Még rosszabb hír: terjed a madárinfluenza Európában

madarinfluenzaban-leolt-tyukokNémetországban és Ausztriában is megjelent baromfiállományokban a madárinfluenza – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatósága szombaton az MTI-vel. Ez számunkra, postagalambászok számára nem jó hír.

A közlemény szerint az elmúlt héten több európai ország is bejelentette, hogy vadon élő madarakban azonosították a H5N8 madárinfluenza vírustörzset. Pénteken német és osztrák baromfitartó gazdaságok H5 típusú madárinfluenza-fertőzöttségét állapították meg – írták.

A Nébih közleménye szerint a német-svájci-osztrák határ közelében lévő Bodeni-tó mellett két osztrák gazdaság állatállományát kell felszámolni. Az egyik gazdaságban 1150 pulykát, a másikban 3000 tojótyúkot tartottak, mindkét helyen szabadtartásos rendszerben.

Az osztrák állategészségügyi hatóság a járványügyi nyomozás során megállapította, hogy a nagy arányú elhullással járó megbetegedést mindkét esetben vadon élő madarakkal történő közvetlen érintkezés előzte meg – olvasható a közleményben.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a H5N8-as típusú madárinfluenza mintegy két hónapja bukkant fel, a fertőzésveszély 2017 tavaszáig fennáll az Európai Unió területén. Ez a negyedik bizonyított, kontinenseket átszelő fertőzési hullám 2005 óta.

Magyarországon a kimutatott szerotípus (H5N8) megegyezik a november 3-án egy Békés megyei pulykaállományban, valamint a november 9-én a Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsán lévő egyik kacsatartó gazdaságban kimutatott vírustörzzsel.

A Nébih csütörtökön közölte, az országos főállatorvos az egész országra kiterjedően elrendelte a baromfitartó gazdaságok számára, hogy állataikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etessék és itassák.

Ha valaki nem tartja zárva a galambjait, ajánljuk, hogy a következő hetekben ne engedje ki őket, mert ha galambok között is kimutatják a madárinfluenzát, annak nagyon súlyos következményei lehetnek a következő évi versenyekre. ♦

Figyeljünk oda: Békésben megjelent a madárinfluenza!

Hozzászólások

Még rosszabb hír: terjed a madárinfluenza Európában — 3 hozzászólás

  1. El olvastam a cikket de egy dolgot nem értek! Két hónapja jelent meg a H5N8 . Magyarországon nov 3 és 9. én találtak fertőzöt állatokat. Pont a Magyar piacot mondták le! Pont Magyarországra jött az első fertőzött madár! Csak erről lehetett hallani, más országok utánunk jelentették.A két hónapot nem értem,mert valahol már elöttünk lennie kellett!

Vélemény, hozzászólás?