VASÁRNAPI LEVÉL: Galambászok nehéz napjai

Furucz ZoltánAz idén egyre jobban megbarátkoztam a galambom.hu oldalon található lehetőségekkel. Sajnos, ezzel nem vagyunk túl sokan, az egyesületemben összesen hárman vagyunk, akik rendszeresen használjuk a programot. Pedig sok funkciója közül van több is, amely nagy segítséget nyújthat nekünk.

Az egyikről már írtam. A galambjaim gombra kattintva mindig frissen megnézhetjük, hogyan teljesítenek a versenyeken madaraink. Ha a bal oldali menüben beállítjuk, hogy a rangsort a 2016-os eredmények alapján állítsa fel a program, akkor az első helyen az a galamb lesz, amely az idén a legtöbb helyezést repülte.

Ennek a listának megvan az előnye. Én például a három csapatomat a szezonban úgy állítottam össze, hogy gyűjtés előtt kinyomtattam a teljesítményeket és ezt, valamint a hétközi megfigyelések eredményeit összevetve készítettem el a csapatösszeállításokat. Ha mondjuk egy nyolc útból nyolc helyezéses galambot betettem az első csapatba, jó eséllyel nem nagyon nyúlhattam mellé.

Most, a szezon végén ugyancsak nagy segítség ez a lista. Tudom, sokan nehéz szívvel szelektálnak, de ha jó eredményeket akarunk elérni, sajnos szükség van rá. A helyezések alapján el lehet dönteni egy-egy galamb sorsát. Ráadásul a listán nem csak az idei teljesítmény, hanem két év összevont adatai is szerepelnek, így már megalapozott következtetéseket lehet levonni.

És kiegészíteném még egy jó tanáccsal. Az okos ember hisz a szemének. Vegyél elő két papírlapot, az egyikre írd fel a tenyészben lévő hímek, a másikra a tojók gyűrűszámát. Utána nézd meg a galambom.hu-ról kinyomtatott listát és írd mindegyik hímhez és tojóhoz, hogy melyik utódja mennyit teljesített az elmúlt két évben. Valószínűleg meg fogsz lepődni…

Csak azokat a tenyészeket tartsd meg, amelyeknek évente van legalább két utódja, amelyik minimum négy, de inkább ennél több helyezést repül.

S hadd írjam ide azt az idézetet, amely most eszembe jut. Anker Alfonznak volt egy cikksorozata – ebből itt már mi is idéztünk -, amelynek az volt a címe: Alulról felfelé. Legyél szigorú önmagadhoz és indulj el felfelé! (Furucz Zoltán) ♦

Az elveszett kincsek vadásza, a Horemansok örököse
Mit láthatunk egy fiatal galambon?

Hozzászólások

VASÁRNAPI LEVÉL: Galambászok nehéz napjai — 1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..