Szeles, hűvös, esős időjárásra számíthatunk a hétvégén

feleresztésIsmét egy nehéz hétvége elé nézünk, hiszen a meteorológiai előrejelzések szerint Közép-Európa fölött változékony lesz az időjárás, s gyakran esőre, erős szélre lehet számítani. A hírek szerint több kerületben is vasárnapra tették át a startokat. Hogy jó döntést hoztak-e, az majd kiderül, de tény: a hét utolsó napján kedvezőbbek lesznek a repülési körülmények, mint szombaton.

Az Időkép előrejelzése szerint ma, pénteken egy hidegfront hatására feltámad az északnyugati szél, több helyen záporok, zivatarok kialakulására is számítani kell. Nyugaton délutánra beborul az ég, keleten-délkeleten marad végig szakadozott a felhőzet. Napközben 20-27°C várható, de a front mögött visszaesik a hőmérséklet.

SZABADON OLVASHATÓ IKON-150Szombaton a szeles időben főként nyugaton és a Dunától keletre alakulhatnak ki záporok, helyenként esetleg az ég is megdörrenhet. Hajnalra északon és nyugaton 10 fok köré csökkenhet a hőmérséklet, napközben 18-24°C várható, az Alföldön lesz a melegebb idő. Vasárnap sem lesz strandidő: főként keleten és az Északi-középhegység térségében alakulhat ki zápor, helyenként zivatar.

Élénk, erős lesz az északnyugati szél. A hűvös hajnalt követően 20-24°C várható.

Hétfőn gomoly- és fátyolfelhők lehetnek főként az égen, már csak helyenként, főként északon és a Dunántúlon alakulhat ki egy-egy zápor. Hűvös lesz a hajnal, 7-13 fokig is hűlhet a levegő, míg délután 23-27°C-ot mérhetünk.

Bár a szövetség korábban indított egy oldalt, ahol a starterek “beszélgethettek” volna egymással, ez vagy nem, vagy csak meglehetősen szellősen működik. Országos szinten nincs egy olyan agytröszt, amely átfogóan segítené a feleresztésekkel kapcsolatban a tagszövetségi döntéshozókat.

Talán emiatt is a galambászok különböző fórumokon, meglehetősen széles körben beszélgetnek erről a témáról. Az egyik ilyen találkozási ponton például a geler52 nicknévvel csetelő sporttárs írt érdekes dolgokat, elsősorban a két héttel ezelőtti, meglehetősen katasztrofálisra sikeredett döbelni verseny kapcán.

“Az általános időjárás olyan, hogy egy nagy kiterjedésű hidegfront foglalja el Európa északi felét, míg délkeleten zavartalan napos meleg van. A két térség között 7 fok C eltérés van, ez még nem igazán életveszélyes, a drámák 12 fok eltérésnél az igaziak, tornádók, szélviharok, jég… A két front átlósan Finn-Franciaország között ütközik egy széles kiterjedésű esőzónában, a vihar szeme láthatóan éppen Chomutov felett és mellett van, és délnyugatról északkelet felé halad.  Fizikailag ez két veszélyt hordoz, sokat esik arra az eső, és a levegőmolekulák súrlódása nagy belső infrahangzajt kelt, a galamb gyakorlatilag elveszti a tájékozódóképességét” – állítja bejegyzésében.

Egy másik sporttárs, aki közvetlenül szerkesztőségünknek írta le véleményét, arra hívja fel a figyelmet, hogy a túl korai engedés is gondokat okozhat.

“Szerencsétlen dolognak tartom, hogy a legfrissebb cikkedben azt írod, hogy 5 után már ki lehet engedni a galambokat. (Persze hajnal 2-kor is ki lehet engedni a galambokat, csak nem célszerű). Ez a legsarkalatosabb pontja a dolognak, mert akik túl korán kisöprik a galambjaikat, legtöbbször pont azoknak lesz a legnagyobb cumi. Nem akarok hosszasan belenyúlni a témába, de legyen annyi elég, hogyha túl korán engedjük el a galambokat (ennek megítélése nagyon egyszerű, de sokan figyelmen kívül hagyják), azzal csakis azt érjük el, hogy a start rossz lesz, a tömeg nagy része csak kóvályog addig, ameddig az ideális startidő el nem jön.

Vagyis ha félórával előbb engedik ki őket, mint kellene, akkor valószínűleg a galambok zöme félórát is ott kevereg.Vagyis hiába engedünk előbb a kelleténél, azzal csak azt érjük el, hogy több lesz a röpidő a legtöbb galambnál, vagyis ergo semmivel sem érnek előbb haza, viszont nagyobb lesz a veszteség, kimerültebbek lesznek a galambok, alacsonyabb lesz az átlagsebesség, továbbá, ha a közelben valakik engednek az alatt az idő alatt, amíg a csapat ott kóvályog, akkor pedig sokkal nagyobb az esély, hogy egy nagy (mondjuk lengyel) banda felszippantja a galambokat. Ennek pedig végzetes következményei lesznek.

Az ideális startidő megválasztása nem úgy működik, hogy minél korábban engedjünk, aztán az a jó. Pont ellenkezőleg: minden elkapkodott start sokba kerül!!! Arról már nem akarok beszélni, hogy a földrajzi tudás is számít. Ugyanis tőlünk nyugatabbra később kel a nap. Vagyis az az idő, ami mondjuk a keleti országrészben jó startidőnek számítana, az mondjuk Regensburgban még túl korai, ugyanis ott később kel a nap, ergo későbbi időpontban jön el az a pillanat, ami ideális lehet a starthoz.

Érdemes lenne elgondolkodni minden magyar starternek (természetesen akikre vonatkozik), hogy vajon a nyugati galamb nagyhatalmak miért engednek mondjuk kizárólag 6-7 óra között.Ott ha egy listát megnézünk, akkor nem igen találkozunk olyannal, hogy fél 6-kor engedtek” – írja Ferenc levelében.

Véleményét látszik alátámasztani a következő történet, amely velünk, a Dunakanyar Tagszövetségben esett meg. Az elmúlt hétvégén Prága mellől engedtünk. A helyszínen román és szlovák sporttársak is ott voltak. Kísérőnk elmondása szerint a románok hajnali 5 órakor kiengedték a galambokat, amelyek azonban nem indultak el, csaknem húsz percig köröztek a terület felett. A szlovákok megvárták, amíg eltűnnek a szakadozott falkák, majd ők is engedtek, pontosan fél 6-kor. Az ő csapatuk körülbelül tíz perc alatt tájolta be magát. Negyedóra múlva a mi galambjaink következtek, a beszámoló szerint két-három kanyar után gyorsan bevették a helyes irányt.

Vannak tehát olyan szabályok, amelyeket be kellene tartani. (Furucz Zoltán)

Szolgálati közlemény: megújult videós oldalunk
Tour de France versenyt rendeznek postagalamboknak

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..