Figyeljünk oda: Békésben megjelent a madárinfluenza!

kinaiak-galambokat-fogdosnak-ossze-700A Dél-Afrikai Köztársaság, Hong-Kong, Izrael és Japán vezetett be importkorlátozásokat a magyar baromfitermékekre a Békés megyében nemrég kimutatott madárinfluenza miatt. Egy tótkomlósi telepen 9 ezer pulykát kellett leölni. Reméljük, hogy a betegség az adott körön belül marad, mert emlékezzünk csak rá: volt olyan versenyszezon, amikor a madárinfluenza alaposan átírta a terveket.

A Békés megyében kimutatott madárinfluenza-vírus miatt több Európai Unión kívüli ország is megtiltotta az élőbaromfi és különböző baromfi termékek exportját az érintett megyéből vagy Magyarországról – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az Európai Unión belülre valamennyi, korlátozás (védő- vagy megfigyelési körzet) alá nem vont területről lehet baromfit és termékeket is kiszállítani – tették hozzá.

A járványügyi helyzet függvényében a korlátozások változhatnak, enyhülhetnek – hívja fel a figyelmet a közlemény. Ezért a Nébih javasolja: az érintettek a szállítások előtt tájékozódjanak az aktuális helyzetről a hivatal folyamatosan frissülő weboldalán.

A Nébih felhívja az állattartók figyelmét az általános járványvédelmi intézkedések betartásának fontosságára, valamint arra, hogy jelezzék az állatorvosuknak vagy az állategészségügyi hatóságnak, ha állataikon bármilyen tünetet észlelnek. Az általános előírásokat az országos főállatorvos határozata értelmében a baromfiállományok fedett helyen történő etetésével, itatásával és a takarmány zárt tárolásával kell kiegészíteni. Ez az intézkedés az egész országra kiterjed.

Mint ismert, múlt pénteken magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma egy Békés megyei, nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban.

2007-ben egyszer már nagy kavarodás volt egész Európában a madárinfluenza miatt. Július 5-én érkezett például a hír, hogy a Belga Királyi Postagalamb Szövetség egy sajtóközleményben tudatta: Franciaországba letiltották a postagalamb versenyek rendezését. Franciaországból rendezik a belga közép- és hosszútávú versenyek 99 %-át, de például Hollandia és Németország is számtalan versenyt bonyolít innen.

A német hatóságok is újabb megbetegedéseket jelentettek be abban az esztendőben. Az előzetes eredmények a H5N1 vírus jelenlétét igazolták. A legfrissebb esetek Kelet-Németországban történtek. A hatóságok fokozzák a készenlétet és az ellenőrzéseket – szóltak a híradások.

Ez a fertőző betegség – amelyről egyértelműen kiderült, hogy galambokról nem terjed át emberekre – 2013-ban Kínában ütötte fel tömeges méretekben a fejét. Több mint 60 ezer postagalamb landolt a kelet-kínai Csöcsiang tartományban, hogy megkezdjék a madárinfluenza elleni oltásukat – közölték akkor a tartományi székhely, Hangcsou illetékesei.

Közben megkezdődtek a tudományos kutatások azzal kapcsolatban, mennyire kitettek a postagalambok a madárinfluenzával szemben. Egy magyar orvoscsoport a Nemzetközi Postagalamb Sportszövetség Állatorvosi Bizottsága, a Magyar Postagalamb Sportszövetség Állatorvosi Bizottsága, az és Intervet Hungária Kft. részvételével az Állatgyógyászati Oltóanyag Gyógyszer és Takarmányellenőrőı Intézetben immunizálási kísérletet végezett az Európai Unióban központilag törzskönyvezett H5N2 típusú vakcinatörzset tartalmazó Nobilis H5N2 (A/duck/Potsdam/1402/86) vakcinával posta- és díszgalambokon.

A vizsgálat elsődleges célja a vakcina hatékonysági vizsgálata volt, de emellett ellenőrizték a vakcina ártalmatlanságát is. A hatékonysági vizsgálat célja annak megállapítása volt, hogy a betegség ellen nagyfokban ellenálló házi galambban milyen szintű szerológiai áthangolódás jön létre kétszeri vakcinázás után. A galambok nagy része a kétszeri 3 hetes időközzel történő vakcinázás után szeropozitívvá vált. Szignifikáns különbség volt megfigyelhető a dísz- és a postagalambok között.

“Véleményünk szerint a jelentős faji rezisztenciával rendelkező galambok inaktivált madárinfluenza vakcinával történő immunizálása után a madárinfluenzával szembeni védettségük mindenképpen fokozottabb lesz” – olvasható előzetes közleményükben.

Jelenleg szerencsére az állományok nagy része zárva van, s csak tavasszal engedjük ki galambjainkat ismét rendszeresen. Reméljük, addigra már csak emlék lesz a mostani riasztás. ♦

Még rosszabb hír: terjed a madárinfluenza Európában
Olimpia, állatorvosi előadások: a fiatalok betegségéről

Hozzászólások

Figyeljünk oda: Békésben megjelent a madárinfluenza! — 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..