VASÁRNAPI LEVÉL: Feljelentették a bajnokot!

Furucz ZoltánEgy furcsa történetbe bonyolódott az egyik közeli egyesület. A szövetségnél feljelentették a többszörös bajnokot. A dolog még tavaly szezon végén történt, s bár a vizsgálat lezárult, hivatalosan még nem kapott tájékoztatást senki az eredményről. Emiatt most háborognak a tagok, hiszen a kis közösség rossz hírbe keveredett.

Terjed tehát a szóbeszéd. Tudjuk: ha két galambász találkozik, akkor a harmadikat szidják. Ez persze túlzás, de sajnos sok igazság van benne.

Mostanában sok a feljelentés. Hol egymás jelentgetik fel a sporik, hol a kerületet vagy a szövetséget. A tavalyi küldöttgyűlésen is volt olyan döntés, amely előtt két ügyvédet hallgattak meg a jelenlévők.

Normális ez? Szerintem nem.

A különböző alapszabályok egyértelmű és tiszta leírást tartalmaznak arról, hogy kell gyűjteni, órát bontani, versenyt lebonyolítani. A legnagyobb baj – de erről sokat írtam, így nem akarok most elmélyülni benne -, hogy nagyon kevesen olvassák csak el ezeket a leírásokat. A fő vezető vonal a szokásjog: így csináljuk már harminc éve, és nincs vele gond – mondják a sporik.

Csakhogy sajnos baj van. Ez akkor derül ki, amikor valami konfliktus támad, akkor aztán előtérbe kerülnek az indulatok, amelyek szinte mindig elmélyítik az ellentéteket és soha nem a megoldás felé terelik a vitát. A vége: feljelentés, bíróság. Pedig aki nem tud kompromisszumot kötni, arról nyilvánvaló, hogy nincs igaza, mert az igazság csak kölcsönös engedmények árán lehet olyan, amit mindenki elfogad.

Szóval feljelentették a bajnokot. Évek óta ül a trónon, joggal, mert galambjai kiválóan teljesítenek. Nyugdíjasként számára minden a versenyzés, ennek rendeli alá az életét. Nem meglepőek tehát a kiváló eredmények.

Hogy ki jelentette fel, azt nem tudjuk. A szövetség versenybizottsága kivizsgálta az ügyet és megállapította, hogy eredményeivel szemben semmilyen kétség nem merülhet fel. Ez még tavaly ősz végén történt, azóta csak annyi információ jelent meg hivatalosan, hogy a bajnok fel van jelentve. Pedig már talán lett volna idő azt is közzé tenni, hogy alaptalanul vádolták meg őt.

Én egy kis vállalkozást vezetek, a munkánkat kirakatban végezzük, egy kisrégiós lap főszerkesztőjeként rendszeresen kapok “bejelentéseket” – ha névtelen levél érkezik, természetesen elolvasom, de aztán kikukázom. Mert ha valaki nem vállalja arccal azt, amit leírt, akkor vagy gyáva, vagy hazudik.

Talán érdemes lenne ezt a gyakorlatot a szövetségben és a tagszövetségekben is alkalmazni. Akkor kevesebb munkája lenne a különböző vizsgálóbizottságoknak, és tisztább, átláthatóbb lenne sportunk.

Sok feladatunk lesz 2015-ben is. (Furucz Zoltán)

Echo Tv: A repülő gyémántok minden pénzt megérnek
Év eleji teendők a galambházban - az állatorvos szemével

Hozzászólások

VASÁRNAPI LEVÉL: Feljelentették a bajnokot! — 4 hozzászólás

 1. Sporttársak!

  Csodálkozunk, hogy név nélkül tesznek bejelentést? Alapvetően a rendszeres és szoros, szigorú verseny közbeni vizsgálatok, ellenőrzések előzhetnék ezt meg. De ezt sem teszik, mert felháborodik a kedves bajnok, hogy mire föl merik őt harmadszor, sokadszor is zargatni az adott szezonban.
  Fentiek elmaradása okán marad a találgatás, és a helyenkénti rosszindulat.

  Még ha 100%-os bizonyosságról van is szó, egy csomó ember nem meri vállalni a későbbi következményeket, ami egy bosszúhadjáratban valósul meg.

  Pár nappal ezelőtt egy komoly zsarolási visszaélési ügynek voltam a személyes tanúja!
  A károsult lediktálta nekem, hogy mi történt vele, majd felhívott, hogy ááá… ő inkább fizet, de nem mer lépni. Pechére már rég tovább küldtem a bejelentést, mire szólt…

  Miről is beszélünk? Hol van itt lehetőség igazságos jogorvoslatra?
  Egyáltalán miért jutottunk oda, hogy ennyi jogorvoslatra van szükség?

  Meg lehetne előzni az ilyen folyamatokat.
  Ez is a csak a fejetlenség, töketlenség egyfajta következménye, amit a felső vezetés idéz elő.

  Üdvözlettel!
  Attila

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .