Eltemették Kurucz Attilát, szövetségünk volt elnökét

Kurucz AttilaCsütörtökön délután Vácott, az alsóvárosi temetőben helyezték örök nyugalomra Kurucz Attilát, a Magyar Postagalamb Sportszövetség korábbi elnökét. A gyászszertartáson Bárdos István, szövetségünk elnöke a postagalambász közösség, Furucz Zoltán, az A-42-es vácdukai civil társaság tagja a váci, a vácdukai és a Dunakanyar kerületi sporttársak nevében búcsúzott az elhunyttól.

A sírnál – ahol a vácdukai galambászok galambok felengedésével emlékeztek sporttársukra – a következő beszéd hangzott el:

“A búcsúzás mindig fáj. Különösen akkor, ha egy olyan barátunkról, sporttársunkról tudjuk most már biztosan, hogy soha nem jön már közénk, akivel évtizedekig együtt versenyeztünk, együtt jártunk gyűjtésekre, órabontásokra. Gyakran ott ültünk egymás mellett, beszélgettünk kedvenc hobbinkról, a postagalambokról, hiszen ahogy az mindig is volt és lesz is még, a galambok repülnek, a tenyésztők izgulnak és reménykednek.

Ahogy itt most körülnézek, látom, vagyunk egy páran, akik Kurusz Attilát tanítómesterükként tisztelték. Ő volt az, akit negyven-ötven évvel ezelőtt elsőként, mint profi galambászt megismertünk, s ő volt az, akitől az első fiatalokat, tojásokat, és nem utolsó sorban a jó tanácsokat kaptuk. S aztán, ahogy egyre jobban kinyílt a szemünk, már nem csak a tanulás volt a cél, hanem az, hogy legyőzzük a mestert. Kezdetben néha ez sikerült, s ilyenkor elégedetten kevertük a takarmányt a következő versenyre, de gyakran csak Attila hátát néztük.

Éveken át volt a váci egyesület tagja. Egyszer megmutatta nekünk, innen tudjuk, hogy írásban is feldolgozta a nagy múltú egyesület történetét. Igazi közösségi ember volt, aki nem csak irányította és szervezte a kis közösség életét, hanem egyik központja is volt egyesületi életünknek. Később kerületi vezetőként is maradandót alkotott, majd a szövetség elnökeként tette hozzá tudását és tapasztalatait a galambász közösség akkori jelenéhez és jövőjéhez.

A váci egyesület tagjain kívül búcsúznak tőle most a vácdukai galambászok, akik évekkel ezelőtt örömmel fogadták jelentkezését, s akikkel élete utolsó percéig együtt versenyzett. Az előző hétvégén órabontáson még a következő versenyt tervezgették vele közösen, készültek a pénteki gyűjtésre, de ezen egy hely már üresen maradt. Az egyesület tagjai a június 3-i rövidtávú versenyüket Kurucz Attila emlékversennyé nyilvánították és úgy döntöttek, hogy minden évben Attila születésnapjához legközelebbi versenyüket így tartják meg.

A Dunakanyar kerület galambászai is, Veresegyháztól Vámosmikoláig, Dunakeszitől Balassagyarmatig a szívükbe zárták őt. Tudják, hogy ami ma a postagalambászatot jelenti ebben a térségben, az jórészt az ő keze nyomát is viseli.

Mi, galambászok, akik a levegő versenyparipáit hajszoljuk szezonról szezonra a győzelem felé, tudjuk, mi az elmúlás. Mert a siker, a győzelem hamar elillan. S mindig abban reménykedünk, hogy a számunkra legfontosabb, maga az ÉLET még sokáig kitart, s megadja nekünk a közös örömöket. Ezért is fájdalmas, amikor ilyen módon kell találkoznunk, mert tudjuk, hogy aki velünk volt, velünk élt, az többet már nem lesz közöttünk.

Kurucz Attila sem.

Köszönjük Attila mindazt, amit adtál nekünk, ami belőled bennünk él tovább: a galambok szeretetét, a versenyzés mesterségét, az emberséget és a sporttársiasságot. Te elmentél, de bennünk, akik most itt állunk és mindazokban, akik ismertek, de nem lehetnek itt, a közös emlékek tovább élnek.

Ha van egy másik hely ebben a világban, ahol a halál után is tovább élünk, legyen ott nyugalmad örök időre. Köszönjük, hogy velünk voltál, hogy tanítottál minket. Köszönjük, hogy sporttársak lehettünk.

Nyugodj békében!” ♦

Derby Klubos versenyen szurkoltam Nagypál Lászlónak
Csütörtökön délután három órakor temetik Kurucz Attilát

Hozzászólások

Eltemették Kurucz Attilát, szövetségünk volt elnökét — 1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..