a megelőzés szabályai

repülő galamb-átlátszóKülönösen a galambokra érvényes az állatgyógyászat általános érvényű kitétele: a megelőzés jobb, mint a gyógyítás. Az alább ismertetett megelőzési és kezelési leírások csak javaslatok, s önmagukban nem csodaszerek. A sikerhez kell a jó galamb és a motivált galambász is.

A galambok a legnagyobb testi igénybevétel mellett utazásuk folyamán, s azon túlmenően fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve a más dúcok galambjaival való rendszeres érintkezés révén.

Ugyanez vonatkozik a postagalambokra is, amelyeket gyakran versenyekre, kiállításokra visznek. Itt az idegen környezet, a más takarmány és az állatok nyugtalansága kedvez a fertőzések kitörésének.
Hasonló problémák adódnak a galambok vásárlásakor, a fiatal állatok felnevelésekor és a vedléskor.

Az összes megelőzési tevékenységnek azt a célt kell szolgálnia, hogy a hiányjelenségek kialakulását megakadályozza. a fertőző betegségeket megelőzze, a környezeti és tartási eredetű hibákat
felszámolja. Sok esetben az összes megelőző intézkedés ellenére sem kerülhetők el ezek, így az ember kénytelen a különleges terhelések időszakában gyógyszerek segítségével ellensúlyozni negatív hatásukat.

A tapasztalataink szerint jól bevált egy olyan megelőzési terv, amely a különleges igénybevétel és megterhelés időszakaiban igazodik a szokásostól eltérő igényekhez.

Párosítás:
A párosítás előtt két héttel 3-5 napon át kezeljük a galambokat elsősorban trichhomonásra és légúti fertőzésekre. Ezt azonban legalább két héttel meg kell előznie a féregkezelésnek, amely előtt időben el kell végezni a kötelező paramixooltást.

Párosításkor a gyógyszeres kezeléssel egyidejűleg fehérjedús takarmányt adjunk. Ilyen megelőzéssel, célszerű takarmányozással, egészséges és teljesítőképes tenyészállatokat tarthatunk.

Ha a megfelelő kezelést elvégeztük, a tapasztalatok szerint nagyobbak lesznek a tojások, a tojásrakás jobb és termékenység is. A jobb kelés mellett lényegesen csökken a fiatal állatok elpusztulása is.

Fiatal állatok felnevelése:
AZ olyan állományokban, ahol a sárga csomó (trichomoniasis) fellép, a tojáslerakás után az összes tenyészállatnak 6 napon át nitroimidezol tartalmú készítményt adunk ivóvízben. Ezt a kúrát különösen veszélyeztetett állományoknál a harmadik tojásrakás után meg kell ismételni.

Jók a tapasztalatok a chlortetracyclin tartalmú szerek hetenkénti adásával a fiatal állatok  felnevelésének időszakában. Mindegyik tenyészgalambnak és a leválasztott fiatal állatoknak hetenként egy napon adjunk az ivóvízben ilyen készítményt. Az antibiotikum-tartalmú gyógyszer adása biztosítja az állomány zavarmentes felnevelését, ugyanakkor a fiatal korban gyakori fertőző
betegségeket megakadályozza (kokcidiózis, mikoplazmózis, nátha, szalmonellózis).

A fiatal állatok leválasztása:
Különleges nehézségekkel jár a galambtenyésztésben a fiatal állatok leválasztása. A takarmányváltozás, az öreg állatoktól való elválasztás, az új környezet különleges követelményeket támasztanak a fiatal állatokkal szemben. Ebben az időben a fertőzéselhárító képességet széles hatásspektrumú antiboitikum három egymást követő napon való adásával erősíthetjük. .

Vedlés:
Csak a teljesen egészséges galambszervezet képes a tollazatát lelökni és egészséges tollakat fejleszteni utána. Mivel a vedlés az egészséges szervezet számára is nagy megerőltetést jelent, ebben az időben ügyelni kell arra, hogy a galambokat ne támadhassa meg fertőző betegség.

Nyomelemekbő1, vitaminokból és arsanilsav-adalékból álló kevert készítmények adásával támogathatjuk a szervezetet és erősíthetjük a fertőzéssel szembeni ellenlállóképességet. Az arsanilsav elősegíti a vérképződést és gyorsabbá teszi a vedlést.

A téli hónapok alatt a visszafogott takarmányozás mellett 14 napos időközökben adjunk multivitamint  ivóvízben.

Kiállitás:
Csak egészséges és teljesen kifejlett galambok alkalmasak kiállításra. A jó ütemű és teljes vedlés, a külső élősdiek távoltartása az előfeltételei a kifogástalan tollazatnak.

Ezért ajánlatos a galambdúcokat négyhetes időközökben fertőtlenítő oldattal beszórni a rovarok elpusztítása végett. Azonkívül a tollminőség javitására és az általános jó állapot biztositására
a kiállításra szánt állatoknak hetenként adjunk creatint, carnitint, vitaminokat és aminosavakat tartalmazó készítményeket.

Azok a galambok, amelyek a kiállításról visszajönnek, előrelátásból három egymást követő napon kapjanak antibiotikumos kezelést. A galambok a kiállitási igénybevételek (szállítás, nyugtalanság,
stb.) következtében érzékenyebbek azokra a fertőzésekre, amelyeknek a bemutató alatt ki vannak téve.

Ez a kezelés nemcsak a kiállított galambok szempontjából szükségszerű, hanem megakadályozza a fertőzések behurcolását is az állományba.

Vásárlás:
Vásárolt állatok esetében is ugyanezen megelőző intézkedéseket kell alkalmazni.

Utazási időszak:
Hogy a röptetési szezon alatt jó teljesítményeket érhessünk el, az állatok ésszerű és céltudatosan támogató kezelést igényelnek.

Repüléskor az erőteljes és tartós izomtevékenység következtében az izomanyagcsere termékei – a tej- és a húgysav – felszaporodnak a szervezetben. Mivel a galambok a szállítás közben csak rendszertelenül és nem kellő mennyiségű vizet tudnak magukhoz venni és a repülés alatt is vizet választanak ki a bőrükön keresztül (transzpiráció), a testnedvek besűrűsödnek.

Mivel a versenyrepülés végétől az újabb bekosarazásig csak egy rövid, 5 napos időköz marad,
szükség van e kiválasztás segítésére és az anyagcsere támogatására.

Ezt egy olyan szerrel érhetjük el – mint amilyenek az antibakteriális szerek -, amely a kiválasztást és a szervezet méregtelenítését meggyorsítja.

Vitaminok és létfontosságú fehérje-alkotóelemek (metionin, lysin) egyidejű adása gyorsan pótolja a felhasznált tartalékokat és erősíti a test saját védekezőképességét.

Azonkívül a hazatért galambok megelőző antibiotikumos kezelése feltétlen indokolt, mivel az állatok a szállító autóban járulékos fertőzéseknek vannak kitéve. Különösen veszélyezteti a galambokat utazáskor a mikoplazmózisos nátha. A galambok ezért kapjanak a multivitaminos kezelés után egy
napig eritromicin tartalmú gyógyszert.

Az utazás előtt egy nappal kapjanak a galambok E-vitamint és B12 vitamint kis adagban.

Ezzel a postagalambokra vonatkozó megelőzéssel biztosíthatjuk az egyenletes teljesítményt a teljes utazási időszak alatt.

galambegészségügy: kérdezz - válaszolunk


Hozzászólások

a megelőzés szabályai — 7 hozzászólás

    • Elég szűkszavú leírás. Nézd meg a kicsik köldökét és torkát, ha sárga lerakódásokat látsz, tapintasz, akkor trichomonászra kell kezelned. Ha a szemük folyik, vagy sok a nyál a torkukban, akkor valószínűleg légzőszervi problémák vannak. Azért nézz körül a dúcban, ki van-e rendesen takarítva, tisztítod-e az itatót és az etetőt és főleg gyakrabban a fészkeket…

  1. Sokszor nem tudom fiú vagyok vagy lány, úgy érzem magam mint aki sokáig ült a körhintán,szédülök. Most akkor adjunk antibiotikumot meg előzésre vagy ne.Nézem (Pécsett) a városi (parlagi, raci) galambokat és ámulok, bámulok, jobban néznek ki mint sok helyen a posták. Csipkedik (mert tilos őket etetni) a füvet, némely fáról az apró bogyókat, az úttesten keresgélnek néha fölcsípnek valamit de nem látni, hogy mit. Kint vannak a szabadba esőben,hóban, éjjel nappal fagyban szélben és kutya bajuk sincs.Röpködnek, csattognak a levegőbe. Túlélték a paramixót és minden betegséget, oltva sosem voltak. Még szaporodnak is oly annyira, hogy tervezik a befogásukat és el gázosításukat.A mi galambjainknak tető van a fejük felett, takarmánnyal vitaminnal el vannak látva, még a széltől is óvjuk őket, oltjuk tömjük őket gyógyszerekkel.Mégis sok a gond.Ez hogy van?

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..