Wiedermann Károly nyerte a hétvégi londoni maratont

Wiedermann Károly londoni győztes galambja-700Az előzetes adatok szerint a szombaton Londonban felengedett nemzetközi versenyt a felvidéki Dunatőkésen élő, de Magyarországon is versenyző Wiedermann Károly galambja nyerte. A madár másnap reggel érkezett haza.

– A maratonos utakra tavaly kezdtem küldeni galambokat, ugyanis a 600-800 km-es kerületi utakat szinte mindegyikét megnyerték a galambjaim és ezért úgy döntöttem, hogy kipróbálom őket maratonon is – mondta a tenyésztő A postagalamb érdeklődésére.

Károly hozzátette: eddig két alkalommal küldött maratonra, mindkétszer az országos lista elején stoppolt.

– A győztes galamb egy évesen mindkettőt megjárta és még négy 700-as utat is repült. A londoni versenyre hét kiváló hoszútávú galambot kosaraztam. Öt szlovák színekben az édesapám dúcából indult, kettő pedig tőlem Dunatőkésről.

A két galamb felkészítése a következő módon törtent. Április 25-én lettek párosítva és június 1-én lettek özvegyítve. A galambok most dobták a második tollat.

– Naponta egy 120 km-es edzésre vittem őket. Emellett megrepültek hat kerületi versenyt, ebből kettő 500 km feletti feletti volt és utána három maratont is. A győztes tojó országos 14. volt Koblenzből, ahonnan akár első is lehetett volna, de nem volt villany és amikor észrevettem később őt a dúcban, mar 13 galamb megelőzte. Utána még jött Aachen és Liege, aztán egy hét pihenő és napi 120 km minden reggel, heti öt alkalommal – mondta Károly.

A győztes galamb apja egy Pepermans hím, amely 5. volt a olimpián allround kategóriában és külön érdekesség, hogy az eredményeit egy év alatt repülte. Tavaly két fia repült 21.000 galambból országos 4. és 5. díjat 700 km-ről a barátnál, Holec Ludovitnál. Az anya egy eredeti arendonki Janssen. ♦

Gyakorlati tapasztalatok: felkészülés a fiatalok versenyére
Akinél a szezon soha nem ér véget: Kóczián József

Hozzászólások

Wiedermann Károly nyerte a hétvégi londoni maratont — 6 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .