Szövetségi tervek 2017-re: egységes szabályok alapján

galamb-a-kezben-es-ketreckartya-700A jövő évi versenyzési tervekkel egy időben az elnökség nyilvánosságra hozta a Magyar Postagalamb Sportszövetség hivatalosan elismert versenyeinek kritériumait a 2017-es évre. Ezek nagy része már ismert a galambászok előtt, de vannak változások is, amelyekre érdemes odafigyelni.

A Magyar Postagalamb Sportszövetség hivatalosan elismert versenyein az alábbi kritériumok szerint (Anker Alfonz Bajnokság, Ujházy Péter Dúcbajnokság, Nemzeti Bajnokság, kiállítási eredmények, országos évkönyv) lehet versenyezni és eredményeket elérni, ahol elsődleges szempont az önkéntes szabálykövető és szabálybetartó magatartás.

» Valamennyi gyűjtésen 5 versenyző fő jelenléte kötelező, saját galambjai gyűjtésében senki, semmilyen formában nem vehet részt.

» A postagalamb versenyzés jövője: központi gyűjtőhelyek megszervezése, működtetése.

» Versenykerületek a közös startos versenyekről közös listát csak közös megegyezéssel készíthetnek. A közös lista készítési szándékot a start után kötelesek egy órán belül a szövetségbe jelenteni.

» Kötelező ellenőrizni versenykerületi, illetve szövetségi szinten az élversenyzőket, az olimpiai várományosokat. Az ellenőrzések jegyzőkönyveit 2017. augusztus 31.-ig el kell juttatni a szövetségbe. Olimpiára sportkategóriában az évente több alkalommal ellenőrzött galamb juthat ki. Az ellenőrzés külön gumigyűrűzést, matricázást, startellenőrzést tartalmaz. Azt a versenyzőt, aki megtagadja az ellenőrzést, azonnal ki kell zárni a versenyzésből az adott úton és a hátralévő versenyeken egyaránt.

» Szövetségi versenyellenőrzésekre jogosultak: elnökség tagjai, versenykerületi elnökök, versenykerületi versenybizottságok elnökei, országos versenybizottság tagjai, országos ellenőrző bizottság tagjai, országos fegyelmi bizottság tagjai az egész ország területén megbízó levéllel ellátva.

» Versenyóra (mechanikus is) meghibásodása esetén az SVB által egy előre kijelölt és elfogadott szakértői bizottság dönt az esetleges vitatott eredmény elfogadásáról vagy elutasításáról (javasolt tagjai: országos VB-elnök, az érintett elektromos rendszer forgalmazója és a versenykerület versenybizottsági elnöke).

» A versenyek során a versenykerületi versenybizottságoknak kötelessége jelenti a versenykerületek 1-3. helyezett galambjait, ha már két úton előfordult, hogy ugyanazon galamb (galambok) érik el a kiváló eredményt.

» Az állategészségügyi elvárásoknak megfelelő szállítási ketrecpakolást (db/m²) be kell tartani.

» Javasoljuk, hogy amennyiben a napi középhőmérséklet magasabb, mint 25°C, a ketrecbe pakolt galambok számát 10 %-kal csökkenteni kell.

» Valamennyi hivatalos versenyre kötelező hozzáértő kísérőt küldeni a versenyszervezőknek az első gyűjtőhelytől kezdődően a startig bezárólag. A gépkocsivezetőknek is kötelező a galambellátási ismereteket megtanulni.

» Valamennyi szállító jármű vagy konténer GPS rendszerrel van ellátva, a szövetség részére a hozzáférési kód le van adva. Ahol nem tudunk ellenőrizni – azt a versenyt nem tekintjük hivatalos versenynek, s az értékelésből kizárjuk. A GPS koordinátákat a versenybizottságnál 2 évig kötelező megőrizni nyomtatott formában. Ahol ezt nem tudják bemutatni, ott az eredményt a kiállításokon és a nemzeti bajnokságokban nem vesszük figyelembe.

» A versenyre szállító konténerbe, ketrecbe csak orvosi igazolással rendelkező és versenyjegyzőkönyvvel (gyűjtési jegyzőkönyvvel) dokumentált galambok kerülhetnek.

» Valamennyi szállító járművet olyan nyíló szerkezettel kell ellátni – jobb oldal – bal oldal esetében központi nyitószerkezet -, hogy képes legyen a rendszer valamennyi ketrecből maximum 2 percen belül kiengedni a galambokat az első galamb kirepülése után.

» Valamennyi szállító járművet 1-2-3 videó kamerával kell felszerelni. A felvételeken látható kell legyen, milyen időjárási viszonyok között történt a start, mennyi idő alatt jöttek ki a galambok a konténerből. A felvételt a versenykerület a starttól számítva 5 napon belül köteles saját honlapján, vagy más, mindenki számára elérhető helyen nyilvánossá tenni. CD-re elmenteni és az ellenőrzés céljából egy évig köteles megőrizni. A felvétel hiánya miatt a verseny nem hivatalos, a nemzeti bajnokságba nem számolható!

» Valamennyi versenykerület köteles honlapot működtetni és azon folyamatos versenykerületi és versenyinformációkat közölni.

» Az FCI eredményekhez egységes, a Magyar Postagalamb Sportszövetség által biztosított eredményszámoló program használata kötelező!

» A kiállított iratok és a verseny tisztaságához szükséges eszközök biztonságos tárolása a rendező versenybizottság feladata! Verseny gyűjtési adatait tartalmazó jegyzőkönyv 1 példányát a gyűjtés befejeztével a gyűjtőhelyen leragasztott, a ragasztásnál aláírásokkal és pecséttel ellátott, azonosítható borítékban a szállítmány kísérőjének át kell adni. A borítékra rá kell írni a gyűjtőhely címét, a dátumot, a résztvevő tenyésztők és galambok számát és a tervezett verseny nevét!

Az adatokhoz, iratokhoz szükséges eszközökhöz a titkossági idő (a verseny ideje) alatt csak a rendező versenybizottság férhessen hozzá.

» A versenykerületben versenyző tag, ha a saját és közössége eredményszámolását végzi, eredményeit kötelező előre kijelölt egyesülettel leellenőriztetni.

» A lista megjelenése után 30 nap áll rendelkezésre az óvásra, amelyet a listát készítő szervezethez kell eljuttatni.

» Szlovákiában, Csehországban, Németországban, Ausztriában, Lengyelországban, Ukrajnában, Szerbiában, Romániában, Magyarországon a szövetségek által megadott koordinátákról köteles engedni minden versenyt a versenyt szervező versenykerület, illetve az országos szövetség. A kiadott koordinátáktól eltérni nem lehet. Aki nem a kijelölt hivatalos koordináták 1 km-es sugarú körzetéből rendezi a versenyt, annak az eredményét töröljük.

Az esetlegesen felmerült, előre nem tervezhető akadály esetén a starthellyel kapcsolatos problémát 24 órán belül jelezni kell a szövetségbe. Ennek elmulasztása a verseny törlését vonja maga után.

» A start: egy versenyautóból minden postagalamb egyszerre, egy időben történő kiengedése.

» Valamennyi versenykerület több központi gyűjtőhelyet köteles kijelölni és működtetni, ezeket a saját honlapjukon jelölni kell.

» A központi gyűjtőhelyek listáját a saját honlapon közzé kell tenni.

» A galambszállító autókat élőállat szállításra kell levizsgáztatni, a szükséges állategészségügyi igazolásokat és a sofőrök, illetve kísérők, fuvarozók szükséges állatszállítási vizsgapapírjait ajánljuk megszerezni. Ennek felelőse a versenyeket szervező versenykerület, egyesület, klub. (Konténerek állapota.)

Figyelembe kell venni
• a szállító jármű férőhelyeit,
• etetési, itatási lehetőségeit,
• levegő hőmérsékleti adottságait, a szellőzést, a légáramlást,
• a start együttes, egy idejű lebonyolítását.

A szállító jármű sofőrje alapvető postagalambász ismeretekkel rendelkezzen, ennek felkészítési anyagát a sportszövetség versenybizottsága elkészíti és az ismeretek elsajátítását dokumentumokkal igazoljuk.

A hivatalos kísérő lehetőleg ne legyen a sofőr családtagja – apa, fia, feleség, élettárs –, ha versenyző postagalambász, az egyesületi gyűjtőhelyen a berakott galambjait tartalmazó ketreceket kötelező leplombálni. A plombának a startig meg kell maradni.

Képzéseket, tanfolyamokat kell szervezni szövetségi szinten
• a gépkocsi kísérőknek,
• az eredményszámolóknak,
• a benevezéseket végzőnek,
• állatvédelmi, állategészségügyi képzés, oktatás.

» Falvakban, városokban faluház – tájház – múzeum működik. Mindezek közelében – mellette „faludúc” – „közösségi dúc” legyen, ahol postagalambokat tart fenn a helyi egyesület, ahonnan esetleg versenyeztetnének is, ahol a település lakói – fiatalok és idősek – ismerkedhetnek a postagalambokkal.

» A Magyar Postagalamb Sportszövetség szervezeti felépítéséből adódóan a tagok az egyesületükön keresztül az egyesületek a versenykerületekhez, a versenykerületek a Magyar Postagalamb Sportszövetséghez kötelesek továbbítani minden szövetséget érintő kérdést, problémát, javaslatot sportunk fejlődése érdekében.

Az évente tartott versenykerületi közgyűlések jegyzőkönyveit a versenykerület egyesületeihez és a Magyar Postagalamb Sportszövetségnek kötelesek eljuttatni. A szövetség vezetésének a jelenleginél több információra van szüksége a területeken folyó munkáról, a postagalambászatot és a postagalambászokat érintő kérdésekről.

Ide tartozik a kötelező bírósági változások bejegyzésének kérdése is. A 2017. évre csak a szabályos működésű egyesületeket, civil társaságokat veszünk nyilvántartásba.

Tiszteletben tartva a versenykerületek önállóságát, de azon versenykerületekkel, amelyek nem akarják betartani a Magyar Postagalamb Sportszövetség Alapszabályát és Versenyszabályzatát, vagy nem kötünk együttműködési megállapodást, vagy a már megkötött megállapodásokat felbontjuk. Nemzeti versenyeket és nemzeti bajnoki értékeléseket csak úgy lehet megrendezni, kiértékelni, ha valamennyi postagalambászra, egyesületre, versenykerületre egységes szabályrendszer vonatkozik, egységes szabályok szerint folynak a versenyek.

» A szabályokat szándékosan megszegő versenyzőket és vezetőket fel kell menteni és eredményeiket törölni kell. A szabálytalanságokat észlelő, jelző sporttársakat a Magyar Postagalamb Sportszövetségnek meg kell védeni, akár saját közössége, vizsgálatok nélkül vádaskodó atrocitások ellen is. Elvárjuk a jogkövető magatartást, jelzést, figyelemfelhívást. Mindez figyelmen kívül hagyása szankcionálást, kizárást vonhat maga után – áll a szövetség tervezetében.

Bárdos István elnök lapunknak elmondta: december elejéig várják a javaslatokat, mert a decemberi elnökségi ülésen fogják véglegesíteni a jövő évi szabályokat. A kéréseket, véleményeket a szövetségnek közvetlenül e-mailben is el lehet juttatni, vagy várjuk szerkesztőségünkbe, ahonnan továbbítjuk a döntéshozóknak. (folytatjuk) ♦

Szövetségi tervek 2017-re: nemzeti bajnokságok
Szövetségi tervek 2017-re: 10-ből 3 befutó, egy csapat

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .