Még rosszabb hír: terjed a madárinfluenza Európában

madarinfluenzaban-leolt-tyukokNémetországban és Ausztriában is megjelent baromfiállományokban a madárinfluenza – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatósága szombaton az MTI-vel. Ez számunkra, postagalambászok számára nem jó hír.

A közlemény szerint az elmúlt héten több európai ország is bejelentette, hogy vadon élő madarakban azonosították a H5N8 madárinfluenza vírustörzset. Pénteken német és osztrák baromfitartó gazdaságok H5 típusú madárinfluenza-fertőzöttségét állapították meg – írták.

A Nébih közleménye szerint a német-svájci-osztrák határ közelében lévő Bodeni-tó mellett két osztrák gazdaság állatállományát kell felszámolni. Az egyik gazdaságban 1150 pulykát, a másikban 3000 tojótyúkot tartottak, mindkét helyen szabadtartásos rendszerben.

Az osztrák állategészségügyi hatóság a járványügyi nyomozás során megállapította, hogy a nagy arányú elhullással járó megbetegedést mindkét esetben vadon élő madarakkal történő közvetlen érintkezés előzte meg – olvasható a közleményben.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a H5N8-as típusú madárinfluenza mintegy két hónapja bukkant fel, a fertőzésveszély 2017 tavaszáig fennáll az Európai Unió területén. Ez a negyedik bizonyított, kontinenseket átszelő fertőzési hullám 2005 óta.

Magyarországon a kimutatott szerotípus (H5N8) megegyezik a november 3-án egy Békés megyei pulykaállományban, valamint a november 9-én a Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsán lévő egyik kacsatartó gazdaságban kimutatott vírustörzzsel.

A Nébih csütörtökön közölte, az országos főállatorvos az egész országra kiterjedően elrendelte a baromfitartó gazdaságok számára, hogy állataikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etessék és itassák.

Ha valaki nem tartja zárva a galambjait, ajánljuk, hogy a következő hetekben ne engedje ki őket, mert ha galambok között is kimutatják a madárinfluenzát, annak nagyon súlyos következményei lehetnek a következő évi versenyekre. ♦

Figyeljünk oda: Békésben megjelent a madárinfluenza!

Hozzászólások

Még rosszabb hír: terjed a madárinfluenza Európában — 3 hozzászólás

  1. El olvastam a cikket de egy dolgot nem értek! Két hónapja jelent meg a H5N8 . Magyarországon nov 3 és 9. én találtak fertőzöt állatokat. Pont a Magyar piacot mondták le! Pont Magyarországra jött az első fertőzött madár! Csak erről lehetett hallani, más országok utánunk jelentették.A két hónapot nem értem,mert valahol már elöttünk lennie kellett!

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..