Hétvégi versenyek: hőségriadó Nyugaton, forróság itt is

időjárásNehéznek ígérkezik a hétvége a galambok számára, hiszen gyorsan emelkedik a hőmérséklet és szombatra Európa nyugati részén, vasárnap már nálunk is kánikula várható. Jelenleg Spanyolországban és Franciaországban van az átlagosnál magasabb hőmérséklet, ott ez már komoly egészségügyi kockázatokat jelent.

A legfrissebb hírek szerint a Derby Klub nem viszi el a galambokat Magdeburgba, ők Chomutovból engednek. A szövetség versenybizottsága viszont szerdán a következő közleményt hozta nyilvánosságra:

“A mai napon az SVB tagjaival megvitattuk a hétvégére tervezett magdeburgi versenyt. A VB egyöntetű véleménye, hogy a kiírás szerint Magdeburgból tervezzük megrendezni a versenyt. Tudjuk, hogy nehéz verseny lesz, de reméljük, hogy a résztvevők is tudják ezt és csak jól felkészített és a hosszútávra tenyésztett galambot kosaraznak be (a rövid és középtávú gyors galambjaikat nem).”

Ebben a helyzetben nagy jelentősége van a galambok itatásának. A legtöbb autó visz magával vizet, de gondoljuk csak végig: ha még árnyékban is harminc fok felett lesz a hőmérséklet, mennyire melegszik fel a tartályokban, kannánkban lévő folyadék? Ezért többen is javasolták már, hogy ha megoldható, vagy az autók akkumulátoráról működtethető kis hűtőket használjanak, vagy az itatás előtt valahol vételezzenek friss vizet.

Az Időkép előrejelzése szerint csütörtökön is a napsütésé lesz a főszerep, bár időnként megjelenhetnek felhők az égen, de ezekből csapadék nem várható. A Dunától keletre eső tájakon megélénkülhet az északkeleti szél. Hajnalban 13-18°C, délután 28-32°C között alakul a hőmérséklet.

Pénteken az ország nagy részén derült időre van kilátás, csak helyenként jelenhet meg kevés felhő az égen, de ezekből csapadék továbbra sem várható. A Dunától keletre továbbra is élénk lehet az északkeleti szél. 28 és 32°C közé melegszik a levegő.

Szombaton is sok-sok napsütésre van kilátás, helyenként lehet csak kevés felhő az égen. A szél általában gyenge, mérsékelt marad. A legmelegebb órákban 30-33 fok közötti maximumokat mérhetünk.

Vasárnap mindenhol 30 fok fölé, hétfőn és kedden nagy területen már 35 fok köré emelkedhet a hőmérséklet. Igazi strandidőre, országszerte szinte zavartalan napsütésre van kilátás. Nagyon erős lesz az UV-sugárzás! ♦

GYORSHÍR: úgy döntött a szövetség, Döbelnből engednek
Folytatjuk galambegészségügyi sorozatunkat: a himlő

Hozzászólások

Hétvégi versenyek: hőségriadó Nyugaton, forróság itt is — 5 hozzászólás

 1. A PGSZ vezetői figyelmen kívül hagyják a szombattól / júl. 4-től / elrendelt 3. fokozatú hőségriadót. Ilyen fokozat ideje alatt hosszútávú galambversenyt rendezni TILOS! Nekem a Szövetség vezetőinek hozzáállásáról az a híres 3 kis majom jut eszembe: az egyik nem lát, a másik nem hall, a harmadik pedig nem beszél. Ne legyen igazam, de óriási veszteségekre van kilátás még Magdeburgnál rövidebb távolságokról rendezett versenyekről is!

  • Isten malmai lassan őrölnek! Ha lassan is, de eljutott a szövetségi vezetéshez a “HÍR”, miszerint a hőségriadó legmagasabb fokozata lép életbe szombattól. Lehet, hogy valami felsőbb utasításra vártak?

  • A hőségriadó egy szubjektív emberi intézkedés, túlzott fontosságot kapott a galambászatban, és csak pánikot okoz a tagságnál. A galambnak nem számít.
   De te is gondolj bele, ha mondjuk 33 fok van, hát igen, meleg van, gondolod. Aztán 34 fok lesz, egy fokkal magasabb, a tisztiorvos a táblázata alapján hőségriadót rendel el, és mindenki összecsinálja magát ijedtében. Egy fok hőmérséklet-emelkedés miatt.
   A fenti számok csak példák, nem ismerem és nem is érdekel a pontos érték.
   Természetesen nem könnyű a melegben versenyezni, növekszik a kockázat több okból, egyszer a galambnak innia kell, vizet keres, másodszor leszakad a falkától és egyedül kell repülnie, a ragadozók könnyebben támadják, harmadszor beleihat valami rossz folyadékba vagy olajos lesz a tolla, satöbbi.
   Ám mindent egybevetve a postagalambászat egyik legfontosabb kiválasztási kritériuma ma és mindörökké a fizikai állóképesség. Óriási hiba, ha a nehézségektől örökké megriadunk.

 2. Lehet óvintézkedni, de a másik oldalról megközelítve.
  Kötelezően létszámcsökkentés a szállító járművekben, a 6 óránkénti helyett 4 óránkénti itatás, víznyerő helyek (akár fizetős is) listája a cseh, osztrák, német pálya mellett, fokozott figyelemfelhívás a kosarazás előtt.
  A jövőben erre tegyük a súlyt, ne a távolságcsökkentésre. Mindig lehet okulni, ne csak a negatív oldalát nézzük egy történetnek.
  Aki nem szeretne galambot veszíteni, az ne kosarazza be. Nem kisasszonysport a postagalambászat, hanem szelekció. Ha a szállítás alatt megfelelő körülményeket biztosítunk, megtettük, amit kell. Soha senki nem volt kényszerítve arra, hogy szándéka ellenére bekosarazza a galambjait. Aki úgy érzi, akár galambminőség miatt, akár saját hozzáállásbeli hiányossága miatt, akár lelki okok miatt nem kosaraz, megértjük. Lehetősége van rövidebb vagy még rövidebb utakra kosarazni.
  Idézek egy sporttárstól: ” Aki azt hiszi, hogy a galambokat megöljük, téved. A galamb tud vizet keresni, tud repülni, szabadon eldönti, haza AKAR e térni, vagy ottmarad a templomtoronyban valahol a tojókat ….ni.” Kezdünk átesni a ló túlsó oldalára, és azokat korlátozzuk, akik tudatosan a távolságra és a kitartásra tenyésztenek, szelektálnak. Idézek egy másik sporttársamtól: “Sikerült kitenyésztenie olyan postagalambokat, amik sem hátszélben, sem szembeszélben nem jönnek időben.” Akkor miről beszélünk? Az ilyen galambot lehet kosarazni bárhova. Értjük a lényeget? Kosarazni lehet. De minek? Amelyik egyedek pedig képesek lennének rá, nem tesztelhetjük.

 3. Sok mindennel egyetértek, s mert én is hasonlóan látom, nem küldök hosszútávra galambokat, ugyanis az elmúlt években felmértem: nem rúgok labdába. Rövid- és középtávon pedig nagyon sok örömmel lepnek meg a fiúk, akkor meg minek erőlködjek?

  Ám sajnos éveken keresztül a hosszú utakat – ezek az országos versenyek voltak – beépítették a kerületi programba. Az idei az első év a Dunakanyar Tagszövetségben, hogy egy 12 útból álló rövid-közép távú bajnokság zajlik és aki akar, az küldd a hosszú utakra is.

  Már régóta mondom, hogy minél kevesebb kényszer, minél több szabadon választható program kell sportunkba. Sok-sok versenyzési lehetőség, akár 120 km-ről is. Mert például tavaly még voltak úgynevezett hétközi tréningek, amelyekre elvittek 5-600 galambot, csak éppen senki nem indított órát. Így kb. 4-600 dkm veszett el a galambok teljesítményéből.

  Ha valóban változtatni akarunk sportunkon és azt szeretnénk, hogy ismét egy népszerű hobbi legyen a postagalambászat, minden lehetőséget meg kell vitatni és kipróbálni, a legjobbakat továbbvinni – ez az egyetlen járható út. Le kell ültetni a kerületi vezetőket, hogy állapodjanak meg egy egységes, országosan érvényes rendszerben – pontszámítás, bajnoksági formák -, hogy végre ne tíz felé húzzuk a szekeret, mert akkor nem nagyon megy előre.

  Persze lehet legyinteni az újra. De akkor ne panaszkodjunk, hogy itt is fáj, meg ott is sajog…

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..