VASÁRNAPI LEVÉL: a barátságról és a sporttársiasságról

Furucz ZoltánImmár évek óta ott ülök a szövetség küldöttgyűlésén, mint újságíró és egy kicsit kívülállóként figyelem a történéseket. Ez a szerep azért is érdekes, mert ha az ember félreteszi elfogultságát, olyan dolgokat is megláthat, amiket egyébként mások nem, vagy csak nehezen vesznek észre. Az egyik, amit az elmúló esztendők alatt észrevettem, hogy szép lassan hobbink falai közé is bekúszik a magyar parlamentből terjedő pestis, a széthúzás, a gyűlölet és az emberi butaság.

A politika ily módon, ha csak közvetve is folyamatosan erodálja a postagalambsportot évtizedekig összetartó erőt, a barátságot és a sporttársiasságot. Ebben bizonyára szerepe van az úgymond rendszerváltásnak, amikor gyakorlatilag nem történt más, csak a vadkapitalista világot ráengedték szegény magyarokra. Ezzel szép lassan az ember, mint a legfontosabb szerepelője életünk történetének, alaposan háttérbe szorult és helyét átvette az új mindenható, a pénz. Pénzért manapság majdnem mindent meg lehet szerezni, politikust lehet venni kilóra, vazallusokat, akik a mérhetetlenül gazdagok minden kívánságát gondolkodás nélkül teljesítik. Egy olyan világ telepedett ránk, amelyben a bűnöző él, mint Marci hevesen, míg azok, akik még hisznek a becsületességben, életük alatt nem keresnek annyit, mint egy kábítószeres maffiózó egy hónap alatt.

(A cikk teljes terjedelmében szabadon olvasható!)

Ez a lassan a pusztulásába rohanó világ maga alá gyűr mindent. Lehetne a postagalambászat egy sziget, ahol valóban kikapcsolódhatunk, de nem az. Itt is vannak gazdagok, akik a pénzükkel vásárolják meg a sikert, mert mások számára megfizethetetlen galambokat, tanácsadókat tudnak foglalkoztatni. Itt is vannak, akik a közösből aránytalanul többet szeretnének kivenni, mint ami járna nekik. De ez szép lassan nyugaton is eluralkodik, s a postagalambászat is erodálódik, tábora egyre csökken.

Nem akarok bántani senkit, de aki békétlenséget szít, feljelentget, másokat tisztességükben megsért, az igazán nem való közénk. Alulról felfelé – hogy Ankert idézzem – kellene megújítani sportunkat, hobbinkat, kirekesztve magunk közül a nem ide valókat. Ám ehhez erő, elszántság és barátság kell. Hogy a józan ész, és a tisztelet győzzön. Az a tízparancsolat, amit kőtáblába véstek, s amely minden törvénykönyvnél erősebb törvényeket tartalmaz.

Van okunk aggodalomra. (Furucz Zoltán)

Aktuális? Doppingolás a galambsportban
Szövetségi küldöttgyűlés: egyhangú szavazások

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .