Elnökségi ülés zárt, bár valójában mégis nyitott ajtóval

Sportok HázaKedden délelőtt ült össze a Magyar Postagalamb Sportszövetség elnöksége, hogy megtartsa soros ülését. A tanácskozásra Budapesten, a megszokott helyen, a Sportok Házában került sor. Az elnökség csaknem minden tagja megjelent – Garaczi János munkahelyi elfoglaltsága miatt előzetesen jelezte, hogy nem tud részt venni a megbeszélésen.

Lapunkban az elmúlt hetekben érdekes és sokféle nézetet tükröző vita bontakozott ki arról, hogy miként lehet felgyorsítani és hatékonyabbá tenni a szövetség munkáját. Többen kritikákat fogalmaztak meg, mások a szervezet működésének sajátosságaira hívták fel a figyelmet.

A keddi ülés érdekes körülmények között zajlott. A tíz órai kezdéskor a nem túl tágas tanácsteremben az elnökségi tagokon kívül több érdeklődő sporttárs is szorongott, nem is jutott mindenkinek hely. Csakhogy ez a kis társaság meglehetősen vegyes képet mutatott.

Ott volt Tasi Tibor, aki korábban megfogalmazott petíciójával kapcsolatban várt állásfoglalást az elnökségtől, Nagypál László, aki nyílt levelével elindította A postagalamb magazin oldalain zajló vitát, Gajda Gergő és néhány vele érkező sporttárs, akik a Benzingekkel és az új eredményszámolással kapcsolatban szerettek volna néhány dolgot tisztázni, és megjelent Ökrös Kálmán, amolyan “magánzóként” – ő saját személyes kérését szerette volna elmondani egy készülő mesekönyvvel kapcsolatban, valamint véleményét ismertetni a szövetség munkájáról. Ott volt még Meixner Zoltán, aki egy hosszútávú klub programjáról szeretett volna tájékoztatni.

Az elnökség néhány tagjánál a váratlanul megjelent sokaság a korábbi rossz tapasztalatok alapján egy kicsit kiverte a biztosítékot, s pár percen belül hangos szóváltás alakult ki. A teremben csak nehezen lehetett betartatni az ülés vezetéséhez szükséges szabályokat. Ekkor hangzott el egy javaslat: az érdeklődők csak annál a napirendi pontnál legyenek jelen, amely során az elnökség a már említett beadványokat tárgyalja.

Ebből újabb zajos vita bontakozott ki, mire Bárdos István elnök – megelégelve, hogy nem tud másképpen rendet teremteni – szavazást kért arról, hogy az elnökség a nyugodt munka érdekében rendeljen el zárt ülést. Ezt a többség támogatta, mire az érdeklődők duzzogva, Tasi Tibor bírósági és ügyészségi feljelentést kilátásba helyezve távozott a teremből.

Szedelődzködtek az újságírók is, ám ekkor újabb szavazásra került sor, s azzal az indokkal, hogy az elnökségnek nincs semmi takargatni valója, egyhangúlag elfogadták, hogy a sajtó – ez esetben Szabó Ferenc és A postagalamb magazin szerkesztője – mindvégig a teremben maradhasson.

Az ülés innentől a megszokott kerékvágásban zajlott. A résztvevők elfogadták a napirendet, majd Bárdos István az aktuális témákról adott tájékoztatást a testületnek. Ezek között a legfontosabbak a március közepi küldöttgyűlés anyagai voltak. E fontos tanácskozásra készülve szóba kerültek a szervezeti és pénzügyi információk, az alapszabály és a versenyszabály módosítása is. Végül a két fontos testület, a fegyelmi és az ellenőrző bizottság elnökei, Gyulai József és Kupai Béla adtak rövid tájékoztatót arról, hogy mit tartalmaz majd a küldöttgyűlés elő kerülő beszámolójuk.

A teremből korábban távozó érdeklődőket pont délre várták vissza, ám a tanácskozás többi napirendi pontja tárgyalásának elhúzódása miatt szűk negyedórás késéssel nyílt ki ismét az ajtó. És ekkor érte a legnagyobb meglepetés a jelenlévőket: mindössze Ökrös Kálmán lépett be a terembe.

Az elnökség ily módon meghallgatta a kiváló versenyzőt, aki elmondta: fontosnak tartja azt, hogy a fiatalok már kisgyermek korban ismerkedjenek meg a postagalambászattal. Ezért részben a nemrég megjelent szakkönyvének bevételéből egy mesekönyv kiadását tervezi, amelyben be lehetne mutatni egy versenyző példáján keresztül hobbinkat. Ehhez kért a szövetségtől elvi támogatást és együttműködést.

Ezt követően beszélt a Derby Klubról, előre bocsátva, hogy nem ismeri annak tevékenységét, és nem is küldött még soha náluk galambokat. De fontosnak tartja, hogy a hónapok óta kavargó vitákat lezárva, a postagalambsport egységét szem előtt tartva végre nyugvópontra jussanak a dolgok.

Más híján e sorok írója próbálta képviselni a Derby Klub álláspontját. A nálunk is megjelent vélemények alapján elmondtuk: nem a vita, hanem az együttműködés az egyetlen megoldás ebben a kérdésben. Rossz döntés volt az elnökség részéről, hogy tavaly nem fogadta el a klub kérését önálló gyűrű gyártására. Mert most a Derby Klubnak saját gyűrűje van, ezzel de facto egy másik, a szövetségtől független szervezet működik az országban. Kértük, hogy az érintettek még a küldöttgyűlés előtt üljenek le ismét tárgyalni, mert úgy látjuk: nem áthidalhatatlanok a nézetkülönbségek, de az indulatok eddig folyamatosan vakvágányra vezették a döntéshozókat.

Ehhez az elnökség több tagja is megjegyzéseket fűzött. A hozzászólásokból a következő álláspont kerekedik ki. A szövetségnek jelenleg is teljes jogú tagja a Derby Klub. A legnagyobb problémát az okozza, hogy jelenleg a klubban rendezett versenyek nem felelnek meg az érvényes szabályoknak. Azok ugyanis kimondják, hogy csak annak a versenynek az eredménye fogadható el hivatalosnak, amelyen csak és kizárólag szövetségi tagsággal is rendelkező galambászok vesznek részt. A Derby Klubban azonban vannak, ha nem is sokan, akik nem fizetnek tagdíjat.

A másik fontos és tisztázásra váró kérdés, hogy a versenyeket ott is az érvényes szabályok szerint kell lebonyolítani. Ezektől eltérni nem lehet, bár az előírások módosítása járható út, erre azonban eddig a klubtól konkrét javaslat nem érkezett.

A hosszú, inkább kötetlen jellegű beszélgetés végén az elnökség elfogadta azt a javaslatot, hogy a küldöttgyűlés előtt üljenek le tárgyalni dr. Gotthard Lászlóval, beszéljék át ismét a dolgokat és ha szükséges, terjesszenek elő javaslatokat a küldöttgyűlésen. A résztvevőket A postagalamb szerkesztősége meghívta Vácra, s vállalta a találkozón a moderátor szerepét.

Az elnökségi ülésen nagyjából ezek történtek. Nem volt semmi titkos, a nyilvánosságra nem tartozó téma, döntés, megjegyzés. Ezért meggondolandó, hogy a jövőben hogyan használja a zárt ülés elrendelésének lehetőségét az elnökség. Ám azt is meg kell jegyezni, hogy a grémiumnak joga van a nyugodt munkához, ez minden galambász érdeke is, ezért az érdeklődőként megjelent sporttársak előzetesen írásban jelezhetnék, milyen témában szeretnének szót kérni, s ezeket be lehetne építeni a napirendbe. A tanácskozás rendje pedig egyértelmű és nem intelligencia kérdése, hogy a szabályokat mindenkinek be kell tartania.

A helyben, napirend előtt kialakuló vita, huzakodás ugyanis semmire sem jó, csak arra, hogy újabb indulatokat szüljön. Ebből meg enélkül is van elég, több a soknál. (Furucz Zoltán)

 

Telefonon felhívott minket cikkünk megjelenése után Tasi Tibor, aki a következő megjegyzést fűzte az elnökségin történtekhez:

Ő nem kívánta akadályozni az elnökség munkáját, a vita napirend előtt alakult ki. Azt sem ő kezdeményezte, hanem az elnökségi tagok egy része, akik személyes támadásnak vették már a puszta megjelenését is. Mivel többször is megszólították, csupán ezekre szeretett volna válaszolni, de nem kapott szót.

Ezek tények – ezt mi is meg tudjuk erősíteni.

A Pannon Maraton Klub elnöke a gyűrűk használatáról
VITA A JÖVŐRŐL: elnökségi munka új stílussal?

Hozzászólások

Elnökségi ülés zárt, bár valójában mégis nyitott ajtóval — 1 hozzászólás

  1. Mintha nem történt volna semmi.Talán majd a márciusi küldöttgyűlésen. Remélem lázas előkészítő munka folyik a kerületekben, egyesületekben, hogy a TAGSÁG AKARATA érvényesüljön. Az egyesületekben majd a kerületekben megtárgyalják az aktuális kérdéseket, kialakul a többségi vélemény, a TAGSÁG megválasztja a küldötteket és meghatározza számukra hol, mikor, mire szavazzanak.

    A fentiekhez sok sikert kívánok mindenkinek!

    Üdvözlettel Hirt Béla.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..