Szövetségi tervek 2017-re: 10-ből 3 befutó, egy csapat

feleresztes-oldalnezet-700A szövetség már hetekkel ezelőtt nyilvánosságra hozta a jövő évi nemzeti versenyekkel kapcsolatos terveit. Érdemes időt fordítani a szöveg tanulmányozására, hiszen a véglegesítés előtt lehetőség van vitára, esetleg módosításokra, később azonban ez már nehezen menne.

Fontos, hogy az elnökség úgy döntött: december 31-i dátummal befejezettnek tekinti az eredményszámoló program fejlesztését. Ezért felhívja a versenyszervezők figyelmét, hogy a 2017-es versenykiírásaiknál vegyék figyelembe, hogy azok a www.galambom.hu eredményszámoló programnak feleljenek meg! Minden, a központi értékeléstől eltérő egyéb igényeket külön kezelik, azokért külön díjat kell fizetni.

„Aki nem tud mindent, azért még nem buta, de aki nem akar többet tanulni ehhez, az igen!” Tovább gondolkodunk a magyar postagalambsport fejlődésének lehetőségeiről. Kívánatos ezt a magyarországi társadalmi szervezetekre vonatkozó törvények változtatásai, a Magyar Postagalamb Sportszövetség szervezeti felépítése és versenyzési lehetőségeink változásai, új elképzeléseink, terveink megvitatása érdekében megtenni – olvasható a tervezetben.

Új alapszabályt készítettünk 2016. évtől. Leszögezhetjük, hogy szervezeti sajátosságainkat, nemzeti hagyományainkat megtartva kívánunk a világhoz hasonló értékeléseket, elismeréseket, eredményeket számolni.

Valahol a nemzetköziség első helyén az olimpia áll, az olimpiai értékelés szerinti eredményeink, amelyek a postagalambász és versenygalambjaink sikere, de Magyarország elismerése is.

Magyarország versenyzési értékelési hagyományai a csapatversenyekre, és a championságra épülnek. Minden tenyésztő az 1-es számú csapat 10 db galambjával indulhat a nemzeti versenyeken, bajnokságokban az idős galambok versenyein. A többi küldött galamb csapaton kívüli, egyéni induló, 0-ás kóddal jelölve. Minden bajnokságban a csapatból elsőnek érkező befutó galambok (10/3) által utanként szerzett pontok összegződnek.

2017. évtől a legfontosabb változások lehetnek:

1. A versenyzőnek versenyengedélyt kell váltani az adott versenyévre. A Magyar Postagalamb Sportszövetség hivatalos versenyeire 2000 Ft minden versenyző versenyengedélye + 50 Ft minden benevezett galamb (a 10 évnél idősebb gyűrűs postagalamb nem versenyeztethető).

Aki a főversenyre versenyengedélyt váltott, annak a fiatalokra új versenyengedélyt nem kell váltani, csak azoknak, akik a főversenyekre nem váltottak versenyengedélyt. Fiatalok versenyengedélye 1000 Ft/versenyző + 25 Ft/galamb. A versenyengedély váltást a tag felé igazolni kell a versenykerületekben vagy a versenyszervezőknél. A versenyengedély befizetési határideje a sportszövetségbe: március 31. az öregeknél, augusztus 15. a fiatal galamboknál.

2. A versenykerületek saját szervezésű versenyeikkel is részt vehetnek a nemzeti bajnokságban, nevezhetnek a kiállításokra. A hosszútávra a 7-8 régióban az odatartozó versenykerületek összefogásával, egyeztetve a Maraton és a Pannon Maraton szervezőivel, a Magyar Postagalamb Sportszövetség által engedélyezett feleresztési helyekről rendezett versenyekkel vehetnek részt a nemzeti hosszútávú és a maraton bajnokságban.

Nagy előnye lehet a régiókba tartozó versenykerületek együttműködésének, hogy a feleresztési helyre való szállítást régiónként jól összehangolva, a szállítási kapacitásaik gazdaságos kihasználásával lényegesen csökkenthetők a tenyésztőkre háruló versenyzési költségek. Ezeken a versenynapokon is lehet másik versenyeket rendezni valamennyi versenykerületben rövidebb távokon.

A versenyeket csak az adott ország postagalamb szövetsége által megadott és a Magyar Postagalamb Sportszövetség által elfogadott feleresztési helyekről, feleresztési koordinátákról rendezhetik meg. A jövőben a versenykerületek minden év december 1-vel adják be a tagnyilvántartásukat, amely a következő év március 31-gyel (a versenyengedély váltással) véglegesítődik, mint versenyzői nyilvántartás.

Orvosi igazolást csak a versenykerületbe kell beadni, a versenyre szállító autóban minden esetben kötelező az orvosi igazolásokat a gyűjtés és verseny időtartamára a galambokkal együtt szállítani. Paramixo elleni védőoltást csak a Magyarországon engedélyezett vakcinákkal lehet végrehajtani (Columba, Nobilis Paramyxo).

A nem az engedélyezett vakcinákkal történő oltásokból eredő problémákért az adott versenykerület a felelős.

3. A Magyar Postagalamb Sportszövetség által a nemzeti bajnokságban elismert versenyformák:

Minden tenyésztő korlátlan létszámú galambjával indulhat a versenyeken. A nemzeti csapatversenybe a maximum 10 db-os 1-es számú csapatból az első 3-nak érkező galamb eredménye számít.

Az Országos Verseny Szabályzat 3.§ 1. pontja szerint: „Hivatalos postagalamb versenyeket a Sportszövetség és annak tagjai, akikkel érvényes megállapodást kötött a Sportszövetség, írhatnak ki, hirdethetnek és rendezhetnek meg az adott versenyszezonban versenyengedélyt váltottak részére az FCI előírásai és a Magyar Postagalamb Sportszövetség versenyszabályzatának a figyelembe vételével.”

A versenyek szervezésére minden évben új megállapodást kell kötni a szövetség és a versenyszervezők között. A versenyszervező közösségeknek egyértelműen ki kell jelölni a startereket, valamint azokat a személyeket, akik a versenyek esetleges változtatásaiért meghatalmazottak és felelősek.

A versenyek kiírását kötelező a versenyen részt venni szándékozókkal előre megismertetni, tájékoztatást adni a technikai feltételek, gépkocsik, kísérők, a felügyelet és ellenőrzés biztosításáról a versenyek minden fázisában. A versenyzési jogot minden versenykerület valamennyi tagja számára biztosítani köteles.

Hivatalos díjlista csak az FCI előírásának megfelelő tenyésztő/galamb létszámú versenyről készíthető.
Az adott évi versenyprogramot március 31-ig kell beküldeni a szövetségbe. (A röpcsoportokat, és az összefésülendő versenyeket is tartalmaznia kell a kiírásnak, minden résztvevő a nemzeti bajnokságban csak egy röpcsoportban elért eredményét számolhatja.) A versenyprogramot a versenykerületi adminisztrátornak fel kell töltenie a Galambom.hu oldalra március 31-ig.

A versenyszervezők, akikkel az országos sportszövetség megállapodást kötött, a versenyszabályzat 3. § 2. pontja alapján elkészítik és határidőre (március 31.) leadják az adott évi hivatalos versenyprogramjukat. Ezen versenyekből hirdethetnek versenykerületi eredményeket, versenykerületi bajnokságokat, és készíthetnek éves évkönyvet.

A versenykerületek által végrehajtott, és az SVB által áprilisban elfogadott versenyekből számolva hirdeti a Magyar Postagalamb Sportszövetség a Magyar Nemzeti Bajnokságokat, és az Anker Alfonz Bajnokságot.

Az elnökség és az SVB ajánlása a nemzeti hosszútávú versenyek feleresztési helyeinek: Prága, Regensburg, Pilsen, Straubing, Döbeln, Halle, Grimma, Platting, Vilshoffen, Neumarkt, Cheb, Radeburg, Wittenberge, Magdeburg, Scwabach, Asschaffenburg. A nemzeti bajnokság versenyútjait nem kell előre megjelölni, korlátlan számú versenyből lehet a nemzeti bajnokság eredményeit kiszámolni a különböző kategóriákban.

Javasoljuk, hogy a versenykerületek önállóan csak a rövid-, közép- és fiatal versenyeket szervezzék meg és bonyolítsák le. A hosszútávú versenyeket a régiókba tartozó versenykerületek közösen szervezzék és közösen szállítsák. Hosszú távú versenyeket a 2 maraton klub és a Derby klub is szervez, ezek nyílt versenyek legyenek – olvasható a szövetség tervezetében.

Bárdos István elnök lapunknak elmondta: december elejéig várják a javaslatokat, mert a decemberi elnökségi ülésen fogják véglegesíteni a jövő évi szabályokat. A kéréseket, véleményeket a szövetségnek közvetlenül e-mailben is el lehet juttatni, vagy várjuk szerkesztőségünkbe, ahonnan továbbítjuk a döntéshozóknak. (folytatjuk) ♦

Szövetségi tervek 2017-re: egységes szabályok alapján
Akinél a londoni tojó utódai megrepülték Londont

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..