Vasárnap éjfélig hőségriasztás van érvényben!

időjárásAz Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerda délután az MTI-hez eljuttatott közös közleményében azt írta: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek a Magyarország fölé.

A hétvégi versenyeket ezért fokozott figyelemmel kell megrendezni. Ennek szabályait minden kerületben kialakították már, de érdemes néhány fontos szempontra felhívni a figyelmet.

A szállító járművek minden esetben visznek magukkal vizet, amely azonban a szállítás közben gyakran nagyon felmelegszik. Több kerületben is bevett gyakorlat, hogy a feleresztési hely közelében, például egy benzinkúton friss vízzel töltik fel a tartályokat. Ha nem ismernek ilyen forrást a kísérők, érdemes más kerületnél érdeklődni, s az információkat kicserélni.

Nagyon fontos, hogy az autókkal a helyszínre való megérkezéskor ne a tűző napon parkoljanak. Sokszor meglehetősen nehéz fedett helyet találni, de érdemes a közelben körülnézni, hol lehetne mégis megoldást találni erre. A szabályok szerint csak a startot kell egy adott koordinátáról elvégezni, a feleresztésig a kocsi ott parkol, ahol akar.

A későbbi vitákat elkerülendő minden kerületben általánossá kellene tenni, hogy a startokról készült videófelvételek része legyen a galambok ellátásáról készült felvétel is. Ez egyértelmű bizonyíték lehet arra, hogy a galambok a verseny előtt megfelelő ellátásban részesültek.

Ami pedig, minket, embereket érint: felhívták a figyelmet arra, hogy a nagy hőség bárkinek okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok, például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

feleresztésFigyelmeztettek arra is, hogy senki ne hagyja a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Aki teheti, az töltsön több órát légkondicionált helyiségben – írták, hozzátéve: az igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája megtalálható itt.

A meteorológiai szolgálat által az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a hőség miatt már most is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Csütörtökre kilenc megyére – az előbbiek mellett Baranyára, Borsod-Abaúj-Zemplénre és Tolnára – adtak ki ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést.

Az előrejelzés szerint csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 21, a legmagasabb 30 és 34 fok között várható. A következő napokban pedig erősödik a felmelegedés, napközben 35 foknál is melegebb lehet, és több helyen a leghidegebb órákban is 20 fok feletti értékekre lehet számítani.

Emellett az UV-sugárzás az extrém (8-as értéket) szintet is meghaladhatja. Ilyenkor a napon akár 10-15 perc alatt is le lehet égni. ♦

 

Vasárnap Vácdukán kiárusítják Kurucz Attila galambjait
Petíciót írtak a ragadozómadarak támadásai miatt

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..