VASÁRNAPI LEVÉL: Az ellenőrzéstől a bizalomig

zolika2007_2Fura világban élünk. Hogy gyorsan változik körülöttünk az élet, azt mindenki a saját bőrén érzi. Azt is, hogy ennek egyik velejárója, hogy az emberek közötti bizalom alaposan megcsappant. Nem hiszünk a barátunknak, a szomszédnak, a politikusoknak pedig még a szeme rezdülését sem fogadjuk el hitelesnek.

Csak az a baj: a galambászok sem hiszen már senkinek sem. Főleg egymásnak.

Mondjuk a bizalom elvesztésének van is némi alapja. Voltak például furcsa felengedések, amelyeken nem egyszerre nyíltak ki a ketrecajtók és nemrég a ködös Albionból érkezett hír arról, hogy egy idős, köztiszteletben álló ember csalt. Így, ahogy leírjuk: csalt.

A galambászok között szállóige, hogy ha két spori találkozik, biztosan nem a galambokról beszélgetnek, hanem a harmadikat szidják. Van is ennek sok alapja, nemrég például valaki egy telefonbeszélgetést hozott nyilvánosságra, amelyben azt sejteti, hogy az egyik nemzetközi versenyre történt szállítás közben csalás történhetett. Nem mondja ki, ahhoz nincs elég bátorsága, csakúgy belekever a bilibe, hátha büdös lesz.

Na ez az, ami normális emberi ésszel felfoghatatlan és elfogadhatatlan. Mondhatnám nyugodtan: erkölcstelen. De vannak ilyenek, akik mindenben a hibát keresik, képtelenek az együttműködésre, a tisztességes kapcsolatokra, csak rombolni akarnak. Az a baj, hogy együtt kell velük élnünk. Szerintem időszerű lenne a különböző szabályzatokat úgy módosítani, hogy aki tudatosan árt a postagalambász közösségnek, attól simán meg lehessen válni.

Az egyesületek helyébe létrehozott civil társaságoknál ezzel már nincs gond. A tagok azt és olyan indokkal zárnak ki, akit és amikor akarnak. Csupán az alapító okiratban foglaltakat kell betartani.

A bizalom helyreállításáért a kerületek is sokat tehetnének. Azzal például, hogy rendszeresen ellenőrzik a versenyeket. Sok helyen azonban ez nehézségekbe ütközik, mert nehéz embert találni, aki a saját galambjainak várása helyett egy idegen dúc előtt üldögél, akár órák hosszat és várja más madarait. Vannak ugyan olyan új megoldások, amelyekkel ezt a problémát át lehet hidalni, de ezek még csak most vannak elterjedőben.

A mi kerületünkben például többször is úgy zajlott az ellenőrzés, hogy a gyűjtésre mentek el az ellenőrök, mindegyik galambot ellenőrizték, majd a chipgyűrűre egy lekaparható számot ragasztottak. Érkezéskor a sporinak ezeket kellett jelenteni, jellemzően az első három-öt galambjának esetében. Ez azért jó, mert nem kell ott ülni, s mindenki várhatja a saját galambjait nyugodtan.

Az egyik kerületben viszont most azt tervezik, hogy a technika adta lehetőséget kihasználva egy új módszert vezetnek be. Az ellenőrzésre kijelölt sporttárs udvarán felállítanak egy kamerát, amely élőben közvetíti a galambok érkezését és azt az interneten keresztül bárki nyomon követheti. Kíváncsi vagyok a tapasztalatokra, de az már most látszik, hogy vannak olyan új lehetőségek, amelyekhez bátran hozzá lehet nyúlni. Csak akarni kell.

Én már többször javasoltam kerületi vezetőknek és a szövetségnek is, hogy minden ellenőrzési jegyzőkönyvet az esemény után néhány nappal nyilvánosságra kell hozni, ezzel segítve, hogy rosszindulatú pletykák ne terjedjenek. Több helyen ezt megoldották, de vannak még kerületek, ahol nem.

Ellenőrizni már pedig kell. És minden esetben biztosítani a korrekt eljárást. Aki ezek után csalást emleget, azt pedig meg kell kérni, hogy bizonyítsa állítását, s ha nem tudja, évekre ki kell zárni. Csak így lehet végre béke és nyugalom a postagalambsportban.

Merthogy nem játék ez emberek! Hanem az életünk fontos része! (Furucz Zoltán) ♦

Szolgálati közlemény: az ördögök legyőzve!
Tiszafüreden tartják a magyar galambászok találkozóját

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..