Gyorshír: elhunyt Nyitrai Ferenc, a Nemzet Galambásza

NyitraiFerenc-2-ffMa küldte szét a hírt a szövetség, hogy november 22-én, életének 68. évében elhunyt Nyitrai Ferenc, a Nemzet Galambásza kitüntetés birtokosa. Temetése december 1-jén kedden lesz az ókécskei református temetőben.

Nyitrai Ferenc 1948. február 24-én született Ókécskén. Különösen nagy szeretet fűzte ehhez a faluhoz,  szűkebb hazájához. Híres és elismert szeszfőző családba született, házuk mindig gazdatalálkozó hely volt. Megőrizte és életben tartotta a gyermekkorában kötött barátságait.

Gyakran állt meg beszélgetni ezekkel a barátokkal, érdekelte életük, sorsuk. Fejlett szociális érzékenysége folytán sokak kaptak tőle támogatást örömükben, bajukban.

Az együttérzés és a jó szó mindenkinek kijárt tőle. Ókécskén elfogadott és megszokott megnevezése ez volt: az Aranyember. Ha feltűnt jó kedélyű, piknikus személyisége az “alvégben”, hamar óriási csoport szegődött köré, és a társalgásokból nagy kacagások hallatszottak ki.

Nyitrai Ferenc tanulmányit a budapesti Kertészeti Egyetemen végezte. A szőlő és a bor lett életének
egyik nagy szerelme. Első sikerét – fiatal borászként – Nyárlőrincen szerezte az Ámor vermouth előállításával. Szívesen mesélte a finom, olaszos jellegű nedű keletkezésének érdekes történetét.

1983-tól önálló vállalkozóként dolgozott. A véletlenek sorozata is segítette, hogy tiszabögi szeszfőzdéje mellett palackozóüzemet létesített. (Volt olyan időszak, amikor naponta 50 kamion árut exportált.) 1997-től mezőgazdasági vállalkozóként földműveléssel, majd állattenyésztéssel is foglalkozott. Dolgozóit szerette, megbecsülte.

Életét a munka – sokszor a túlfeszített munka -, a családért és közösségért való tenni akarás jellemezte. A 90-es években jelentős adománnyal támogatta kedvelt régi iskolájának, a helyi református kollégium épületének bővítését. 1999-ben városi településfejlesztési díjat kapott.

Sikeres vállalkozása mellett postagalambászként kiváló eredményeket ért el, melyek elismeréseként
A POSTAGALAMB-SPORTÉRT ÉRDEMÉRMET kapott, majd 2014 óta büszkén viselte a NEMZET POSTAGALAMBÁSZA címet.

Életének másik nagy szerelme volt a postagalamb. Igazság szerint ez az első szenvedélye, mert már gyermekkorában kezdődött.

“A postagalambsportban itthon is és külföldön is jól csengő név Nyitrai Ferenc neve … több mint 40 éve elismert tagja a Magyar Postagalamb Sportszövetségnek. …a világ legjobb törzseiből származó galambokat tenyészt a dúcában. Mindezt szerényen és mindenki számára nyitottan, segítőkészen, nagy tisztelettel és barátsággal teszi. A magyar Janssen-királyként emlegetik, de ezen túl arról híres, hogy minden, Tiszakécskére látogató vagy megforduló galambász ajándék galambokkal távozhat a Nyitrainál tett látogatások után . … Mindig büszke volt arra, hogy a postagalambászok népes, nagy családjának tagja lehet. és bár soha sehol nem vállalt vezetői funkciót, véleményére minden közösségben odafigyeltek, meghallgatták, megszívlelték” – olvasható a szaklap cikkében 2014 áprilisban.

Nyitrai Ferenc példás, gondoskodó és büszke családapaként rajongásig szerette gyermekeit, családját – írja a helyi lapban megjelent nekrológban a Kécske Agrár Kft (Tiszakécske), a Petőfi Mezőgazdasági Szövetkezet (Kocsér) és a Nagyhörcsög Kft (Sárbogárd) vezetése. ♦

A leggyorsabb galamb lesz a vezér - állítják a kutatók
VASÁRNAPI LEVÉL: Olvasd el az alapszabály-tervezetet!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .