A Derby Klub idei újítása: irány az olimpia

Érdekes eszmefuttatás jelent meg néhány hete a Derby Klub honlapján dr. Gotthard László tollából. “Lengyelországban az olimpiára van kihegyezve a postagalambászat. Nagy sikerrel. Megnéztük a lengyel eljárást, elemeztük az FCI és az MPS szabályokat és elgondolkodtunk rajta, hogyan lehetne a Derby létszámok segítségével élgalambjainknak nemzetközi rangot elérni” – vezeti fel gondolatait.

A klub vezetője úgy látja: az FCI és az MPS előírások a galambom.hu rendszerben tetszőleges számú és összetételű röpcsoportot engedélyeznek. A Derby Klub 2017-től kezdve 25 olimpiai csoportot fog a galambom.hu rendszerben létrehozni, olimpia01-től olimpia25 elnevezéssel.

Olvasd tovább

Újra küldött a maratonra, mindjárt a második lett

Igazi ünnep sok galambász számára a Pannon Maraton nemrég megtartott díjkiosztója. Bár egy hajszál híján lecsúszott a dobogó csúcsáról Gál László, mégis nagy volt az öröme, hiszen nem várt sikerrel szerepeltek a klub versenyein galambjai.

László megalakulás óta versenyez a Pannon Maratonban, s bár korábban a vezetésben is részt vett,  három éve különböző okokból háttérbe vonult.

Olvasd tovább

A Bajnok ismét győzött: Varga Károly kerületi bajnok!

varga-karcsi-700Gyors galambjai az idén sem hagyták cserben Varga Károlyt, akit a Dunakanyar versenykerületben sokan barátságosan csak „Bajnoknak” szólítanak. Az elmúlt évtizedekben sikert sikerre halmozott, s bár voltak gyengébb évek, a tapasztalat és a tenyésztésbe bevitt galambok ismét a csúcsra segítették őt.

Annak ellenére nyerte meg a Dunakanyar kerület általános és hosszútávú bajnokságát – még úgy is az övé az elsőség, hogy betli úttal is kiszámolták az eredményt -, hogy a szezon vége felé már a betegség is hátráltatta a dúcvezetésben.

Olvasd tovább

Szövetségi tervek 2017-re: nemzeti bajnokságok

galamb-a-kezben-chipgyuruvel-700A szövetség vitára bocsátotta a 2017-es nemzeti bajnokságokra vonatkozó kiírások tervezetét. Ebben jellemzően a már korábban is meghirdetett megmérettetések szerepelnek. Az új eredményszámoló program segítségével a legtöbb nemzeti, zóna vagy régiós bajnokságban szinte napra készen nyomon követhető lesz egy galamb vagy tenyésztő helyezése.

♦ Magyar Nemzeti Bajnokság

A Nemzeti Bajnokságok értékelése a rövid-, közép-, hosszútáv és fiatalok kategóriában a következő számítással történik: (koeff = elért helyezés x 1000/indított galamb létszám).

Olvasd tovább

Szövetségi tervek 2017-re: egységes szabályok alapján

galamb-a-kezben-es-ketreckartya-700A jövő évi versenyzési tervekkel egy időben az elnökség nyilvánosságra hozta a Magyar Postagalamb Sportszövetség hivatalosan elismert versenyeinek kritériumait a 2017-es évre. Ezek nagy része már ismert a galambászok előtt, de vannak változások is, amelyekre érdemes odafigyelni.

A Magyar Postagalamb Sportszövetség hivatalosan elismert versenyein az alábbi kritériumok szerint (Anker Alfonz Bajnokság, Ujházy Péter Dúcbajnokság, Nemzeti Bajnokság, kiállítási eredmények, országos évkönyv) lehet versenyezni és eredményeket elérni, ahol elsődleges szempont az önkéntes szabálykövető és szabálybetartó magatartás.

Olvasd tovább

Szövetségi tervek 2017-re: 10-ből 3 befutó, egy csapat

feleresztes-oldalnezet-700A szövetség már hetekkel ezelőtt nyilvánosságra hozta a jövő évi nemzeti versenyekkel kapcsolatos terveit. Érdemes időt fordítani a szöveg tanulmányozására, hiszen a véglegesítés előtt lehetőség van vitára, esetleg módosításokra, később azonban ez már nehezen menne.

Fontos, hogy az elnökség úgy döntött: december 31-i dátummal befejezettnek tekinti az eredményszámoló program fejlesztését. Ezért felhívja a versenyszervezők figyelmét, hogy a 2017-es versenykiírásaiknál vegyék figyelembe, hogy azok a www.galambom.hu eredményszámoló programnak feleljenek meg! Minden, a központi értékeléstől eltérő egyéb igényeket külön kezelik, azokért külön díjat kell fizetni.

Olvasd tovább

Akinél a londoni tojó utódai megrepülték Londont

Nagy László1Nem mindennapi versenyt produkált a B-I kerületben versenyző, budapesti Nagy László két galambja Londonból. Mindkettő úgy ért el kiváló eredményt, hogy rokona a londoni tojónak, amely már megrepülte ezt a távot. A történet tehát azt bizonyítja, hogy a vér nem válik vízzé!

Nagy László tudatosan készült a londoni útra. Négy éve az ottani olimpia tiszteletére rendezett szövetségünk az angol fővárosból egy feleresztést, amelyre László négy madarat kosarazott. Ezekből csak egy jött meg, ő az országos lista 78. helyére érkezett, de mint azóta kiderült, maradandót alkotott a tenyésztésben.

Olvasd tovább

Az idei Nemzeti Maraton bajnoka: Szántó József és Ferenc

Szántó József és Ferenc-700

A Közép-Dunántúli Postagalamb Versenykerületben versenyző Szántó József és Ferenc már a tavalyi évben is megmutatta maratoni teljesítményét az országnak. De az idei év hozta meg a nagyobb sikereket, amint már a címből is kiderül: abszolút győzelmet arattak.

Az országos maraton sampion bajnokságban és az „E” kategóriában a HU2012-13-70842 hím galambjuk a 2. helyen végzett.

Olvasd tovább

Gyakorlati tapasztalatok: felkészülés a fiatalok versenyére

galambok etetése kézből-700A nyár végi napokban és hetekben a legtöbb helyen megkezdődik a fiatalok tréningje és versenye. Sokan megkezdték a privát tréningeket, sokan pedig még mindig azzal küszködnek, hogy fiataljaikat valami értelmes ház körüli repülésre szoktassák.

Úgyszintén a fiatalok betegsége, ami még mindég központi helyet foglal el a fiatalok nevelkedésében és minden elképzelésünket romba dönti. De egészségügyi problémákat más fertőzések is okozhatnak. Ezeket is kezelni kell. Minden évben felmerül a kérdés, hogy szükség lenne egy hatékony oltóanyagra. Nagyon sok helyen problémás olyan orvost találni, aki az oltásokat elvégzi. (Megjegyzem, hogy Németországban az otthoni saját oltás nem elfogadott.)

Olvasd tovább

Wiedermann Károly nyerte a hétvégi londoni maratont

Wiedermann Károly londoni győztes galambja-700Az előzetes adatok szerint a szombaton Londonban felengedett nemzetközi versenyt a felvidéki Dunatőkésen élő, de Magyarországon is versenyző Wiedermann Károly galambja nyerte. A madár másnap reggel érkezett haza.

– A maratonos utakra tavaly kezdtem küldeni galambokat, ugyanis a 600-800 km-es kerületi utakat szinte mindegyikét megnyerték a galambjaim és ezért úgy döntöttem, hogy kipróbálom őket maratonon is – mondta a tenyésztő A postagalamb érdeklődésére.

Olvasd tovább