Záróversenyek a hétvégén kánikulai hőségben

időjárásA hét utolsó két napján, szombaton és vasárnap ismét kánikula várható. Emiatt a Derby Klub mára, péntekre halasztotta utolsó versenyét, a szövetség pedig körlevélben kérte a kerületeket, hogy ha lehet, rövidítsék a távokat, illetve kiemelten figyeljenek a zsúfoltságra és az itatásra.

“A hétvégére 32-38 fokos meleg várható, élénk délkeleti széllel. Kérjük a versenyszervezőket, hogy folyamatosan tájékozódjanak a péntek-szombat-vasárnap időjárása felől és ezen információkat vegyék figyelembe a verseny lebonyolítása során. A magyar meteorológiai szolgálat legkorábban csak csütörtökön este ad ki részletes információt a hétvégi időjárással kapcsolatban, amely után esetenként csak korrigálhatjuk versenyeinket, a feleresztési helyeket” – olvasható a szövetség saját honlapján is közzétett felhívásában.

Majd így folytatják: “A mai előrejelzések birtokában július 18-án (szombaton) Ausztria, Németország, Csehország, Magyarország területén 32 fok feletti hőmérséklet várható. Július 19-én (vasárnap) Ausztria, Németország, Csehország területén 24-29 fokos, Magyarországon 32-36 fokos hőmérséklet várható. 

Javasoljuk a tagszövetségeknek rövidebb távolságról és vasárnap történő versenyzést.

További javaslat, hogy a galambok szállítóketrecben való elhelyezését lehetőleg úgy oldják meg, hogy a hőségre tekintettel a szokásos ketrecenkénti létszámot csökkentsék 10-15 %-kal.

Kérünk minden vezetőt illetve kísérőt, hogy az eddigiekhez képest még körültekintőbben járjanak el a galambok szállítás közbeni ellátása során. Különösen figyeljenek a többszöri itatásra és arra, hogy a start előtt az álló konténerben folyamatosan víz legyen” – írják.

A legtöbb tagszövetségben a szezon utolsó versenyére kerül sor, s ez általában egy hosszútávú út. Többen úgy vélik, hogy az erre a távra tenyésztett galambok megbirkóznak a feladattal, mások szerint az utóbbi évek túlzottan is változékony időjárása miatt újra kellene gondolni a hosszú távú versenyzést. Az mindenesetre ésszerűnek látszana, ha ezeket az utakat kivennék a kerületi programokból és egy külön bajnokságot hirdetnének, hasonlóan, mint a maraton versenyeket.

Az Időkép előrejelzése szerint szombaton alapvetően napos időre készülhetünk 34-39 fokos forrósággal, maximum az esti órákban jelenhet meg egy-egy futó zápor, esetleg zivatar. A hajnal is enyhe lesz, mindössze 17 és 23 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap is marad a hőség, de egy tőlünk északra, északnyugatra vonuló érintőleges hidegfront hatására elszórtan kialakulhat zápor, zivatar megerősödő szél kíséretében. Délkeleten akár a 40 fokot is elérheti a csúcshőmérséklet.

A hidegfront nem hoz lehűlést, a hét első napjaiban is folytatódik a kánikula. Hétfőn még lehet egy-egy helyi zápor, kedden már sehol sem várható csapadék. A legmelegebb órákban 31-36 fokot mérhetünk. ♦

Fogamzásgátlót kap minden szerelmes galamb!
Segítünk nor77-nek: így takarmányozd az özvegyeidet!

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..