szinte már úgy éreztem, mintha ez a fiatalember már korábban is foglalkozott volna a standard galambok részletes tanulmányozásával. Később aztán világos lett számomra, hogy a tananyagot sajátította el ilyen szorgalmasan és valójában a saját szubjektív véleményével egészítette ki, ettől lett olyan eredeti.

Gondoltam ezt a vizsgázót néhány mondat erejéig bemutatom, mert megérdemli.

– Kérlek, néhány mondatban mutatkozz be, beszélj galambászatodról és hogy milyen elképzelésből jelentkeztél a standard bírálói tanfolyamra?

– Rigla Ferenc vagyok a C08 komáromi egyesület versenybizottsági elnöke. Korábban már belekóstoltam a galambászatba, de különböző okok miatt abba kellett hagynom. 2011-ben érett meg a helyzet arra, hogy sógorom galambjainak hatására, de a családom unszolására ismételten el tudjam kezdeni és most úgy látszik, hogy véglegesen folytatni is tudom. Jelenleg rövid- és középtávon versenyzek, itt vannak jónak mondható eredményeim országos szinten is. Korábban Jakab Sándortól vásárolt galambok utódaival versenyeztem eredményesen. Mostani állományom Csordás Károly és Szappanos István galambjaira épül teljes megelégedésemre, de nyilván célom ezen javítva egy magasabb szint elérése.

Főleg versenyző típus vagyok, de az utóbbi időkben nagy hangsúlyt fektettem a tenyésztés és az egészségügy mélyebb tanulmányozására. A tagszövetségi kiállítás kapcsán gondoltam először arra, hogy én is részese szeretnék lenni a standarddal kapcsolatos dolgoknak és ekkor láttam neki az ehhez szükséges, rendelkezésre álló és fellelhető szakirodalom tüzetes tanulmányozásnak. Tudom, hogy a lehető legreálisabb bírálati érték kialakításához még rengeteg tapasztalatot kell gyűjtenem, amit az elkövetkezendő tagszövetségi bírálatok alkalmával meg is szeretnék tenni.

Természetesen ha meghívnak más tagszövetségek bírálatra, nagyon szívesen eleget teszek annak is. Mikor elérkezettnek látom az időt és a bírálati eredményeim is alátámasztják, mindenképpen jelentkezni fogok az országos bírálói tanfolyamra is – mondta.

bírálóképzés1-700

A tanfolyam végeztével kérdeztem meg Scheily Gábort, a 11. tagszövetség. elnökét, mint a tanfolyam létrehozóját és megszervezőjét, hogy miért vállalta be a 11-es tagszövetség a tanfolyam lebonyolítását?

– A továbbképzés lebonyolításával, melyen a részvétel ingyenes volt, nem csak a bírálói tanfolyam, hanem az érdeklődő sporttársak ismereteinek bővítése volt a cél. Az FCI által kiadott tananyagot 120 példányban bocsátottuk az érdeklődő sporttársak rendelkezésére. Meghívtunk színvonalas előadókat, akiknek a hallgatóság kérdéseket tehetett fel. Sok olyan előadás hangozott el, úgy az egészségügy a felkészítés, takarmányozás területén, amit fel tudnak használni a részvevők a következő versenyévadban.

A sikeresen vizsgázott sporttársak a decemberben rendezett kerületi kiállításon az I. osztályban bírálók jegyzői voltak, míg a II. és III. osztályban ők bíráltak és a tapasztalt bírálók voltak a jegyzők. Így biztosítottuk, hogy tovább tudjanak fejlődni.

Itt szeretném megköszönni a helyszín biztosítását Győrszentiván Község Önkormányzatának és Kustyán Tamásnak. Reméljük, hogy az ilyen és ehhez hasonló színvonalas rendezvények létrehozásához továbbiakban is támogatásukat adják. Terveink szerint ismét megrendezésre kerül egy ilyen fórum, melyre előadónak Szappanos Istvánt, Magyarország legnagyobb szaktekintélyét szeretnénk felkérni – foglalta össze Scheily Gábor a tapasztalatait.

Végezetül pedig megkérdezem Tóth Istvánt, az országos bíráló bizottság elnökét a tanfolyammal kapcsolatos benyomásairól, a vizsgázók szorgalmáról, tudásszintjéről -színvonaláról és intelmeiről a jövővel kapcsolatban.

– Ilyen körülmények között, ilyen hallgatóságnak öröm előadást tartani. Külön öröm volt számomra, hogy ennyi új, fiatal galambásszal találkoztam, akik érdeklődnek a szakszerű bírálat megtanulása iránt. Biztos vagyok benne, hogy ez a színvonalat erősíteni fogja. Mindent megteszek annak érdekében, hogy ezek a bírálók foglalkoztatva legyenek, hiszen a gyakorlat teszi a mestert.

Ezekben az ínséges időkben nagyon jó hallani az ilyen bizakodó mondatokat. Remélem, az ország többi részén is sor kerül ilyen és ehhez hasonló rendezvényekre. A fentiekből kedvet kapva ott is lesznek fiatalemberek, akik feláldozva vasárnap délelőttjüket, vizsgázni fognak, hogy támogassák és elhivatottan emeljék a bíráló bizottság munkájának színvonalát. (J. Varga Attila) ♦

VASÁRNAPI LEVÉL: Civil társaság, Derby Klub, javaslatok
Készülj, március 19-én akciós nap lesz Kerepesen

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..