VASÁRNAPI LEVÉL: Osszuk meg tapasztalatainkat!

Furucz ZoltánBevallom őszintén, egy kicsit tartottam a hirtelen váltástól, de az első hírek szerint remekül vizsgázott a szövetség által támogatott és a helyi adottságokhoz jórészt már hozzáigazított új eredményszámoló program. Május a tanulás hónapja, ennek megfelelően nagyobb a türelem, s bár a szövetség elnöksége legutóbb úgy döntött, hogy a versenyek adatait legkésőbb a következő csütörtökön éjfélig kell feltölteni az adminisztrátoroknak, egyelőre nincs különösebb gond.

Az is látszik, hogy a galambom.hu oldalon lévő lehetőségeket, amelyekkel a tenyésztők élhetnek, nem nagyon használják ki a versenyzők. Mindenkinek, aki regisztrált, lehetősége van galambjait “kezelni”, azaz például csoportokba sorolni. Ha valakinek kedve van, maga is létrehozhat – igaz, csak korlátozott számban – ilyen új csoportokat. Én a versenyzők mellé külön csoportba tettem a tenyészeket és csináltam egy “nyugdíjas” kategóriát is magamnak.

Kerületünk adminisztrátorával hosszan beszélgettem az első tapasztalatokról. Ő kis laptopjával egyesületünkben a Briconokból a szövetség új honlapján megtalálható leírás alapján percek alatt kiolvasta az adatokat, a Tipes órákkal viszont sokat bajlódtunk, végül feladtuk. Ennek a típusnak az anyaóráját ugyanis a ma már csak ritkán használt COM-portról lehet csatlakoztatni a számítógéphez. Ilyen aljzat van az asztali gépeken, a laptopokon viszont nincs. Megpróbáltuk egy fordító kábellel megoldani a problémát, sajnos egyelőre sikertelenül.

Ha valahol sikerült a Tipesekkel kapcsolatban a jó megoldást megtalálni, megköszönném, ha megírnátok, mert bizonyára más helyen is gondot okoz a versenyeredmények kiolvasása.

Mindjárt az első versenyen az egyik egyesületben belefutottak egy nem várt kudarcba. Gyűjtéskor ugyanis – mint utóbb kiderült – elfelejtették ellenőrizni az úgynevezett atomórájukat. Órabontáskor aztán remek eredmények születtek, mert a későbbi mérések szerint mintegy 7 és fél percet késett a rendszer. Amikor ez kiderült, a kerület versenybizottsága kénytelen volt elutasítani eredményeiket, így abban az egyesületben csak az az egy spori helyez galambokat, aki hagyományos, mechanikus órával stoppolt.

Ez az eset is figyelmeztet, hogy minden gyűjtés és bontás előtt kötelező ellenőrizni az atomórákat. Ezekben többnyire elem van, amelyek egy idő után lemerülnek és ha már alacsony a feszültségük, bizonytalanná válhat a pontos idő mutatása.

További gond, hogy egyelőre nem találtunk megoldást olyan versenyeredmény számolási formákra, amelyeket egyedileg, helyi – egyesületi, kerületi – szinten szeretnénk alakalmazni. Az idén például úgy döntöttünk, hogy a kerületben hirdetünk egy olyan bajnokságot, amelyben minden úton két előre megnevezett galamb hozza a pontokat. Ha a galambom.hu számoló programja ezt nem tudja kiszámolni, kézzel a szezon végén már lehetetlen elvégezni a munkát.

Mivel egy teljesen új, de jól láthatóan korszerű és kényelmes megoldásról van szó, kérjük olvasóinkat, hogy osszák meg tapasztalataikat másokkal is, ezzel is segítve a problémák gyors megoldását. (Furucz Zoltán) ♦

Karancs kerület: május 4-én megváltoztak a szabályok
Levadászták az Iszlám Állam postagalambjait

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..