Történelmi pillanat: vizsgát tett az első női bíráló

tiszafuredi-galambasztalalkozo-700Akik ott voltak, jól érezték magukat: sok régi ismerőssel, baráttal találkozhattak a postagalambászok tiszafüredi találkozójának résztvevői. A rendező kerület kitett magáért, méltó körülmények között mutatták be a galambokat és emellett érdekes rendezvényekre is sor került.

A kiállításon – amelyen a helyi díszgalambászok is bemutatkoztak – Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Doholúczki Tibor, a szövetség alelnöke nyitotta meg a rendezvényt. Ezt követően adták át az idén a bíráló tanfolyamot elvégzetteknek a bizonyítványokat. Közülük sokan személyesen is eljöttek, hogy átvegyék az igazolványokat, csak a nagyon messze lakók maradtak távol a jeles eseménytől.

Tóth István, az Országos Bíróló Bizottság elnöke köszöntőjében elmondta: nagy öröm, hogy ilyen sokan jelentkeztek és kitartottak, hiszen szükség van a fiatalokra, a friss szemmel tevékenykedő bírálókra szerte az országban.

Tiszafüreden vehette át bíráló igazolványát Tercsiné Sápi Erika, aki a magyar postagalambászat történetében az első hölgyként végezte el ezt a tanfolyamot és sikeres vizsgát tett.

– Azért jelentkeztem a tanfolyamra, mert érdekel a standard, tetszenek a jó galambok és szerettem volna megismerni, hogyan lehet megfelelni a standard kritériumoknak – mondta A postagalambnak Erika.

tercsine-sapi-erika-atveszi-a-biralo-igazolvanyat

Tercsiné Sápi Erika Tóth Istvántól (jobbra) és Doholúczki Tibortól (balra) vette át a bíráló tanfolyam elvégzését igazoló bizonyítványát

Szerinte a tanfolyam nagyon tanulságos volt. Sok érdekes és új információhoz is hozzájutott, annak ellenére, hogy régóta keresi a válaszokat a standarddal kapcsolatos kérdésekre, elsősorban a kiváló tatabányai galambász, Horváth János segítségével.

– Nagyon sokszor végigjártuk nála a padlást, kézbe vettük a galambokat, így az alapokat tőle gyűjtöttem be. Ő ismertetett meg a felkészítés apró fogásaival is. Több galambot is sikeresen készítettünk fel az országos kiállításokra és van olyan, amelyik kétszer is kijutott a magyar csapat tagjaként az olimpiára. Úgy érzem, a bírálathoz van kedvem is, meg talán kezem is.

Erika már átesett a tűzkeresztségen, hiszen tavaly az országos kiállításon részt vett a fiatalok bírálatában Tóth István mentorálásával.

Amikor Erikát a galambokkal való kapcsolatáról kérdezzük, azt mondja: ők a gyerekei. 2007 óta galambásznak Kecskeméten Iványosi Szabó Zoltán néven. Galambjaik kerületi szinten is kiválóan szerepelnek, de a standardban is megállják a helyüket. A következő cél az olimpiai siker, most ezen dolgoznak. (Furucz Zoltán) ♦

MEGJEGYZÉS: cikkünk megjelenése után többen is jelezték, hogy az információ pontosításra szorul. A szövetségnek már korábban is volt hölgy bírálója Szalavics Eszter személyében. Szerintünk nem az elsőség a fontos, hanem maga a szándék, hogy van érdeklődés a gyengébbnek mondott nem körében is a postagalambsport iránt.

Abdai hétköznapok: stabilnak látszik a jövő
Már a galambokban sem bízhatnak az indiaiak

Hozzászólások

Történelmi pillanat: vizsgát tett az első női bíráló — 2 hozzászólás

  1. A csapat létszámának redukálása okos gondolat.Felgyorsul vele az állomány. Eddig a mindig megbízható, két kullogó a csapatból kikerül és ennek a vonalnak a tenyésztése esetleg elmarad, vagy háttérbe szorul.A környező szomszédos államokban előszeretettel alkalmazzák a csak az élgalamb számít versenyzési módot. / szövetsége vállogatja / Mi kedvezőnek tarjuk ezt az előterjesztést.

  2. Sajnos tévedés történt! Azt nem tudom, hogy a Szalavics Eszter volt-e az első bíráló hölgy az országban de az biztos, hogy előbb rendelkezett eme jogosítvánnyal mint a cikkben említett Erika. Akinek ettől függetlenül gratulálok és sok sikert kívánok a pályafutásához.

Vélemény, hozzászólás?